Domácí sushi

2 hod | hlavní chod | japonská kuchyně | recept zobrazen: 81806x
Můj osvědčený recept na sushi s upozorněním na některé omyly při jeho přípravě.
Komentáře receptu 5
Uvařil jsem to (Recept vařilo 7 lidí)


Postup přípravy receptu

Rýže: koupíme speciální sushi rýži, vyznačuje se tím, že je krátká. Rýže musí být ve finále lepivá, ale nerozvařená. Rýži propereme ve studené vodě, dokud není voda čirá, někdy to trvá hodně pokusů, tak lze i nechat nějakou dobu ve studené máčet. Poté jí dáme ve studené vodě vařit. Až dojde k varu, necháme ještě 10 minut vařit, poté 20 minut dojít v teple, celou dobu neodklápíme pokličku.

Připravíme si lžíci nebo dvě rýžového octa (pokud není rýžový, lze nahradit třeba jablečným), lžičku cukru a soli, směs ohřejeme a nalijeme do rýže, promícháme a necháme rýži vystydnout.

Kolem rolovací podložky (vypadá jako podložka ze špejlí) si nachytáme wasabi (zelený křen, není to drahé, vydrží to dlouho a dá se to pužít např. i na křenovou pomazánku), na špalíky (cca tlusté jako malíček, dlouhé jak to jde) ryby (doporučuji losos filet, pro náročnější tuňák - ryby nikdy ne z mražených!) a zralé avokádo nebo okurka salátovka. Nachystáme si sushi řasy (nori). Dále k ruce utěrku, nůž a mísu s ledovou vodou.

Plát řasy si nejlépe rozpůlíme podélně, začátečníci a ti, co mají rádi sushi mohutnější, mohou nechat plát celý. Položíme lesklou stranou na rolovátko, spodní kraj ke spodnímu kraji. Navlhčíme ruku ve vodě, nabereme hrst rýže, rozprostřeme po celé ploše řasy krom horního okraje. Doprostřed rýže podélně položíme rybu a okurku/avokádo, prstem nabereme wasabi (malinko!) a poťukáme podél ryby po rýži (jako bychom dělali čáru z wasabi, ale nemáme na prostě tolik wasabi, to bychom měli moc pálivé). Začneme rolovat odspoda řasu do rolády, podložka pokračuje rovně, řasa se zaroluje dovnitř. Nakonec můžeme zmáčknout ze čtyř stran, aby nám rolka držela a utvořil se čtverec (nebo necháme válce), pokud je řasa suchá, na začátku procedury ji jemně pokropíme vodou. Váleček rozkrojíme na 6-8 kousků.

Podáváme s hůlkami či lze jíst prsty (původně mělo sushi funkci jako naše chlebíčky). Sushi namáčíme do sojové omáčky a přikusujeme nakládaný zázvor.

Elík autor receptu:

Domácí sushi

Počet přidaných receptů: 75

Ingredience

4,2
skvělý recept
53 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Domácí sushi

Recept se nachází v 68 kuchařkách
Irena
Kuchařka Irena 2328 receptů
Monicka-sk
domácí výroba 83 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Domácí sushi

Celkový počet komentářů u receptu: 5
  • chyba v zazvoru simona 25.12.2012 21:19:26

    Zázvor.je zvaný jako čistič chutí,v žádném případě neprikusujeme!!!!!. Zazvor.se v originále.používá na vyčištění chutí mezi jednotlivými druhy sushi!!!

    • Re: chyba v zazvoru Vojtěch 20.10.2013 16:02:05

      Pokud ho nepřikusujete (jako "čistič"), co s ním děláte? Necháváte ho lítat okolo Vaší hlavy?

  • Cink 01.04.2013 13:44:09

    Zelenina, či ryba se vždycky roluje od začátku, nikdy se nedává doprostřed. Suroviny potom nejsou hezky uprostřed, ale ošklivě při krajích, jako na fotce ;)

  • A kolik se tam dá vody?

  • petr 25.10.2012 12:05:41

    díky za pěkný návod na přípravu sushi, pokud byste ale chtěli více receptů na různé druhy sushi koukněte na http://www.e-sushi.cz/recepty- sushi-kucharka.p60.html, tam mají spoustu zajímavých receptů a pěkných návodů na přípravu sushi

    Petr

Celkový počet komentářů: 5
Nalezeno receptů: 5
Přidat příspěvek k receptu Domácí sushi
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Význam a symbolika rozsvěcení adventního věnce

    Význam a symbolika rozsvěcení adventního věnce

    Máme za sebou druhou adventní neděli a radostně očekávaný Štědrý den je zase o krůček blíž. Na adventním věnci, který zdobí naše stoly pokryté svátečním ubrusem, jsme zapálili už druhou svíčku. Víte, odkud k nám přišel tento zvyk a jaký má význam? Proč takto postupně zapalujeme právě čtyři svíčky a co symbolizuje jejich světlo?

  • Energy drinky - je jejich popíjení bezpečné?

    Energy drinky - je jejich popíjení bezpečné?

    Energetické a iontové nápoje jsou nedílnou součástí zboží supermarketů a benzínových pump. Měly by nás nakoupnout, nastartovat, zabránit únavě. Některé jsou nezbytným doplňkem pro sportovce při fyzické zátěži. Obsahují hlavně kofein, ale také třeba L-karnitin, maltodextrin, taurin, kreatin, sacharidy, vitamíny B, ženšen, guaranu a doplňují deficit v oblasti minerálů a stopových prvků.




přidat nový recept