Finský jablečný koláč

45 min | moučník | 6 porcí | finská kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 1106x
Jde o velmi chutný, sytý a voňavý koláč z křehkého těsta, jablek a bohatý na další suroviny, které zvýrazňují chuť, čím je charakteristický jako i jiné koláče skandinávské kuchyně.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Do mísy dáme změklé čerstvé máslo a cukr moučka a spolu vymícháme do pěny. K máslové pěně přidáme vejce a na hrotu nože sodu bicarbonu, která koláč krásně nakypří, přidáme ještě mletou skořici, mleté vlašské ořechy a pořádně spolu vymícháme. Přidáme hladkou mouku a rychlými pohyby zpracujeme na poloměkké těsto, které rukama rovnoměrně roztlačíme na plech vystlaný pečícím papírem o rozměrech 22 x 33 cm tak, že po obvodě bude asi 1,5 cm vysoký okraj z těsta. Připravené těsto odložíme do chladničky, až připravíme ostatní suroviny.

Do mísy dáme vejce, cukr, mletou skořici, vanilkový cukr a vymícháme do pěny, přilijeme studené mléko a promícháme, až je hotová zálivka. Jablka omyjeme, osušíme, rozčtvrtíme, zbavíme stopky a jádřince, slupku ponecháme a jablka pokrájíme na plátky. Je vhodné vybrat pevnější a kyselejší zelená jablka.

Vybereme těsto z chladničky, na povrch hustě rozložíme plátky jablek, zalijeme připravenou zálivkou a povrch ještě hustě a rovnoměrně posypeme mletými vlašskými ořechy. Koláč vložíme péct do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 25 - 30 minut, dokud zálivka neztuhne, jablka změknou a koláč bude upečený pěkně do zlatohněda.

Upečený finský jablečný koláč vybereme, necháme zchladnout na mřížce. Když koláč přiměřeně vychladne, pokrájíme ho ostrým nožem na porce a posypeme cukrem moučka. Výborně chutná ke kávě i k horkému čaji. Koláč se může konzumovat za studena, ale nejlépe chutná vlažný. Je nádherně dráždivě voňavý po skořici, oříšcích a jablkách a má vynikající plnou a sytou chuť. Tento koláč je charakteristickým oblíbeným dezertem finské a skandinávské kuchyně.

autor receptu:

Finský jablečný koláč

Počet přidaných receptů: 182

Ingredience

na porcí
Vaše cena 2999 běžně 5554 Kč sleva 46 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
3
dobrý recept
20 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Finský jablečný koláč

Recept se nachází v 39 kuchařkách
Libchen
moje recepty 122 receptů
Tetiny ovocné recepty
veraricna
Tetiny ovocné recepty 2617 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Finský jablečný koláč

Přidat příspěvek k receptu Finský jablečný koláč
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Lepek - klady, zápory a příznaky intolerance

    Lepek - klady, zápory a příznaky intolerance

    Lepek je směs dvou bílkovin, gliadinu a gluteninu. Proto se mu říká též gluten. Nachází se v některých obilovinách, hlavně v pšenici, ale v menší míře také v žitu a ječmeni. Udává se, že čím více lepku a méně škrobu v obilí, tím kvalitnější mouka se namele. Těsto z této kvalitní mouky je pak pružnější. Množství lepku se měří podle závazné normy a udává se v procentech.

  • Senná rýma - příznaky, léčba a prevence

    Senná rýma - příznaky, léčba a prevence

    Senná rýma je pylová alergie. Jde o stav, kdy imunitní systém přehnaně reaguje na některé neškodné podněty, např. pylová zrna, prach, roztoče, zvířecí srst či některé potraviny.




přidat nový recept