Dušená mrkev

45 min | hlavní chod | 4 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 301540x
Recept na dušenou mrkev, kterou u nás doma všichni zbožňují.
Komentáře receptu 38
Uvařil jsem to (Recept vařilo 92 lidí)


Postup přípravy receptu

Ve větším hrnci si na másle necháme zpěnit a trošku změknout nadrobno pokrájenou cibuli. Zaprášíme moukou a uděláme jíšku. Postupně přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a s jíškou dobře promícháváme, aby nevznikly hrudky. Zalijeme vodou a počkáme, až se voda začne v hrnci vařit. Přihodíme bujon, kari, kmín a přisolíme. Necháme dusit pod pokličkou, dokud mrkev nezměkne (alespoň 20 minut, ale i déle podle druhu mrkve).

Během dušení sem tam promícháme, aby se nám zespodu mrkev nepřipalovala. Podle chuti přikořeníme pepřem a citronem. Pokud je mrkev od přírody sladká, nepotřebuje příliš kořenit, pokud má ale nevýraznou chuť (např. některé kupované), můžeme ještě dochutit malým množstvím cukru či použít více koření, které jsme dávali již dříve. Nakonec vsypeme hrášek, prohřejeme a když je měkký, mrkev je hotová.

Hotovou dušenou mrkev podáváme s bramborovými přílohami a výborně se k ní hodí jakékoliv pečené maso.

Vegetariáni nahradí hovězí bujón zeleninovým.

autor receptu:

Dušená mrkev

Počet přidaných receptů: 9

Ingredience

na porce
Vaše cena 1199 běžně 8630 Kč sleva 86 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,6
skvělý recept
242 hlasujících
  • Recept Dušená mrkev - Mrkvička byla opravdu skvělá, omylem jsem sice použila celý kmín a místo citronu použila limetku, ale to nic nezměnilo na výborné chuti. Doporučuji. :-)

Kuchařky obsahující recept Dušená mrkev

Recept se nachází v 853 kuchařkách
chrobakova.d
BABIČČINA 924 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Dušená mrkev

Celkový počet komentářů u receptu: 38
  • Komentář k receptu Dušená mrkev fcbfanova 16.06.2013 11:59:16

    Dušenou mrkev u nás doma nikdo nejí. Proto mě ji ani nikdo nenaučil.. ve škole mi strašně chutná a mrzelo mě, že si ji nemůžu dát doma..
    Recept je jednoduchý a výsledek vynikající.. Děkuji :)

  • dušená mrkev František 25.04.2014 14:09:54

    Vznikající recept a opravdu moc dobré.

  • dusena mrkev Vera 24.02.2014 10:33:14

    U nas teda dusena mrkev absolutne nehrozila az do doby kdy jsem vyzkousela tento receptit vzdycky se po ni jen zaprasi..Vyyborna..=)

  • mňam, mňam draha 05.01.2014 15:57:35

    Rychlé a výborné. Vařila jsem tuhle mrkvičku jako přílohu k uzenému. Smažila na sádle a místo citronu dala zakysanou smetanu. Druhá příloha brambůrek. Škoda, že takové dobrotky nevaří naše pohostinství. Dušená máslová mrkvička je sice výborná, ale spíš pro děti a dietáře.

  • Komentář k receptu Dušená mrkev mem (tecka) post 30.12.2013 14:34:55

    No, tohle by u nás nikdo nejedl, já tam nedávám skoro nic kromě té mrkve a trochy soli, ale dělám pod ni máslový karamel a po podušení zahustím jen záklektkou z hladké mouky a vody a trochu přisolím. Pokud tam chci mít i hrášek, tak většinou použiju sterilovaný jemný. Děti, když byly malé, tak se vždycky praly o to, co zbylo a teď to dělají i vnoučata, ty si přímo vymiňují, že jim ji udělám místo zelí nebo špenátu, protože jim chutná víc, než ta od jejich maminky.

  • moje dcerka 8let miluje všechno od zeleniny jen to maso neeee

  • Komentář k receptu Dušená mrkev lucka 30.05.2013 12:53:23

    Další, kdo používá bujon. Kdy se naučíte vařit trochu podstivě?

    • Re: Komentář k receptu Dušená mrkev Jaran 18.06.2013 23:15:09

      Recept dobrý, Se smetanou více jak dobrý.
      Jen malá připomínka "peet"-u. Podstivě zní skoro jako podlstivě, nestačilo by - poctivě?

  • Komentář k receptu Dušená mrkev žanda 31.05.2013 12:35:11


    Výborný recept, jen jsem vynechala všechny ingredience a do dušené mrkve dala jen máslovou jíšku. Škoda kazit mrkev jakýmkoliv kořením, cibulí (br), o bujónu nemluvě.

Celkový počet komentářů: 38
Nalezeno receptů: 38
|< << 1234 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Dušená mrkev
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jak překonat angínu bez antibiotik?

    Jak překonat angínu bez antibiotik?

    Značně nepříjemné příznaky angíny známe všichni - bolest v krku, zejména při polykání, horečky, celková únava, bolesti svalů a kloubů. Angína je infekční zánětlivé onemocnění krčních mandlí a hrdla, tedy kořene jazyka a přilehlé části hltanu. Vzniká v důsledku oslabení imunity, zanesení tlustého střeva a přetížení lymfatického systému, zvláště pak slinivky.

  • Akné, nebo vřed? Karbunkl to je!

    Akné, nebo vřed? Karbunkl to je!

    Karbunkl carbunculos je velmi nepříjemné hnisavé onemocnění kůže. Vzniká splynutím minimálně dvou furunklů. Karbunkl je nebezpečnější, protože je větší, navíc může pronikat i do hlubších struktur kůže. Je to bolestivé zánětlivé onemocnění, projevuje se zarudnutím, otokem a někdy i teplotou.




přidat nový recept