Velice chutný guláš z podzimních hub.
5 stroužků | česnek |
3 lžíce | sádlo |
2 ks | velká cibule |
100 g | anglická slanina |
3 lžíce | mletá sladká paprika |
1 lžíce | pálivá mletá paprika |
3 lžíce | jemný kečup |
3 plátky | tvrdší chleba |
1000 g | václavky (houby) |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
majoránka | |
drcený kmín |
Houby očistíme a pokrájíme (nemusíme moc nadrobno). Cibuli i česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek nastrouháme najemno. Slaninu nakrájíme na kostičky. V hrnci rozpálíme sádlo, zpěníme na něm cibuli a přidáme houby. Osolíme, poprášíme kmínem a majoránkou, přidáme česnek, vše promícháme a necháme lehce osmahnout. Jakmile houby pustí vodu, přidáme slaninu, ztlumíme plamen a slaninu necháme rozpustit. Pak přidáme mletou papriku a kečup, promícháme a podle potřeby podlijeme horkou vodou tak, aby houby nebyly zcela ponořené. Přikryjeme pokličkou a za občasného promíchání necháme dusit do změknutí (asi 30 minut). Chléb (bez kůrky) si nastrouháme a ke konci dušení jím guláš z václavek zasypeme. Promícháme, případně ještě dochutíme solí či kmínem a za stálého míchání ještě 5 minut provaříme. Jako přílohu doporučuji ke guláši z václavek čerstvý chléb.
Houby rostou i na podzim. Připomeňte si ty jedlé i ty jedovaté
Začíná sezóna houbařů, a proto si připomeneme některé nejčastěji se vyskytující jedlé, ale i jedovaté druhy.
autor Renata Hřebíčková
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena