Domácí tlačenka

2 h 40 min | předkrm | česká kuchyně | recept zobrazen: 202926x
Na výrobu použijeme vepřovou hlavu, kolínka, nohy. Na lepší druh dáme ramínko, bůček, jazyk, játra i jiné maso.
Komentáře receptu 9
Uvařil jsem to (Recept vařilo 5 lidí)


Postup přípravy receptu

Důkladně očištěné a umyté maso zvolna vaříme, ne však zcela doměkka (ani kůži, kterou používáme jako spojovací materiál). Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a na sádle ji osmažíme.

Vařené maso pak odkostíme, vařený jazyk sloupneme z kůže a vše nakrájíme na kostky podle druhu tlačenky. Libové maso na větší, tučné maso na drobnější.

Játra nakrájíme na plátky 1,5 - 2 cm silné a spaříme je horkou vodou tak, aby nebyla uvnitř syrová, ale ne tak, aby byla příliš spařená a tvrdá. Až potom i játra nakrájíme na drobné kostky.

Vše dáme do větší nádoby spolu s cibulí, přidáme vývar z masa (ale sebereme tuk), dochutíme česnekem, solí a kořením. Dobře promícháme.

Takto připravenou směs plníme do obalů, zavážeme a vkládáme do horké vody. Vaříme asi 1,5 až 2 hodiny. Pak tlačenky vyndáme, opláchneme a jemně propícháme, abychom je zbavili vzduchu.

Při chladnutí je obracíme, aby maso, koření a kůže byly rovnoměrně rozloženy.

Domácí tlačenku podáváme s octem, s cibulí a s krajícem dobrého tmavého chleba. Záleží však na chuti.

autor receptu:

Domácí tlačenka

Počet přidaných receptů: 328

Ingredience

Vaše cena 239 běžně 2500 Kč sleva 90 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
3,3
dobrý recept
178 hlasujících
  • Recept Domácí tlačenka - Dělala jsem tlačenku poprvé a byla výborná.
  • Recept Domácí tlačenka - Tlačenka se povedla, všichni jsme si pochutnali.
  • Recept Domácí tlačenka - Domácí tlačenka s chlebem.
  • Recept Domácí tlačenka - Domácí tlačenka.

Kuchařky obsahující recept Domácí tlačenka

Recept se nachází v 133 kuchařkách
myš1
recepty 4619 receptů
rkunesova
Vláďovo kuchařka 1180 receptů
KDI
STUDENÁ KUCHYŇA 1669 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Domácí tlačenka

Celkový počet komentářů u receptu: 9
  • Tlačenka - poznámka razdvarazdva 17.07.2007 18:09:46

    Po naplnění nakrájeného masa do příslušného obalu je zbytečné tlačenku vařit. Pochopitelně musí být uvařena i játra. Stačí obal řádně zavázat, v horní části jej několikrát propíchnout a nechat chladnout. Když tlačenka chladne, několikrát ji obrátíme. Vaření je pozůstatkem dřívější doby, když se tlačenka plnila do žaludků, měchýřů, případně hovězích střev.Tehdy totiž umělé obaly nebyly. Vhodné je uvařit kůže zvlášť, jemně pomlet je na masovém mlýnku a s vývarem, v němž se vařily je přidat do namíchaného masa před plněním do obalu. Mám to odzkoušené a tlačenka je vždy výborná.

    • Re: Tlačenka - poznámka jome 16.02.2013 04:43:42

      Víte proč se tlačenka po naplnění do střeva znovu vaří: Protože čím déle ji vaříre-alespon dvě hodiny-tím máte čirejší rosol.Má krásnou stkrukturu, rosol je nádherně sklovitý.Bez vaření je matná, bez barvy.

      • Re: Re: Tlačenka - poznámka Qvido 28.04.2013 16:37:50

        Naprosto souhlasím, vařit při cca 90 stupních aspoň hodinu a půl. Navíc se lépe propojí chutě, v tlačence by srdíčko a játra měly být. A správnou mozaiku udělá lalok, bůček ho nenahradí.

  • Srdíčko fabregas 23.04.2013 11:32:24

    a to klidně výměnou za játra, tlačenka bez srdíčka, to ne.

  • korenim ani cesnekem sem nesetrila, jenom sem nedala zadne jatra a je to bajecne

  • Doporucujem jatra nedavat, fakt ne,budete mat skazenu celu tlacenku,jatra maju typicku chut.

  • Tlačenkové dorty Řeznictví U Řezbů 09.01.2010 12:30:34

    Zkuste tlačenkové a narozeninové dorty z Řeznictví U Řezbů - http://www.reznictvi.com/

  • bočan
    tlačenka bočan 12.03.2009 16:40:43

    vyzkoušeno bez chyby

Celkový počet komentářů: 9
Nalezeno receptů: 9
Přidat příspěvek k receptu Domácí tlačenka
* Povinné pole

Soutěž o bestseller - Kuchařka pro dceru

Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Význam bílkovin v naší stravě

    Význam bílkovin v naší stravě

    Bílkoviny (proteiny) patří v naší stravě mezi základní a nenahraditelné živiny. Za den by jich měl dospělý člověk sníst zhruba 0,8 g na každý kilogram své tělesné hmotnosti. Každý člověk tudíž potřebuje jiné množství bílkovin, odtud také pramení dietní jídelníčky "na míru".

  • Thajská masáž

    Thajská masáž

    Thajská masáž je popisována jako metodika práce s tělem na základě prvků akupresury a jógy. Je v ní obsaženo časté, dlouhé a procítěné protahování, díky tomu bývá lidově nazývána jógová masáž a také jóga pro líné.




přidat nový recept