Fondán

cukroví | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 149564x
Recept na cukrovinku z dob našich babiček.
Komentáře receptu 45
Uvařil jsem to (Recept vařilo 8 lidí)


Postup přípravy receptu

Cukr svaříme s vodou "na bublinu", pokud do hmoty ponoříme drátěné očko a foukneme do očka, vyskočí bublina jako z bublifuku.

Směs rychle vychladíme a dlouho třeme, dokud nevytvoří lesklou bílou kaši. Směs ochutíme (vanilkové nebo rumové aroma), obarvíme (žlutá, červená) a nalijeme na plech vyložený pečícím papírem.

Když hmota zatuhne, nakrájíme ji na kostky, které můžeme namáčet do čokoládové polevy.

Část vody můžeme nahradit kvalitním ovocným sirupem.

.Renča. autor receptu:

Fondán

Počet přidaných receptů: 1361

Ingredience

Vaše cena 199 běžně 2000 Kč sleva 90 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,3
skvělý recept
102 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Fondán

Recept se nachází v 238 kuchařkách
Kuchta
Kájova kuchařka 5963 receptů
Baboš
Moučniky 1328 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Fondán

Celkový počet komentářů u receptu: 45
  • fondán karkolína 13.01.2014 01:14:35

    Fondán se dělá z marčmelous a to se hodí na pánev nebo do hrnce to se míchá aspoň chvilku dokud z toho nebude bílá pasta a pak se přidá jedlé barvivo jaké koliv to do sebe zamícháte a máte barevný fondán! :))

    • Re: fondán Petula 12.03.2014 03:35:39

      Z marchmelow se fondán nedelá jde pouze o modelovací hmotu... fondán má vice využití např. potahování věnečků(jde o rozehraty fondan), na potahovaní dortu, a na modelování

  • Fondán Petula 12.03.2014 03:28:32

    svaří se cukr s vodou, kdyz se pomocí drateneho ocka utvoří bublina pridá se cca lžicka octa(na chuti se nic nezmení)stahne se z plotny a za staleho hnetení ve studene vodni lazní se zacne tvorit bílá hmota, kdyz uz hmota neni horka prenda se napr. na pracovní plochu a propracuje se rucne aby byla hmota hladká a lesklá.

  • Fondán Petula 12.03.2014 03:28:04

    svaří se cukr s vodou, kdyz se pomocí drateneho ocka utvoří bublina pridá se cca lžicka octa(na chuti se nic nezmení)stahne se z plotny a za staleho hnetení ve studene vodni lazní se zacne tvorit bílá hmota, kdyz uz hmota neni horka prenda se napr. na pracovní plochu a propracuje se rucne aby byla hmota hladká a lesklá.

  • :´( aninka 13.05.2013 17:08:22

    udělala jsem to aje to na houby je to blebajs

  • Otázka Bára 17.03.2013 21:13:28

    Chtěla bych se zeptat jaký je rozdíl mezi Fondánem a Marcipánem.Děkuji

  • natka 02.02.2013 18:05:59

    Je to naprosto blbe. Udelala jsem to presne podle receptu a NIC!!!!! Udelala jse mi tuha tvrda deska. Byla tuha jako kamen a kdyz jsem ji vzala rozlamala se na nekolik kousku. NEDOPORUCUJI!!!!!!

    • Re: Fondán;) Marie 03.02.2013 19:28:16

      Jde vlastně o hustý cukrový rozvar, který našleháváním a třením změní konzistenci a barvu. Pro přípravu domácího fondánu se stejné množství cukru a vody svaří takzvaně na bublinu – když do rozvaru vnoříte drátěné očko (je třeba na rukojeti drátěné šlehací metličky), vytvoří se na něm blanka, a když do ní fouknete, udělá se bublina. Svařený cukr se nyní rychle zchladí ve vodní lázni, povrch je potřeba přitom zkropit několika kapkami studené vody, aby se netvořil škraloup.

      Zchladlou hmotu teď musíte usilovně míchat a třít vařečkou. Tím se do ní vmíchává vzduch a hmota bude postupně bělat a houstnout až k bodu, kdy se už třít nedá. Opatrně ji nařeďte a pak už s ní můžete pracovat dál. Před prací s hotovou polevou je potřeba ji nahřát na 36 °C, nesmí ale překročit 38 °C, případně malinko zředit buď vodou, nebo cukrovým rozvarem. V této chvíli je možné ji chuťově upravit, například citronovou šťávou nebo likérem.

  • Katka 04.12.2012 17:59:08

    Můžu tím zdobit perníčky?

  • To je lehké na přípravu

Celkový počet komentářů: 45
Nalezeno receptů: 45
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Fondán
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jak pečovat o kontaktní čočky

    Jak pečovat o kontaktní čočky

    Péče o kontaktní čočky může připadat uživatelům brýlí příliš složitá a zdlouhavá. Možná i proto zůstávají raději věrní klasickým brýlím. Je pravdou, že stejně jako brýle, i kontaktní čočky potřebují být chráněny před poškozením a zároveň udržovány ve sterilní čistotě vhodnou dezinfekcí. Díky správným dezinfekčním a konzervačním prostředkům však může být péče o kontaktní čočky snadná, časově nenáročná, přesto velmi efektivní.

  • Horké letní počasí = zvýšená zdravotní rizika

    Horké letní počasí = zvýšená zdravotní rizika

    Koupání ve volné přírodě, stejně jako v bazénech a aqua parcích, je jistě zdraví prospěšné, ale nikoliv bez rizika. V přírodních nádržích ohrožují naše zdraví sinice a jejich toxiny, v bazénech se pak mohou šířit plísňová onemocnění a bradavice. Prakticky ve všech vodách lze zjistit výskyt patogenních mikroorganismů. Velice podstatným faktorem pro kvalitu vody je také vlastní disciplinovanost, v případě průjmu či nejrůznějších kožních onemocnění si koupání v přírodních nádržích nebo v koupalištích prostě musíme odpustit.




přidat nový recept