Fondán

cukroví | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 151758x
Recept na cukrovinku z dob našich babiček.
Komentáře receptu 46
Uvařil jsem to (Recept vařilo 8 lidí)


Postup přípravy receptu

Cukr svaříme s vodou "na bublinu", pokud do hmoty ponoříme drátěné očko a foukneme do očka, vyskočí bublina jako z bublifuku.

Směs rychle vychladíme a dlouho třeme, dokud nevytvoří lesklou bílou kaši. Směs ochutíme (vanilkové nebo rumové aroma), obarvíme (žlutá, červená) a nalijeme na plech vyložený pečícím papírem.

Když hmota zatuhne, nakrájíme ji na kostky, které můžeme namáčet do čokoládové polevy.

Část vody můžeme nahradit kvalitním ovocným sirupem.

.Renča. autor receptu:

Fondán

Počet přidaných receptů: 1361

Ingredience

Vaše cena 2990 běžně 105000 Kč sleva 97 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,3
skvělý recept
102 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Fondán

Recept se nachází v 238 kuchařkách
Kuchta
Kájova kuchařka 5963 receptů
Baboš
Moučniky 1336 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Fondán

Celkový počet komentářů u receptu: 46
  • Komentář k receptu Fondán Maruška 24.08.2014 16:43:48

    Dělá se to na vodní lázni nebo ne..?

  • fondán karkolína 13.01.2014 01:14:35

    Fondán se dělá z marčmelous a to se hodí na pánev nebo do hrnce to se míchá aspoň chvilku dokud z toho nebude bílá pasta a pak se přidá jedlé barvivo jaké koliv to do sebe zamícháte a máte barevný fondán! :))

    • Re: fondán Petula 12.03.2014 03:35:39

      Z marchmelow se fondán nedelá jde pouze o modelovací hmotu... fondán má vice využití např. potahování věnečků(jde o rozehraty fondan), na potahovaní dortu, a na modelování

  • Fondán Petula 12.03.2014 03:28:32

    svaří se cukr s vodou, kdyz se pomocí drateneho ocka utvoří bublina pridá se cca lžicka octa(na chuti se nic nezmení)stahne se z plotny a za staleho hnetení ve studene vodni lazní se zacne tvorit bílá hmota, kdyz uz hmota neni horka prenda se napr. na pracovní plochu a propracuje se rucne aby byla hmota hladká a lesklá.

  • Fondán Petula 12.03.2014 03:28:04

    svaří se cukr s vodou, kdyz se pomocí drateneho ocka utvoří bublina pridá se cca lžicka octa(na chuti se nic nezmení)stahne se z plotny a za staleho hnetení ve studene vodni lazní se zacne tvorit bílá hmota, kdyz uz hmota neni horka prenda se napr. na pracovní plochu a propracuje se rucne aby byla hmota hladká a lesklá.

  • :´( aninka 13.05.2013 17:08:22

    udělala jsem to aje to na houby je to blebajs

  • Otázka Bára 17.03.2013 21:13:28

    Chtěla bych se zeptat jaký je rozdíl mezi Fondánem a Marcipánem.Děkuji

  • natka 02.02.2013 18:05:59

    Je to naprosto blbe. Udelala jsem to presne podle receptu a NIC!!!!! Udelala jse mi tuha tvrda deska. Byla tuha jako kamen a kdyz jsem ji vzala rozlamala se na nekolik kousku. NEDOPORUCUJI!!!!!!

    • Re: Fondán;) Marie 03.02.2013 19:28:16

      Jde vlastně o hustý cukrový rozvar, který našleháváním a třením změní konzistenci a barvu. Pro přípravu domácího fondánu se stejné množství cukru a vody svaří takzvaně na bublinu – když do rozvaru vnoříte drátěné očko (je třeba na rukojeti drátěné šlehací metličky), vytvoří se na něm blanka, a když do ní fouknete, udělá se bublina. Svařený cukr se nyní rychle zchladí ve vodní lázni, povrch je potřeba přitom zkropit několika kapkami studené vody, aby se netvořil škraloup.

      Zchladlou hmotu teď musíte usilovně míchat a třít vařečkou. Tím se do ní vmíchává vzduch a hmota bude postupně bělat a houstnout až k bodu, kdy se už třít nedá. Opatrně ji nařeďte a pak už s ní můžete pracovat dál. Před prací s hotovou polevou je potřeba ji nahřát na 36 °C, nesmí ale překročit 38 °C, případně malinko zředit buď vodou, nebo cukrovým rozvarem. V této chvíli je možné ji chuťově upravit, například citronovou šťávou nebo likérem.

  • Katka 04.12.2012 17:59:08

    Můžu tím zdobit perníčky?

Celkový počet komentářů: 46
Nalezeno receptů: 46
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Fondán
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Mýty o bolestech zad

    Mýty o bolestech zad

    O bolestech zad kolují různé nepravdy. Jaké jsou ty nejčastější? A čeho se opravdu vyvarovat, aby záda nebolela? Vsaďte na vhodně zvolený pohyb, správnou matraci a nebojte se preventivní návštěvy u lékaře. Nejen starší generaci dokáží záda pěkně potrápit.

  • Diagnóza ztuhlý palec - bolestivá artróza

    Diagnóza ztuhlý palec - bolestivá artróza

    Vypadá jako palec vbočený (hallux vagus), ale jde o palec ztuhlý (hallux rigidus). Pro laika je rozdíl téměř k nerozeznání, ovšem zvyšující se bolestivost při chůzi a menší pohyblivost palce jasně naznačí, že něco není v pořádku.




přidat nový recept