Dušený špenát z čerstvých listů

1 hod | příloha | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 127512x
Špenát je důležitý svým obsahem železa, je bohatý i na další minerály a vitamíny. V našem jídelníčku by určitě neměl chybět.
Komentáře receptu 10
Uvařil jsem to (Recept vařilo 8 lidí)


Postup přípravy receptu

Špenát důkladně propereme ve studené vodě, necháme okapat, zbavíme kořínků a jemně nasekáme. Na polovině másla zpěníme nakrájenou cibuli, necháme ji zesklovatět. Pak k ní přisypeme nasekaný špenát a posolíme. Zalijeme vodou tak, aby byl špenát ponořený a za občasného promíchání dusíme, dokud špenát nezměkne.

Zatím si připravíme jíšku: Máslo rozpustíme na pánvi, přidáme hladkou mouku a smažíme, než mouka zrůžoví.

Horkou jíšku rozšleháme ve studeném mléce a nalijeme ji do podušeného špenátu. Přidáme i česnek utřený se solí, smetanu, na zahuštění trochu strouhanky a za mírného varu mícháme do zhoustnutí. Nakonec vmícháme i žloutek. Dušený špenát můžeme ochutit pepřem a podle chuti přisolit.

Dušený špenát je vhodnou přílohou k pečenému masu, chutná s brambory i s bramborovými knedlíky. Využít se dá ale i k přípravě mnoha dalších pokrmů

autor receptu:

Dušený špenát z čerstvých listů

Počet přidaných receptů: 379

Ingredience

Vaše cena 2990 běžně 105000 Kč sleva 97 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,3
skvělý recept
41 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Dušený špenát z čerstvých listů

Recept se nachází v 84 kuchařkách
Jonyho kuchařka
elí
Jonyho kuchařka 2721 receptů
majdasi
majka-kuchařka 657 receptů
Zeleninka a luštěniny od tetičky
veraricna
Zeleninka a luštěniny od tetičky 2998 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Dušený špenát z čerstvých listů

Celkový počet komentářů u receptu: 10
  • Komentář k receptu Dušený špenát z čerstvých listů Nella 13.05.2014 18:20:06

    skúste len umytý a nasekaný špenát : na masle, s troškou soli a korenia, k nemu praženicu z dvoch vajec -tiež na masle a je to.

  • Věčně zelený mýtus Pepka námořníka Jitulík 03.04.2014 16:18:10

    Ráda bych upozornila, že obsah železa ve špenátu byl za nadstandardní považován vědci omylem, a to vlivem matematické chyby ve výpočtu, navíc jeho vstřebatelnost ze špenátu je pro lidský organismus minimální. Ale jinak je významný, např. kyselinou listovou, draslíkem, ... Každopádně špenát miluji a jdu zkusit tento recept :-P!

  • Komentář k receptu Dušený špenát z čerstvých listů Vendee 15.08.2013 16:12:53

    Nikdy jsem špenát nejedla, od malička jsem měla zafixované že to je hnusné a že to dobré ani být nemůže.. Pak mi přítel udělal špenátovou polévku a já ji s chutí snědla tak jsem včera koupila špenát a hledala recept a našla jsem právě ten váš a chci vám moc poděkovat !! Dělala jsem svůj první špenát a je VÝBORNÝ!! :-)

    • Re: Komentář k receptu Dušený špenát z čerstvých listů Bára Šestáková 10.12.2013 20:44:33

      Skutečně velmi jednoduchý a naprosto vynikající !! Nejzdlouhavější je přebrat špenát a odstonkonkovat ho. Dobrou chuť

  • vynikající a rychlý oběd!!! hanahama 13.06.2013 12:59:52

    Chválím, chválím, chválím!!! Opravdu vynikající a rychlý oběd!!! Recept zařazuji mezi naše domácí oblíbené :)

  • Kamilka 18.03.2012 18:43:16

    Toto vypadá opravdu náramně. Nemám rád tu hmotu, co na mě vždy vykoukne z mraženého sáčku. Tohle je stokrát lepší!

  • Jezevčí chutě
    exelentní recepis Jezevčí chutě 08.02.2012 04:52:31

    Výborný postup a ještě lepší cutnání
    Špenát na jaře zamněním mladou kopřivou - zkuste to. Je to zdravé a zdarma...

  • :) Alexandra 05.11.2011 15:28:17

    Tak to jdu teda zkusit...snad se povede.

  • výborné sionata 24.01.2010 17:38:11

    Všem tento špenát doporučuji,je to fakt mnamka!!!!!!

  • mnamiii kasha 09.05.2008 22:54:36

    Vyborne.. jako od maminky:) navic jednoduche a rychle..

Celkový počet komentářů: 10
Nalezeno receptů: 10
Přidat příspěvek k receptu Dušený špenát z čerstvých listů
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde




přidat nový recept