Domácí vepřová šunka

2 h 30 min | chuťovka | 8 porcí | česká kuchyně | recept zobrazen: 80534x
Recept na uvaření domácí vepřové šunky. Takovou v obchodě nenajdete!
Komentáře receptu 6
Uvařil jsem to (Recept vařili 2 lidé)


Postup přípravy receptu

Vepřovou kýtu si očistíme od jednoduše dostupných blan, nemusíme odstraňovat úplně vše. Nakrájíme maso na kousky jako na guláš, pár kousků nakrájíme na droboučké kousky, přidáme sůl a pragandu, moučkový cukr a nejlépe rukama vše propracováváme, aby se začala vylučovat bílkovina. Postupně přiléváme vodu. Ta vyloučená bílkovina, vypadá to jako světle růžové blatíčko, bude pojivo, které bude šunku pěkně držet pohromadě. Maso dáme do igelitového sáčku a necháme v lednici den či dva odležet.

Pak sáček s masem vložíme do šunkovaru a dáme do hrnce s vodou. Šunkovar by měl být potopený cca do výšky, kam dosahuje maso, ale horká voda určitě nesmí natéct dovnitř. Nejlepší je mít pod hrncem s vodou na plameni litinový plát, který teplotu rozvede po celém dnu hrnce. To je ovšem jen pro ty, co mají doma plynový sporák. Pro kontrolu teploty přidáme teploměr, protože teplota nesmí přesáhnout víc jak 80 °C. Optimální je tak 75 °C. Var šunce škodí. Kdo nemá teploměr, tak voda v této teplotě má bublinky, které ale nestoupají ke hladině a celkově se voda skoro nehýbe. Domácí šunku vaříme 1,5 - 2 hodiny.

Pak necháme v šunkovaru vychladnout. Můžeme horkou vodní lázeň vyměnit za studenou, čímž se proces urychlí. Proces chlazení ve vodě trvá asi 2 hodiny. Nevyndávejte šunku teplou, hrozilo by rozpadnutí.

Nakonec domácí vařenou šunku nakrájíme a užíváme si domácí produkt. Domácí šunka nemá dlouhou trvanlivost, protože neobsahuje žádné konzervanty, ale jelikož je tak chutná, určitě vám nezůstane v lednici déle jak 2 dny.

Pozn.: V zásadě platí na 1 kg masa 2,5 % soli , což je 25 g. Pokud chcete použít méně masa, můžete si tak množství soli lehce vypočítat. Praganda se přidává, aby se maso rychleji rozleželo a pak má šunka krásně růžovou barvu. My solíme kvůli dětem méně, takže spíš dávám 17 g soli a 3 g pragandy. Pokud chcete vyloučit úplně pragandu, můžete, ale výsledný produkt bude nejspíše šedivé barvy. Moučkový cukr se přidává, aby šunka chutnala jako šunka a ne vařené vepřové maso.

Domácí vařená šunka je určitě lepší šunka než jakou najdete běžně v obchodě. A to i pro děti.

autor receptu:

Domácí vepřová šunka

Počet přidaných receptů: 1

Ingredience

na porcí
Vaše cena 1890 běžně 4550 Kč sleva 58 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
3,6
dobrý recept
24 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Domácí vepřová šunka

Recept se nachází v 146 kuchařkách
Dajpum
Dagmařiny Recepty 2627 receptů
Různé recepty
Hana Klovrzová st.
Různé recepty 7499 receptů
Jozar
Vepřové 1223 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Domácí vepřová šunka

Celkový počet komentářů u receptu: 6
  • Komentář k receptu Domácí vepřová šunka Sosak 17.02.2015 15:27:54

    Takže normální šunka .. s pragandou a ečkama... Takže recept k ničemu děkuji

  • Komentář k receptu Domácí vepřová šunka robo 21.10.2014 06:32:24

    To je možná pravda, ze dusitan zabíjí breberky, ale pokud udržite teplotu 80 st., po dobu 2hodin tak breberky taky zabijete. Susim maso v troubě a dam nejdřív teplotu na 80 st na 40 minut kuli brebetkam a pak ji stáhnul na 50 a sudím.

  • Komentář k receptu Domácí vepřová šunka Jaroslav Orlík 20.05.2014 16:22:00

    Je docela směšné, že dáváte 17g soli a 3g Pragandy. Protože Praganda je hotový prostředek, kde je jen sůl a jen 2-3% dusitanu. Takže vy vlastně nahrazujete obyčejnou sůl obyčejnou solí a jen nepatrně snížíte množství dusitanu. Problém je v tom, že dusitan se nedává do šunky jen proto, aby měla pěknou barvu, ale především proto, že spolehlivě zabije bakterie, které mohou maso rozkládat. Z Vašeho komentáře se mi vkrádá myšlenka, že si snad myslíte, že Praganda je jen dusitan. Tak to ale není.

  • vyborne Lenka 31.05.2013 18:41:22

    zkousela jsem tento recept pri mem dnesnim prvnim vareni sunky.Je uzasna!vubec se nerozpada! chutna skvele.Dala jsem 17g soli a 3g pragandy,naprosto dostacuje.Vic bych nesolila.Je moc pekne ruzova.Jsme nadseni! uz se tesim az budu delat dalsi!

  • tak ja u sveho sunkovaru recept nemela. takze ne kazdy kdo ho vlastni ma vyhrano.

  • alena 03.12.2012 20:26:01

    já tedy pragandu do šunky nedávám, je to chemie. ono to jde úplně stejně s mořdkou solí, třeba kouřovou, sice nebude šunka tak růžová, ale rozhodně naprosto bez chemie. jinak popsaný návod na uvaření má každý šunkovar, to je opsáno,takže kdo ho vlastní, umí si šunku udělat.

Celkový počet komentářů: 6
Nalezeno receptů: 6
Přidat příspěvek k receptu Domácí vepřová šunka
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Raw Food - objevte klady i zápory živé stravy

    Raw Food - objevte klady i zápory živé stravy

    Raw Food (syrová strava nebo také vitariánství) je založeno na konzumaci tepelně a chemicky neupravených potravin, kdy teplota při přípravě těchto pokrmů nesmí překročit 42 °C. Základem tohoto způsobu stravování je přesvědčení, že při vyšším zahřátí se vše živé v potravinách zničí. Takto tepelně upravená strava je tak mrtvá a pro člověka zatěžující a nepřínosná.

  • Třešně proti rakovinovému bujení

    Třešně proti rakovinovému bujení

    Je zajímavé, jak rádi rozebíráme účinky nejrůznějších potravin na náš organismus. Pořád to jsou ale jenom střípky, jen málo toho, co bychom měli poznat a pochopit. S třešněmi je to stejné. Víte, jaké mají na naše zdraví pozitivní účinky?




přidat nový recept