Dušený špenát z čerstvých listů

1 hod | příloha | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 130508x
Špenát je důležitý svým obsahem železa, je bohatý i na další minerály a vitamíny. V našem jídelníčku by určitě neměl chybět.
Komentáře receptu 10
Uvařil jsem to (Recept vařilo 8 lidí)


Postup přípravy receptu

Špenát důkladně propereme ve studené vodě, necháme okapat, zbavíme kořínků a jemně nasekáme. Na polovině másla zpěníme nakrájenou cibuli, necháme ji zesklovatět. Pak k ní přisypeme nasekaný špenát a posolíme. Zalijeme vodou tak, aby byl špenát ponořený a za občasného promíchání dusíme, dokud špenát nezměkne.

Zatím si připravíme jíšku: Máslo rozpustíme na pánvi, přidáme hladkou mouku a smažíme, než mouka zrůžoví.

Horkou jíšku rozšleháme ve studeném mléce a nalijeme ji do podušeného špenátu. Přidáme i česnek utřený se solí, smetanu, na zahuštění trochu strouhanky a za mírného varu mícháme do zhoustnutí. Nakonec vmícháme i žloutek. Dušený špenát můžeme ochutit pepřem a podle chuti přisolit.

Dušený špenát je vhodnou přílohou k pečenému masu, chutná s brambory i s bramborovými knedlíky. Využít se dá ale i k přípravě mnoha dalších pokrmů

autor receptu:

Dušený špenát z čerstvých listů

Počet přidaných receptů: 379

Ingredience

4,3
skvělý recept
44 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Dušený špenát z čerstvých listů

Recept se nachází v 85 kuchařkách
Jonyho kuchařka
elí
Jonyho kuchařka 2722 receptů
majdasi
majka-kuchařka 569 receptů
Zeleninka a luštěniny od tetičky
veraricna
Zeleninka a luštěniny od tetičky 3065 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Dušený špenát z čerstvých listů

Celkový počet komentářů u receptu: 10
  • Komentář k receptu Dušený špenát z čerstvých listů Nella 13.05.2014 18:20:06

    skúste len umytý a nasekaný špenát : na masle, s troškou soli a korenia, k nemu praženicu z dvoch vajec -tiež na masle a je to.

  • Věčně zelený mýtus Pepka námořníka Jitulík 03.04.2014 16:18:10

    Ráda bych upozornila, že obsah železa ve špenátu byl za nadstandardní považován vědci omylem, a to vlivem matematické chyby ve výpočtu, navíc jeho vstřebatelnost ze špenátu je pro lidský organismus minimální. Ale jinak je významný, např. kyselinou listovou, draslíkem, ... Každopádně špenát miluji a jdu zkusit tento recept :-P!

  • Komentář k receptu Dušený špenát z čerstvých listů Vendee 15.08.2013 16:12:53

    Nikdy jsem špenát nejedla, od malička jsem měla zafixované že to je hnusné a že to dobré ani být nemůže.. Pak mi přítel udělal špenátovou polévku a já ji s chutí snědla tak jsem včera koupila špenát a hledala recept a našla jsem právě ten váš a chci vám moc poděkovat !! Dělala jsem svůj první špenát a je VÝBORNÝ!! :-)

    • Re: Komentář k receptu Dušený špenát z čerstvých listů Bára Šestáková 10.12.2013 20:44:33

      Skutečně velmi jednoduchý a naprosto vynikající !! Nejzdlouhavější je přebrat špenát a odstonkonkovat ho. Dobrou chuť

  • vynikající a rychlý oběd!!! hanahama 13.06.2013 12:59:52

    Chválím, chválím, chválím!!! Opravdu vynikající a rychlý oběd!!! Recept zařazuji mezi naše domácí oblíbené :)

  • Kamilka 18.03.2012 18:43:16

    Toto vypadá opravdu náramně. Nemám rád tu hmotu, co na mě vždy vykoukne z mraženého sáčku. Tohle je stokrát lepší!

  • Jezevčí chutě
    exelentní recepis Jezevčí chutě 08.02.2012 04:52:31

    Výborný postup a ještě lepší cutnání
    Špenát na jaře zamněním mladou kopřivou - zkuste to. Je to zdravé a zdarma...

  • :) Alexandra 05.11.2011 15:28:17

    Tak to jdu teda zkusit...snad se povede.

  • výborné sionata 24.01.2010 17:38:11

    Všem tento špenát doporučuji,je to fakt mnamka!!!!!!

  • mnamiii kasha 09.05.2008 22:54:36

    Vyborne.. jako od maminky:) navic jednoduche a rychle..

Celkový počet komentářů: 10
Nalezeno receptů: 10
Přidat příspěvek k receptu Dušený špenát z čerstvých listů
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Akné nebo vřed? Karbunkl to je!

    Akné nebo vřed? Karbunkl to je!

    Karbunkl carbunculos je velmi nepříjemné hnisavé onemocnění kůže. Vzniká splynutím minimálně dvou furunklů. Karbunkl je nebezpečnější, protože je větší, navíc může pronikat i do hlubších struktur kůže. Je to bolestivé zánětlivé onemocnění, projevuje se zarudnutím, otokem a někdy i teplotou.

  • Strabismus neboli šilhání - příznaky a možná léčba

    Strabismus neboli šilhání - příznaky a možná léčba

    Strabismus je porucha očí, které říkáme šilhání. Za normálního stavu jsou osy pohledů obou očí rovnoběžné. U šilhavosti vidíme poruchu právě tohoto rovnoběžného postavení, kdy osy vidění obou očí nesměřují současně k jedinému bodu. Jaké jsou možnosti léčby?




přidat nový recept