Dušená šunka

2 h 30 min | chuťovka | česká kuchyně | recept zobrazen: 73071x
Recept na domácí šunku z vepřového masa.
Komentáře receptu 2


Postup přípravy receptu

K přípravě šunky potřebujeme nádobu na dušení šunky. Ta se dá koupit v domácích potřebách. Jsou různé velikosti. Osobně mám nádobu na 1 kg masa.

Libové vepřové podle chuti očistíme a nakrájíme asi na 4 kusy, které nasolíme rychlosolí. Maso necháme asi 3 dny uležet v chladu.

Uleželé maso vložíme do nádoby na dušení, uzavřeme a ve vodní lázni maso dusíme 120 - 150 minut. Pokud chceme maso nějak kořenit, děláme to před dušením. Hotové maso necháme vychladit a po té vyndáme z nádoby.

Domácí šunku pak můžeme nakrájet a podávat.

autor receptu:

Dušená šunka

Počet přidaných receptů: 1

Ingredience

Kuchařky obsahující recept Dušená šunka

Recept se nachází v 25 kuchařkách
zjirousek
Maso vepřové 460 receptů
Sagi
Saginky kuchařka 201 receptů
patrickpulecek
kuchyňská odysea 14 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Dušená šunka

Celkový počet komentářů u receptu: 2
  • dusena sunka vdzurus 30.03.2010 16:01:31

    Kto ma recept na domacu dusena sunku .Mam formu.Podla moznosti ,okrem rychlosoli aj niejake korenie.Vdaka.

    • Re: dusena sunka Mates 26.05.2012 09:42:11

      Tento recept je úplná hovadina. Takže poradím jak to dělám já. Pokud použiji 1kg masa dám 20-25 g rychlosoli (praganda) přidám neúplnou lžičku pepře spíše méně a to samé papriky. Koření není nutné!! Maso nakrájím na kousky cca jako na guláš muže být i menší. Přidám 0.5 až 1dcl vody (studené nebo raději vychlazené.) Maso dám do nádoby přidám sůl , koření a lžíci cukru(může být i kvalitní med) pak polovinu vody a začnu promíchávat (jako by promačkávat maso). Po nějaké době cca 10-20 min se začne dělat takový šlem to je právě ta spojka co drží tu šunku pohromadě. V této chvíli můžete dodat zbývající vodu pokud jste ji již nedali aby maso pěkně klouzalo. Promícháte a necháte hodinu odležet . Poté dám do formy a pomálu táhnu cca 1,5 hod . Šunka je výborná a krásně růžová.
      sAMOZŘEJMĚ POKUD NEMÁTE ŠUNKOVAR POUŽIJTE TLAČENKOVÉ STŘÍVKO MENŠÍ JINAK JE VŠE STEJNÉ I Z TOHOTO JE ŠUNKA SKVĚLÁ BA DOKONCE ŠŤAVNATĚJŠÍ NEŽ ZE ŠUNKOVARU.

Celkový počet komentářů: 2
Nalezeno receptů: 2
Přidat příspěvek k receptu Dušená šunka
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Haloterapie - léčba solí aneb ozdravné kúry v solných jeskyních

    Haloterapie - léčba solí aneb ozdravné kúry v solných jeskyních

    Solné jeskyně jsou tvořeny krystaly přírodní soli z Mrtvého moře nebo ze soli kamenné. Je zde vysoká koncentrace solných mikročástic, minerálů, jódu a stopových prvků. Pobyt v solné jeskyni působí příznivě na zdraví lidského organismu a je určen všem věkovým kategoriím. Zároveň nabízí uvolnění, odpočinek a odbourává stres.

  • Syrovátka - nedoceněný poklad v péči o zdraví

    Syrovátka - nedoceněný poklad v péči o zdraví

    Dříve byla považována za odpad, dnes ale známe její blahodárné účinky. Obsahuje asi 50 % sušiny z původního mléka. Jak vzniká? Laicky řečeno - sražením mléka vznikne tuhá část (kasein), což je v podstatě tvaroh, druhým produktem je mléčné sérum, což je žlutozelená tekutina, které říkáme syrovátka. Vzniká také při výrobě sýrů.




přidat nový recept