Dušená mrkev

45 min | hlavní chod | 4 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 253132x
Recept na dušenou mrkev, kterou u nás doma všichni zbožňují.
Komentáře receptu 36
Uvařil jsem to (Recept vařilo 88 lidí)


Postup přípravy receptu

Ve větším hrnci si na másle necháme zpěnit a trošku změknout nadrobno pokrájenou cibuli. Zaprášíme moukou a uděláme jíšku. Postupně přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a s jíškou dobře promícháváme, aby nevznikly hrudky. Zalijeme vodou a počkáme, až se voda začne v hrnci vařit. Přihodíme bujon, kari, kmín a přisolíme. Necháme dusit pod pokličkou, dokud mrkev nezměkne (alespoň 20 minut, ale i déle podle druhu mrkve).

Během dušení sem tam promícháme, aby se nám zespodu mrkev nepřipalovala. Podle chuti přikořeníme pepřem a citronem. Pokud je mrkev od přírody sladká, nepotřebuje příliš kořenit, pokud má ale nevýraznou chuť (např. některé kupované), můžeme ještě dochutit malým množstvím cukru či použít více koření, které jsme dávali již dříve. Nakonec vsypeme hrášek, prohřejeme a když je měkký, mrkev je hotová.

Hotovou dušenou mrkev podáváme s bramborovými přílohami a výborně se k ní hodí jakékoliv pečené maso.

Vegetariáni nahradí hovězí bujón zeleninovým.

autor receptu:

Dušená mrkev

Počet přidaných receptů: 9

Ingredience

na porcí
Vaše cena 1990 běžně 19900 Kč sleva 90 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,6
skvělý recept
235 hlasujících
  • Recept Dušená mrkev - Mrkvička byla opravdu skvělá, omylem jsem sice použila celý kmín a místo citronu použila limetku, ale to nic nezměnilo na výborné chuti. Doporučuji. :-)

Kuchařky obsahující recept Dušená mrkev

Recept se nachází v 817 kuchařkách
chrobakova.d
BABIČČINA 880 receptů
KDI
STUDENÁ KUCHYŇA 1669 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Dušená mrkev

Celkový počet komentářů u receptu: 36
  • dusena mrkev Vera 24.02.2014 10:33:14

    U nas teda dusena mrkev absolutne nehrozila az do doby kdy jsem vyzkousela tento receptit vzdycky se po ni jen zaprasi..Vyyborna..=)

  • mňam, mňam draha 05.01.2014 15:57:35

    Rychlé a výborné. Vařila jsem tuhle mrkvičku jako přílohu k uzenému. Smažila na sádle a místo citronu dala zakysanou smetanu. Druhá příloha brambůrek. Škoda, že takové dobrotky nevaří naše pohostinství. Dušená máslová mrkvička je sice výborná, ale spíš pro děti a dietáře.

  • Komentář k receptu Dušená mrkev mem (tecka) post 30.12.2013 14:34:55

    No, tohle by u nás nikdo nejedl, já tam nedávám skoro nic kromě té mrkve a trochy soli, ale dělám pod ni máslový karamel a po podušení zahustím jen záklektkou z hladké mouky a vody a trochu přisolím. Pokud tam chci mít i hrášek, tak většinou použiju sterilovaný jemný. Děti, když byly malé, tak se vždycky praly o to, co zbylo a teď to dělají i vnoučata, ty si přímo vymiňují, že jim ji udělám místo zelí nebo špenátu, protože jim chutná víc, než ta od jejich maminky.

  • moje dcerka 8let miluje všechno od zeleniny jen to maso neeee

  • Komentář k receptu Dušená mrkev lucka 30.05.2013 12:53:23

    Další, kdo používá bujon. Kdy se naučíte vařit trochu podstivě?

    • Re: Komentář k receptu Dušená mrkev Jaran 18.06.2013 23:15:09

      Recept dobrý, Se smetanou více jak dobrý.
      Jen malá připomínka "peet"-u. Podstivě zní skoro jako podlstivě, nestačilo by - poctivě?

  • Komentář k receptu Dušená mrkev fcbfanova 16.06.2013 11:59:16

    Dušenou mrkev u nás doma nikdo nejí. Proto mě ji ani nikdo nenaučil.. ve škole mi strašně chutná a mrzelo mě, že si ji nemůžu dát doma..
    Recept je jednoduchý a výsledek vynikající.. Děkuji :)

  • Komentář k receptu Dušená mrkev žanda 31.05.2013 12:35:11


    Výborný recept, jen jsem vynechala všechny ingredience a do dušené mrkve dala jen máslovou jíšku. Škoda kazit mrkev jakýmkoliv kořením, cibulí (br), o bujónu nemluvě.

    • Re: Komentář k receptu Dušená mrkev flamea 01.06.2013 08:29:44

      Můj názor je naprosto stejný, jen mi ji partner ani otec bez ochucení doma nejedí. A protože partner dušenou mrkev miluje, musela jsem to tomu přizpůsobit, aby mi nechodil ke tchýni. Proto tento recept. Pro sebe jsem si dřív vařila mrkev čistou, jen jemně přisolenou a když byla kupovaná, tak s trochou cukru, popř. citronu, jelikož mrkve z obchodu bývají bez chuti. Ale s rodinou už to tak nejde, přece nebudete vařit, co jim nechutná.

  • Výborné, moc nám chutnalo. Tříletá dcera dnes po dlouhé době sama vyjedla celý talíř :-)

Celkový počet komentářů: 36
Nalezeno receptů: 36
|< << 1234 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Dušená mrkev
* Povinné pole

Soutěž o bestseller - Kuchařka pro dceru

Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Význam bílkovin v naší stravě

    Význam bílkovin v naší stravě

    Bílkoviny (proteiny) patří v naší stravě mezi základní a nenahraditelné živiny. Za den by jich měl dospělý člověk sníst zhruba 0,8 g na každý kilogram své tělesné hmotnosti. Každý člověk tudíž potřebuje jiné množství bílkovin, odtud také pramení dietní jídelníčky "na míru".

  • Thajská masáž

    Thajská masáž

    Thajská masáž je popisována jako metodika práce s tělem na základě prvků akupresury a jógy. Je v ní obsaženo časté, dlouhé a procítěné protahování, díky tomu bývá lidově nazývána jógová masáž a také jóga pro líné.




přidat nový recept