Recept na typicky českou přílohu.
2 lžíce | olej |
1 lžička | kmín |
1 lžička | libeček |
2 ks | bobkový list |
2 ks | velká cibule |
2 ks | brambory |
0.5 lžičky | mletý černý pepř |
2 balíčky | kysané zelí |
1-2 lžíce | tekuté polévkové koření |
podle chuti | |
---|---|
cukr krupice | |
podle potřeby | |
horká voda |
Kysané zelí scedíme, necháme okapat. Je-li potřeba, trochu ještě ze šťávy i vymačkáme, poté zelí překrájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Polovinu množství si odložíme. Ve větším hrnci rozehřejeme olej a polovinu cibule osmahneme. Když je zlatavá, přihodíme kysané zelí a podlijeme horkou vodou tak, aby bylo zelí zalité a mohlo se tak bez připalování podusit. Přisypeme pepř, kmín, nasekaný libeček a přidáme i bobkový list a polévkové koření. Zelí na občasného promíchání podusíme téměř doměkka. Zbytek cibule si osmahneme dohněda na troše oleje. Brambory oloupeme a nastrouháme na nejjemnějším struhadle (vznikne nám téměř kaše). Vodu vylijeme. Brambory přimícháme k zelí, tím ho krásně zahustíme. Necháme opět podusit a v závěru jen dochutíme cukrem a vmícháme osmaženou cibulku nebo ještě jiné koření, kterého se nám zdá málo. Dušené zelí na cibulce podáváme jako přílohu: Hodí se k vepřovému masu, ke knedlíkům a jiným typicky českým pokrmům.
Dušené zelí, jak ho neznáte: S jablky, mangem i ve škubáncích
Pokud máte rádi dušené zelí, máme pro vás pár receptů, které doplní vaši kuchařku. Klasické bílé a červené dušené zelí obohatíme o jablíčko nebo mango, zelí použijeme k přípravě zelných škubánků a šišek, nechybí ani bramborové knedlíky, ke kterým zelí prostě patří.
Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem
Pečení kachny se vůbec nemusíte bát! Dnes se krok za krokem naučíme připravit kachnu pečenou na kmínu, která bude mít maso odpadávající od kosti a křupavou kůrčičku.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena