Hlemýždi vaření

1 h 15 min | předkrm | istrijská kuchyně | recept zobrazen: 152649x
Pro některé pochoutka. Pro některé nepředstavitelný kanibalismus. Tento recept však v každé dobré kuchařce nesmí chybět.
Komentáře receptu 12
Uvařil jsem to (Recept vařil 1 člověk)


Postup přípravy receptu

Nasbírané zahradní hlemýždě (šneky) musíme nejprve vyčistit. Uděláme to tak, že je umístíme do bedýnky, nebo kbelíku vystlaného větvičkami. Necháme je tam 3 až 4 dny. Hlemýždi se za tu dobu vyčistí.

Vyjmeme hlemýždě z nádoby. Ještě před vařením je propereme ve vodě, kterou několikrát vyměníme. Následně je vhodíme do vařící osolené vody a společně s bobkovým listem vaříme nejméně jednu hodinu. Po uvaření hlemýždě scedíme, vidličkou nebo nožem vyjmeme maso z ulity a odstraníme vnitřnosti. Maso musíme ještě důkladně očistit solí a octem. Nakonec hlemýždě opláchneme a necháme okapat.

Takto připravené maso můžeme dále upravovat. Připravujeme z něho saláty, smažíme, nebo děláme omáčky.

Foto: www.profimedia.cz

Vilienka autor receptu:

Hlemýždi vaření

Počet přidaných receptů: 1275

Ingredience

Vaše cena 3549 běžně 5460 Kč sleva 35 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
2,9
slabší recept
680 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Hlemýždi vaření

Recept se nachází v 21 kuchařkách
zjirousek
Kuchařka 632 receptů
Jolanka
krasnyprinc
Jolanka 61 receptů
Zorňafa
1. aa-7b 3472 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Hlemýždi vaření

Celkový počet komentářů u receptu: 12
  • šneci Karel 02.03.2016 10:23:36

    Dobrý den, prý se dají někde koupit i čerství chlazení šneci. Klidně bych je koupil a připravil si je doma sám, třeba po burgundsku.

  • Fakt? 24 17.02.2016 19:54:38

    Vařit za živa?

  • Komentář k receptu Hlemýždi vaření lumik 26.06.2013 14:02:06

    kvůli popisu přípravy jsem vložila recept Příprava hlemýžďů zahradních,ale pro pochybující hlemýždi byli vždy považováni za lahůdku i ve Francii

  • ulity důkladně vydrhneme,pak dáme šneky asi na 10 minut do vařící vody,pak je ostrým nožem vyndáme z ulity,odstraníme měkký konec,tím současně vytáhneme střívka,posypeme hodně solí a v ní řádně vymneme.aby se odstranil sliz,pak vypereme v několika vodách s octem,vaříme v osolené vodě s kořenovou zeleninou 2-3 hodiny,vložila jsem recept na plněné

  • dívám se do staré kuchařky na přípravu hlemýžďů,pak vložím recept,je to vzkaz pro Petra

  • Petr 06.04.2013 22:19:19

    Mě by zajímalo, jak se dělá ono "vyčištění solí a octem", to by chtělo upřesnit. Pak bych slizouna ochutnal... :-)

  • šneci Petr 06.04.2013 22:16:23

    Mě by zajímalo, jak se dělá ono "vyčištění solí a octem", to by chtělo upřesnit. Pak bych slizouna ochutnal... :-)

  • Jana 10.10.2012 15:14:53

    Ve jedné knize jsem našla tento text:
    Jste-li žena s krevní skupinou A s rakovinou prsu v rodinné anamnéze, zařaďte do jídelníčku plže. Jedlý hlemýžď Helix pomatia obsahuje silný lektin, který je specificky přitahován k mutovaným buňkám dvou nejčastějších forem rakoviny prsu u krevní skupiny A a aglutinuje je (shlukuje). Takže si myslím že ten "kanibalismus" může třeba i pomoct některým lidem.
    a jen tak mimochodem šneci patřili k tradiční kuchyni a slaví svůj návrat - tento článek taky o něčem hovoří:
    http://www.tyden.cz/rubriky/ap etit/vanocni-hlemyzdi_35699.ht ml

  • ten kdo sneka uvari at ho taky uvari Martin 01.06.2011 20:16:43

    nedokazu si predstavit jak muze nekdo jist sneky dit je to velike barbarstvi at toho kdo je uvari taky uvari

    • Re: ten kdo sneka uvari at ho taky uvari Arkan 27.12.2011 18:23:24

      Ty jsi vesnicky buran, ktery nevi co je dobreho. Tkak zustan u sveho vepro-knedlo-zelo a nevyjadruj se k jidlum, o kterych nemas ani tuseni.

Celkový počet komentářů: 12
Nalezeno receptů: 12
|< << 12 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Hlemýždi vaření
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Rebarbora - zdravá i život ohrožující zelenina

    Rebarbora - zdravá i život ohrožující zelenina

    Rebarbora je zelenina více tváří - je velmi zdravá a nebezpečná zároveň. Proto je její správná příprava tak důležitá. Teprve když správně zacházíte s kyselinou šťavelovou, kterou rebarbora obsahuje, dokáže vaše tělo využít obsažené zdraví prospěšné látky. Sezóna rebarbory je krátká, proto bychom se právě v těchto dnech měli vrhnout na její nákup či sklizeň.

  • Začíná období zánětů močových cest

    Začíná období zánětů močových cest

    Venku se otepluje, což je zjara poměrně zrádný fakt. Mnohdy díky naší touze po sluníčku dochází k našemu vlastnímu prochlazení. S tím často dochází i k velmi nepříjemné nemoci - zánětu močových cest.




přidat nový recept