Dušený lilek na másle s česnekem

30 min | hlavní chod | 2 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 37754x
Recept na chutně připravený lilek. Díky této přípravě je křehounký a voní po česneku.
Komentáře receptu 29
Uvařil jsem to (Recept vařilo 22 lidí)


Postup přípravy receptu

Lilek omyjeme. Podélně rozřízneme po délce na dvě půlky. Lilek není třeba loupat, je to škoda, slupka má výbornou chuť a je křehká. Půlku ještě po délce rozkrojíme na 3 - 4 části. Dlouhé proužky lilku jen přepůlíme, případně uděláme tři dílky. Nedělejte si lilek moc tenký, spíš tak 0,5 cm široký (i více) a cca 4 - 5 cm dlouhý. Lilek pěkně osolíme a s mírou opepříme. Necháme cca 5 minut stát.

V pánvi rozpustíme opatrně máslo, nedáváme ho tam hodně, jen na vůni. Lilek máslo vsákne a jídlo by bylo hrozně mastné. Až se máslo rozpustí, vložíme všechny kusy lilku. Snažte se, aby se každý dotýkal dna s máslem (aspoň kousek). Na mírném ohni opékáme lilek cca 3 minuty. On nejdřív jakoby vypustí vodu, ale pak začne po chvíli sáknout a pánev už budete mít skoro suchou - v tuto chvíli podlijeme lilek vodou. Ne, aby plaval, jen tak po dně. Přidáme 5 stroužků česneku, vmícháme opatrně mezi lilek a přiklopíme pokličkou. Po cca 3 minutách lilek obrátíme, aby se podusil po obou stranách. Hlídáme, aby dno pánve nebylo úplně suché, můžeme přilít trochu vody. Na druhé straně lilek opět dusíme cca 3 minuty. Pak lilek na másle s česnekem ochutnáme. Pokud bude dostatečně měkký, je hotovo.

Dušený lilek na másle s česnekem chutná luxusně! My s přítelem sníme jeden lilek spolu naráz. Proto píšu, že je recept pro 2 osoby. Ideální příloha jsou brambory ve slupce, malinko provoněné rozpuštěným máslem.

autor receptu:

Dušený lilek na másle s česnekem

Počet přidaných receptů: 6

Ingredience

na porce
4,7
skvělý recept
56 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Dušený lilek na másle s česnekem

Recept se nachází v 170 kuchařkách
Irena
Kuchařka Irena 2328 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Dušený lilek na másle s česnekem

Celkový počet komentářů u receptu: 29
  • Česnek Petrusch 28.06.2015 19:41:09

    ...dáváte drcený nebo krájený?

  • Opravdu výborné. Lilek jsem dělala poprvé a natolik nám zachutnal, že ho budeme dělat častěji. :)

  • Komentář k receptu Dušený lilek na másle s česnekem Ondra 27.10.2014 19:32:20

    díky, bylo to dobré, dal jsem to jako přílohu k tresce na másle a k tomu ještě trošku štouchaných brambor a super! :)

  • Komentář k receptu Dušený lilek na másle s česnekem béřa 16.09.2014 14:47:26

    tak právě jsem dojedla:-) I když mám rýmu jako blázen a chuťové buňky pracují na 30% musím říct, že mi to chutnalo a jelikož byla doma uvařená rýže, dala jsem si ji jako přílohu a dalo se to:-) česneku jsem dala také jen dva stroužky, ale veliké:-D

  • Komentář k receptu Dušený lilek na másle s česnekem j 05.05.2014 16:45:46

    5 stroužků česneku je na jeden liek opravu moc! dala jsem dva a stačilo bohatě!

  • Prostě luxus, není co dodat...

  • Komentář k receptu Dušený lilek na másle s česnekem mirek (tecka) hubacek 28.04.2014 16:47:20

    Moc dobrý, jen musíte mít asi pekelně velkou pánev. Já mám menší, tak jsem to musel zalít trochu víc (a bez pokličky, tu tady nemám) - zato jsem použil vodu z přelitých kopřiv - skvělé!!

  • Iveta 08.10.2012 18:43:21

    Tak jsem dnes zkusila uvařit lilek podle návodu ale nezdařilo se.. lilek byl bez chuti, bez vůně a mazlavý.

    • Re: Dana 24.08.2013 06:38:37

      Souhlasím, taky se nepovedlo ač jsem se snažila jako nikdy.Prý se může stát, že lilek je hořký a pak je veškerá snaha marná.

    • Tak to už byl na pánvi asi dlouho - třeba byl přezrálý, nebo jste ho mohla dělat víc zprudka. A příště asi víc dokořenit. Ale zase je fakt, že lilek má svojí takovou specifickou chuť i měkkou dužinatou konzistenci - takže je zase možné, že Vám to prostě nechutnalo:-)))

Celkový počet komentářů: 29
Nalezeno receptů: 29
|< << 123 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Dušený lilek na másle s česnekem
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Tipy z bylinkové lékárny proti nadměrnému pocení

    Tipy z bylinkové lékárny proti nadměrnému pocení

    Pocení je přirozeným a pro člověka nezbytným procesem, díky němuž tělo reguluje tělesnou teplotu a vyměšuje řadu odpadních látek. Je zcela běžné se více potit v horkém počasí, při tělesné námaze, stresu a horečce. Ovšem nadměrné pocení (hyperhidróza) může být i příznakem překyselení organismu či nemoci. Jak si při pocení pomoci přírodní cestou? To se dozvíte v dnešním článku.

  • Muži v přechodu aneb mužské klimakterium

    Muži v přechodu aneb mužské klimakterium

    O tom, že ženy zhruba mezi čtyřicátým a šedesátým rokem života “bojují“ s příznaky přechodu (klimakteria, menopauzy), všichni víme. Dochází u nich k útlumu činnosti vaječníků a klesá produkce hormonu estrogenu. Jiná forma klimakteria však nastává také u mužů. Kdy k němu dochází, jak probíhá a jak zvládat jeho příznaky?




přidat nový recept