Falafel

2 hod | hlavní chod | Ostatní kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 187162x
I když se tyto chutné cizrnové kuličky pocházející z oblasti Blízkého východu obvykle smaží v oleji, chutnají stejně dobře i upečené v troubě, doplněné kořeněnou jogurtovou omáčkou.
Komentáře receptu 17
Uvařil jsem to (Recept vařili 3 lidé)


Postup přípravy receptu

Cizrnu uvaříme v dostatečném množství vody na středně silném ohni doměkka (1-1 112 hodiny). Nadbytečnou tekutinu slijeme a cizrnu necháme vychladnout. Po vychladnutí ji rozmixujeme společně s cibulí, česnekem, kmínem, mletým koriandrem, petrželkou a koriandrovou natí na hladkou kaši. Dáme do misky, podle chuti osolíme a opepříme, přikryjeme potravinářskou fólií a uložíme na hodinu do chladničky.

Vsechny suroviny na přípravu jogurtové omáčky smícháme v misce, misku přikryjeme a uložíme do chladničky.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Plech na pečení vytřeme kukuřičným olejem. Z cizrnové hmoty tvarujeme kuličky velikosti vlašského ořechu a pokládáme je na plech. Mírně je zploštíme, potřeme kukuřičným olejem a pečeme v troubě 15 minut. Potom je obrátíme a pečeme dalších 15 minut dozlatova. Falafel podáváme teplý s jogurtovou omáčkou (dipem).

Zdroj: Nízkotučné pokrmy , edice 100 nejlepších receptů

autor receptu:

Falafel

Počet přidaných receptů: 127

Ingredience

Vaše cena 690 běžně 8700 Kč sleva 92 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
3,4
dobrý recept
156 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Falafel

Recept se nachází v 134 kuchařkách
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů
KDI
VARENIE 4297 receptů
Vegetariánská kuchařka
Olinka
Vegetariánská kuchařka 59 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Falafel

Celkový počet komentářů u receptu: 17
  • Pavla 25.01.2013 21:50:41

    Cizrna se nevaří!! a zásadně jenom smažit, jak říká Kateřina. Tu je hezké video, jak na to.. http://www.youtube.com/watch?N R=1&v=2p_h3s1CPoc&feature=ends creen

    • Re: Trala 21.08.2013 13:25:12

      já teda dělala i z vařené cizrny (páč jsem našla plno receptů, kde píšou z vařené) a drželo mi to a to bez vajíčka apod. A některé kamarádky ho pečou a je moc dobrý :-) Myslím, že je to jen nabídka další alternativy :-)

  • cizrna do falafelu sa nema varit! Linda 12.07.2012 17:28:58

    Suhlasim s katerinou, roky pripravujem falafel tak, ako pise ona - cez noc namocena cizrna sa rozmixuje s cibulou, cesnakom, prida sa rimsky kmin, sol, trochu prasku do pecenia, koriander prip. petrzlen, potom formujem gulicky, ktore sa vyprazaju v oleji (neviem, ci je mozne pouzit zdravsiu alternativu, piect naolejovane gulicky v trube)...

  • Nevím co to znamená:) Kattie 28.08.2008 19:11:42

    Možná mi to moc nemyslí, ale co znamená těch ... (1-1 112 hodiny). ?

    • Re: Nevím co to znamená:) brujan 03.06.2012 20:23:41

      domyšleno : 1 - 1,5 = minus 0,5 hoďky.
      Tě prsk

    • Re: Nevím co to znamená:) Mirek 14.02.2009 23:52:36

      Cizrna se vaří skutečně 1 až 2 hodiny. Doporučuji při vaření přidat špetku jedlé sody. Nikdy do hrnce nestrkat vařečku ani nic podobného. Maximálně dolít horkou vodu. Doporučuji zkusit, je to skvělé.

  • Hela 26.07.2011 18:47:24

    Tak podle receptu vznikla věc sice chuťově zajímavá, ale sypká a absolutně suchá. V receptu asi chybí nějaké pojidlo. Zajímalo by mě, čím nahradit třeba vajíčko, aby jídlo zůstalo veganské.

    • Re: Miška 01.06.2012 07:47:30

      Ha, ste fakt takí najivní a varíte niečo podľa prvého receptu, ktorý zbadáte? To nechcem vedieť, ako vyzerá vaša kuchyňa a ešte aj nutričné hodnoty jedál... si pozriem najprv viac receptov, potom odtiaľ odstránim zbytočnosti ako cukor a iné rýchle sacharidy, oelj nahradím za olivový, hladkú múku za špaldovú a podobne.... časy kuchyne starých mám sú dávno preč...či? ;) Ale je tu skvelý nápad piecť to, nie kúpať v oleji.

  • miauk 27.04.2012 16:06:24

    jako pojidlo se mi osvědčilo tahini,které v tomhle receptu cizrnu zvláční a není tak suchá po upečení,falafel to sic není,ale recept mě potěšil zvlášť tím,že šišky nemusím smažit

  • Takhle se to určitě nepovede! Hanka M. 05.10.2011 19:33:18

    Cizrna se nesmí vařit! Jinak se vám podaří taková konzistence, se kterou už nic nemůžete dělat, než rozsypávající se hmotu vyhodit. Mixuje se zásadně JEN přes noc namočená cizrna, nikdy ne vařená. Nespojíte to pak ničím, ani olejem, ani vajíčkem. Taky se falafel smaží a nepeče. Kmín (náš) se nepoužívá. Místo něj patří do pravého falafelu římský kmín, což je něco naprosto odlišného chutí i vůní. Nechci kritizovat, ale bohužel je recept špatný.

Celkový počet komentářů: 17
Nalezeno receptů: 17
|< << 12 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Falafel
* Povinné pole

Soutěž o bestseller - Kuchařka pro dceru

Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Typy žloutenek a jak je odhalit

    Typy žloutenek a jak je odhalit

    Žloutenka (hepatitida) je infekční onemocnění několika typů. Na počátku se onemocnění nemusí nijak výrazně projevovat. V některých případech žloutenku rozpoznáme až v pozdní fázi, kdy jsou poškozená játra.

  • Význam bílkovin v naší stravě

    Význam bílkovin v naší stravě

    Bílkoviny (proteiny) patří v naší stravě mezi základní a nenahraditelné živiny. Za den by jich měl dospělý člověk sníst zhruba 0,8 g na každý kilogram své tělesné hmotnosti. Každý člověk tudíž potřebuje jiné množství bílkovin, odtud také pramení dietní jídelníčky "na míru".




přidat nový recept