Houbový kuba

35 min | hlavní chod | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 150496x
Recept na zapečené houby.
Komentáře receptu 19
Uvařil jsem to (Recept vařilo 9 lidí)


Postup přípravy receptu

Propláchnuté kroupy uvaříme doměkka, scedíme je a propláchneme studenou vodou. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na sádle dorůžova. Sušené houby zalijeme vodou, uvaříme je doměkka a nadrobno je rozsekáme.

Do pekáče nasypeme uvařené kroupy, přidáme houby, vývar z hub, směs osolíme, opepříme, přichutíme třeným česnekem a rozmícháme podle potřeby.

Upravenou směs - houbového kubu - vložíme do rozehřáté trouby a necháme zapéct.

autor receptu:

Houbový kuba

Počet přidaných receptů: 208

Ingredience

4,6
skvělý recept
78 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Houbový kuba

Recept se nachází v 160 kuchařkách
E-mailová kuchařka tety z Krnova
veraricna
E-mailová kuchařka tety z Krnova 6001 receptů
starlink
KROUPY 42 receptů
rataje
Hlavní jídla 396 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Houbový kuba

Celkový počet komentářů u receptu: 19
  • Není Kuba, jako kuba akim 28.09.2013 08:24:51

    Svého času jsem psal o těchto rozdílech, Je několik receptů na kubu. Pamatuji si na vyprávění mého otce, pocházel z Příbrami, kde horníci i ostatní obyvatelé o vánočním obědě místo postu jedli kubu. Večer kdy chodili krytými schody z města na Svatou horu, musely být otevřeny všechny dveře i okna tohoto "tunelu" jinak tam bylo nedýchatelno.

  • Kuba Premio 27.09.2013 01:36:25

    Pro ty omezence,co dělají ble a hnus atd. ,tak vás upozorňuju ,že to je opravdu skvělý jídlo a ještě jsem nepotkal člověka,který to ochutnal,aby řekl,že mu nechutná,ale musí se správně udělat! To to opravdu hodně staré jídlo pochází z Krkonoš a správném se jmenuje Krkonošský,nebo Černý kuba. Opravdu se vaří z lámanky a ne z velkých krup. Někdo řekne,že je to přeci jedno,ale jedno to opravdu není. Má jinou chuť. Ne tak výraznou,jak by měl mít. Uvaříte lámanku a už neproplachujete! Houby je nejlepší namočit přes noc. Nakrájíte větší cibuli,dáte snažit na sádlo,když začne ružovět,tak přidáte kmín a ještě chvilku smažíte. Houby přecedíme,ale vodu z nich si necháme,budeme jí potřebovat. Houby pokrájíme na menší kousky a vložíme k cibuli, osolíme a podlijeme vodou z hub a dusíme. Když máme houby měkké a tekutinu vyvařenou,tak přidáme k uvařeným krupkám důkladně opepříme,přidáme utřený česnek a majoránku. Česneku poměrně hodně,jídlo musí být výrazné. Vymastíme pakáček sádlem,vložíme důkladně promíchanou směs ,poklademe lupínkama sádla a dáme zapéct. Někdo zapéká,tak až mu vznikne zlatá kůrčička. Já,to rád nemám,tak pokrm nechám v troubě kradší dobu,jen důkladně prohřát,aby se propojily všechny chutě. Jako příloha je nejlepší kyselá okurka. Prosím " nevylepšujte,toto jídlo" jde o staročeskou klasiku!

    • Re: Kuba Jandová 27.09.2013 10:17:02

      Jo, přesně takhle nám chutná, jen nesouhlasím s těmi krupkami. Původní recept na kubu byl z celých krup, lámanka se používá proto, že je podstatně dříve vařená. Také si ho takhle usnadňuji, ale na štědrý den musí být správný, z velkých krup.

      • Re: Re: Kuba Premio 27.09.2013 23:23:33

        To to jídlo,bylo jídlo chudých lidí z hor a jím byla lámanka mnohem dostupnější,než velké kroupy. Lámanka,byly netříděné a zbytkové kroupy.svým způsobem,takový odpad při výrobě krup. Dnes se asi už produkuje jinak. Mám,to štěstí ,že jsem majitelem dvou kuchařských knih,ze začátku minulého století a v nich se uvádí,jako hlavní surovina lámanka. Nešlo o úsporu času,ale o úsporu peněz. Jen taková perlička: ještě na počátku minulého století,byli součástí jídelníčku v Krkonoších např. psi a veverky.

  • Ivan Málek 23.12.2011 17:42:02

    Vše úplně špatně,toto není tradiční recept na "kubu". Patří do něho ne kroupy,ale trhané krupky (lámanka), i další postup je úplně špatný!!

  • vylepšený kuba Jeanie70 27.12.2012 14:31:55

    Přidala jsem do základního receptu trochu na kousky nakrájených zbytků kuřete a pár kuliček zeleného hrášku a místo obyčejné vody jsem k houbám přidala Masox a je to moc dobré... vyzkoušejte!!

    • Re: vylepšený kuba ipos 05.01.2013 11:51:11

      Nic proti, ale mám dojem, že kuba je staročeské jídlo, které je bezmasé, podávalo se nejspíš hlavně na štědrý den, kdy se k obědu nejedlo maso. Takže kuře do něj nepatří a hrášek už vůbec ne, to není kuba. Ani vylepšený.

  • Moc jsme si pochutnali:-)

Celkový počet komentářů: 19
Nalezeno receptů: 19
|< << 12 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Houbový kuba
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Syrovátka - nedoceněný poklad v péči o zdraví

    Syrovátka - nedoceněný poklad v péči o zdraví

    Dříve byla považována za odpad, dnes ale známe její blahodárné účinky. Obsahuje asi 50 % sušiny z původního mléka. Jak vzniká? Laicky řečeno - sražením mléka vznikne tuhá část (kasein), což je v podstatě tvaroh, druhým produktem je mléčné sérum, což je žlutozelená tekutina, které říkáme syrovátka. Vzniká také při výrobě sýrů.

  • Intimní hygiena malých dětí

    Intimní hygiena malých dětí

    Zásady osobní hygieny mají specifický význam pro každého jedince. Jsou rozdílné u dívek i chlapců v jednotlivých obdobích života a souvisí také s hormonálními změnami, které se v těchto obdobích vyskytují. Intimní hygienu našich nejmenších bychom rozhodně neměli podceňovat, přestože je toto citlivé téma opředeno mnoha mýty, pověrami a babskými radami, které ne vždy fungují.




přidat nový recept