Houbový kuba

35 min | hlavní chod | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 145804x
Recept na zapečené houby.
Komentáře receptu 19
Uvařil jsem to (Recept vařilo 9 lidí)


Postup přípravy receptu

Propláchnuté kroupy uvaříme doměkka, scedíme je a propláchneme studenou vodou. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na sádle dorůžova. Sušené houby zalijeme vodou, uvaříme je doměkka a nadrobno je rozsekáme.

Do pekáče nasypeme uvařené kroupy, přidáme houby, vývar z hub, směs osolíme, opepříme, přichutíme třeným česnekem a rozmícháme podle potřeby.

Upravenou směs - houbového kubu - vložíme do rozehřáté trouby a necháme zapéct.

autor receptu:

Houbový kuba

Počet přidaných receptů: 208

Ingredience

Vaše cena 3999 běžně 49998 Kč sleva 92 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,6
skvělý recept
74 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Houbový kuba

Recept se nachází v 155 kuchařkách
E-mailová kuchařka tety z Krnova
veraricna
E-mailová kuchařka tety z Krnova 5975 receptů
starlink
KROUPY 42 receptů
rataje
Hlavní jídla 396 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Houbový kuba

Celkový počet komentářů u receptu: 19
  • Není Kuba, jako kuba akim 28.09.2013 08:24:51

    Svého času jsem psal o těchto rozdílech, Je několik receptů na kubu. Pamatuji si na vyprávění mého otce, pocházel z Příbrami, kde horníci i ostatní obyvatelé o vánočním obědě místo postu jedli kubu. Večer kdy chodili krytými schody z města na Svatou horu, musely být otevřeny všechny dveře i okna tohoto "tunelu" jinak tam bylo nedýchatelno.

  • Kuba Premio 27.09.2013 01:36:25

    Pro ty omezence,co dělají ble a hnus atd. ,tak vás upozorňuju ,že to je opravdu skvělý jídlo a ještě jsem nepotkal člověka,který to ochutnal,aby řekl,že mu nechutná,ale musí se správně udělat! To to opravdu hodně staré jídlo pochází z Krkonoš a správném se jmenuje Krkonošský,nebo Černý kuba. Opravdu se vaří z lámanky a ne z velkých krup. Někdo řekne,že je to přeci jedno,ale jedno to opravdu není. Má jinou chuť. Ne tak výraznou,jak by měl mít. Uvaříte lámanku a už neproplachujete! Houby je nejlepší namočit přes noc. Nakrájíte větší cibuli,dáte snažit na sádlo,když začne ružovět,tak přidáte kmín a ještě chvilku smažíte. Houby přecedíme,ale vodu z nich si necháme,budeme jí potřebovat. Houby pokrájíme na menší kousky a vložíme k cibuli, osolíme a podlijeme vodou z hub a dusíme. Když máme houby měkké a tekutinu vyvařenou,tak přidáme k uvařeným krupkám důkladně opepříme,přidáme utřený česnek a majoránku. Česneku poměrně hodně,jídlo musí být výrazné. Vymastíme pakáček sádlem,vložíme důkladně promíchanou směs ,poklademe lupínkama sádla a dáme zapéct. Někdo zapéká,tak až mu vznikne zlatá kůrčička. Já,to rád nemám,tak pokrm nechám v troubě kradší dobu,jen důkladně prohřát,aby se propojily všechny chutě. Jako příloha je nejlepší kyselá okurka. Prosím " nevylepšujte,toto jídlo" jde o staročeskou klasiku!

    • Re: Kuba Jandová 27.09.2013 10:17:02

      Jo, přesně takhle nám chutná, jen nesouhlasím s těmi krupkami. Původní recept na kubu byl z celých krup, lámanka se používá proto, že je podstatně dříve vařená. Také si ho takhle usnadňuji, ale na štědrý den musí být správný, z velkých krup.

      • Re: Re: Kuba Premio 27.09.2013 23:23:33

        To to jídlo,bylo jídlo chudých lidí z hor a jím byla lámanka mnohem dostupnější,než velké kroupy. Lámanka,byly netříděné a zbytkové kroupy.svým způsobem,takový odpad při výrobě krup. Dnes se asi už produkuje jinak. Mám,to štěstí ,že jsem majitelem dvou kuchařských knih,ze začátku minulého století a v nich se uvádí,jako hlavní surovina lámanka. Nešlo o úsporu času,ale o úsporu peněz. Jen taková perlička: ještě na počátku minulého století,byli součástí jídelníčku v Krkonoších např. psi a veverky.

  • Ivan Málek 23.12.2011 17:42:02

    Vše úplně špatně,toto není tradiční recept na "kubu". Patří do něho ne kroupy,ale trhané krupky (lámanka), i další postup je úplně špatný!!

  • vylepšený kuba Jeanie70 27.12.2012 14:31:55

    Přidala jsem do základního receptu trochu na kousky nakrájených zbytků kuřete a pár kuliček zeleného hrášku a místo obyčejné vody jsem k houbám přidala Masox a je to moc dobré... vyzkoušejte!!

    • Re: vylepšený kuba ipos 05.01.2013 11:51:11

      Nic proti, ale mám dojem, že kuba je staročeské jídlo, které je bezmasé, podávalo se nejspíš hlavně na štědrý den, kdy se k obědu nejedlo maso. Takže kuře do něj nepatří a hrášek už vůbec ne, to není kuba. Ani vylepšený.

  • Moc jsme si pochutnali:-)

Celkový počet komentářů: 19
Nalezeno receptů: 19
|< << 12 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Houbový kuba
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Špatná nálada, nebo deprese? Rozpoznejte příznaky!

    Špatná nálada, nebo deprese? Rozpoznejte příznaky!

    Depresemi v současné době trpí spousta lidí. Je to víceméně choroba současnosti. Je zjištěno, že nějakou formu deprese prožije za svůj život až 15 % lidí, přičemž ženy jsou k této poruše náchylnější. Snížil se také věk, ve kterém se nejčastěji poprvé s depresí potkáváme - je to už kolem třicátého roku.

  • Recepty podle Mačingové - hubneme a nehladovíme!

    Recepty podle Mačingové - hubneme a nehladovíme!

    Dobře se najíst a hubnout? Podle diety Mačingové se stává nemožné možným. Jídelníček, který bychom měli dodržovat 28 dní, je seskládán tak, aby se tělo skvěle pročistilo. Jak denní menu vypadá? Které recepty bychom se měli naučit?




přidat nový recept