Srnčí maso opláchneme pod studenou vodou a jemně osušíme. Maso vložíme do mísy a zalijeme červeným vínem. K masu přidáme půlku cibule nakrájenou na plátky, bobkový list, šalvěj, rozmarýn, česnek a drcený jalovec. Mísu s masem a marinádou přikryjeme potravinářskou folií a necháme alespoň na 12 hodin marinovat.
Do většího hrnce s troškou olivového oleje a másla vložíme najemno nasekanou mrkev, celer a cibuli. Orestujeme a vložíme maso bez marinády. Marinádu procedíme. K zelenině přidáme jeden lisovaný česnek a zeleninu přidáme do hrnce k masu. Dobře promícháme a necháme vařit. Podléváme po menších částech červeným vínem z marinády.
Po 10 minutách můžeme přidat rajčatové pyré ochucené pepřem a solí. Vaříme pomaličku alespoň 2 hodiny s občasným podlévání červeného vína, stále z marinády.
Mezitím máme čas připravit si pohankovou kaši. Mouky dobře promícháme. Ve větším hrnci přivedeme k varu asi 1 litr osolené vody. Přidáme lžíci olivového oleje a jakmile voda vře, pomalu a za stálého míchání vsypeme promíchané mouky. Mícháme rychle, ať nemáme žádné hrudky.
Měkkou zvěřinu vyjmeme z hrnce. Vyjmeme i bobkový list, případné snítky rozmarýnu a zbytek koření. Ponorným mixerem rozmixujeme šťávu do hladkého krému a pomalu přidáváme provařený vývar. Zvěřinu nakrájíme na malé kostky a dobře promícháme s rozmixovanou omáčkou.
Pro hezkou prezenci můžeme pohankovou kaši vložit do hodně vymazané kroužkové formy, dobře přitlačit a obrátit na tác či talíř. Doprostřed pohankové kaše můžeme upravit nakrájené maso a ozdobit omáčkou.
Dušenou zvěřinu s pohankovou kaší podáváme teplé jako sytý hlavní chod.