těsto | ||
---|---|---|
1 špetka | sůl | |
150 g | máslo | |
3 ks | žloutek | |
2 dl | mléko | |
2 lžíce | rozinky | |
1 kostka | droždí | |
120 g | cukr krupice | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
2 lžíce | lupínky mandlí | |
500 g | polohrubá mouka | |
1 špetka | sekaný anýz | |
na potření | ||
1 ks | vejce | |
na ozdobu | ||
1 hrst | lupínky mandlí |
Máslo necháme změknout. Máslo rozhodně nenahrazujeme jiným tukem. Droždí necháme vzejít v hrníčku oslazeného vlažného mléka. Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky a anýz. Zahustíme moukou se špetkou soli, zaděláme kváskem a zbytkem mléka. Vypracujeme hladké a lesklé těsto. Těsto na vánočku přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme 1 - 2 hodiny kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, přidáme omyté rozinky a nasekané mandle. Těsto znovu zpracujeme a rozdělíme na 9 dílů. Ze 4 pramenů upleteme spodní díl a položíme ho na vymaštěný plech. Ze 3 pramenů upleteme prostředek a vánočku ukončíme svinutím posledních 2 tenkých pramenů. Na plechu necháme domácí vánočku ještě půl hodiny kynout. Pak vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a dáme do předehřáté trouby péct. Zprvu pečeme prudce, pak teplotu snížíme a dopečeme při nižší teplotě. Domácí vánočku můžeme i zpevnit pomocí špejlí, aby se při pečení nerozjela.
Jemná šlehačková vánočka krok za krokem
Dnes si připravíme tradiční vánočku, ovšem vyladěnou tak, aby se rozplývala na jazyku, byla jemná, nadýchaná a vláčná. V medové krustě s křupavými mandlovými lupínky. Zapletená je ze 6 pramenů, tím bude krásně utažená a nebude se nikde rozjíždět.
Vánočku, tradiční vánoční pečivo, má rád snad každý z nás. Zkušení mistři pekaři dovedou umně splétat spodní patro i ze šesti (devíti) pramenů. Já vám nastíním tajemství pletení ze tří, ale hlavně ze čtyř pramenů.
Foto: Shutterstock.com
Autor:Renata Hřebíčková
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena