Dušený lilek na másle s česnekem

30 min | hlavní chod | 2 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 30711x
Recept na chutně připravený lilek. Díky této přípravě je křehounký a voní po česneku.
Komentáře receptu 25
Uvařil jsem to (Recept vařilo 21 lidí)


Postup přípravy receptu

Lilek omyjeme. Podélně rozřízneme po délce na dvě půlky. Lilek není třeba loupat, je to škoda, slupka má výbornou chuť a je křehká. Půlku ještě po délce rozkrojíme na 3 - 4 části. Dlouhé proužky lilku jen přepůlíme, případně uděláme tři dílky. Nedělejte si lilek moc tenký, spíš tak 0,5 cm široký (i více) a cca 4 - 5 cm dlouhý. Lilek pěkně osolíme a s mírou opepříme. Necháme cca 5 minut stát.

V pánvi rozpustíme opatrně máslo, nedáváme ho tam hodně, jen na vůni. Lilek máslo vsákne a jídlo by bylo hrozně mastné. Až se máslo rozpustí, vložíme všechny kusy lilku. Snažte se, aby se každý dotýkal dna s máslem (aspoň kousek). Na mírném ohni opékáme lilek cca 3 minuty. On nejdřív jakoby vypustí vodu, ale pak začne po chvíli sáknout a pánev už budete mít skoro suchou - v tuto chvíli podlijeme lilek vodou. Ne, aby plaval, jen tak po dně. Přidáme 5 stroužků česneku, vmícháme opatrně mezi lilek a přiklopíme pokličkou. Po cca 3 minutách lilek obrátíme, aby se podusil po obou stranách. Hlídáme, aby dno pánve nebylo úplně suché, můžeme přilít trochu vody. Na druhé straně lilek opět dusíme cca 3 minuty. Pak lilek na másle s česnekem ochutnáme. Pokud bude dostatečně měkký, je hotovo.

Dušený lilek na másle s česnekem chutná luxusně! My s přítelem sníme jeden lilek spolu naráz. Proto píšu, že je recept pro 2 osoby. Ideální příloha jsou brambory ve slupce, malinko provoněné rozpuštěným máslem.

autor receptu:

Dušený lilek na másle s česnekem

Počet přidaných receptů: 6

Ingredience

na porce
Vaše cena 299 běžně 4999 Kč sleva 94 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,7
skvělý recept
50 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Dušený lilek na másle s česnekem

Recept se nachází v 147 kuchařkách
Irena
Kuchařka Irena 2328 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Dušený lilek na másle s česnekem

Celkový počet komentářů u receptu: 25
  • Komentář k receptu Dušený lilek na másle s česnekem j 05.05.2014 16:45:46

    5 stroužků česneku je na jeden liek opravu moc! dala jsem dva a stačilo bohatě!

  • Prostě luxus, není co dodat...

  • Komentář k receptu Dušený lilek na másle s česnekem mirek (tecka) hubacek 28.04.2014 16:47:20

    Moc dobrý, jen musíte mít asi pekelně velkou pánev. Já mám menší, tak jsem to musel zalít trochu víc (a bez pokličky, tu tady nemám) - zato jsem použil vodu z přelitých kopřiv - skvělé!!

  • Iveta 08.10.2012 18:43:21

    Tak jsem dnes zkusila uvařit lilek podle návodu ale nezdařilo se.. lilek byl bez chuti, bez vůně a mazlavý.

    • Re: Dana 24.08.2013 06:38:37

      Souhlasím, taky se nepovedlo ač jsem se snažila jako nikdy.Prý se může stát, že lilek je hořký a pak je veškerá snaha marná.

    • Tak to už byl na pánvi asi dlouho - třeba byl přezrálý, nebo jste ho mohla dělat víc zprudka. A příště asi víc dokořenit. Ale zase je fakt, že lilek má svojí takovou specifickou chuť i měkkou dužinatou konzistenci - takže je zase možné, že Vám to prostě nechutnalo:-)))

  • recept se mi povedl a moc jsme si na něm pochutnali.Lilek jsem ještě posypala drilovacím kořením a byl výborný.

  • Komentář k receptu Dušený lilek na másle s česnekem dee (tecka) dee 10.06.2013 16:42:15

    Vyborny recept!!!! Muj manzel,ktery nesni nic jineho nez maso kazdy den, po te,co snedl duseny lilek mel boule za usima...a uz ted si vyprosil na pristi tyden dalsi duseny lilek...:-)))

  • Mám ráda lilek a česnek, takže jednoznačně chválím. Výborná chuť po másle, příprava je jednoduchost sama, výsledek "ňam". Díky,

  • také se nepovedlo.. dvanactipes 17.05.2013 16:04:09

    Dobrý den, já bohužel také musím přidat negativní komentář. Lilek mám ráda, ale tento recept se mi také nepovedl a takto upravený lilek mi moc nechutnal. Nakonec jsem to vyřešila tak, že jsem si uvařila brambory ve šlupce a potom je osmahla na másle a cibulce a do toho přidala tento lilek, měla jsem k tomu ještě dip ze smetany, mléka a bílého jogurtu s česnekem a bylinkami a to pak byla mňamka - takže třeba inspirace pro ty, kterým se to také nevyvede :)

Celkový počet komentářů: 25
Nalezeno receptů: 25
|< << 123 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Dušený lilek na másle s česnekem
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Mýty o bolestech zad

    Mýty o bolestech zad

    O bolestech zad kolují různé nepravdy. Jaké jsou ty nejčastější? A čeho se opravdu vyvarovat, aby záda nebolela? Vsaďte na vhodně zvolený pohyb, správnou matraci a nebojte se preventivní návštěvy u lékaře. Nejen starší generaci dokáží záda pěkně potrápit.

  • Diagnóza ztuhlý palec - bolestivá artróza

    Diagnóza ztuhlý palec - bolestivá artróza

    Vypadá jako palec vbočený (hallux vagus), ale jde o palec ztuhlý (hallux rigidus). Pro laika je rozdíl téměř k nerozeznání, ovšem zvyšující se bolestivost při chůzi a menší pohyblivost palce jasně naznačí, že něco není v pořádku.




přidat nový recept