Domácí sušené maso

2 hod | chuťovka | 8 porcí | recept zobrazen: 118790x
Sušené maso je velmi chutná a energeticky bohatá pochoutka nejen na cesty, která se navíc nekazí.
Komentáře receptu 46
Uvařil jsem to (Recept vařilo 8 lidí)


Postup přípravy receptu

Vybereme pěkné a neprorostlé hovězí maso, osvědčený je roštěnec. Maso důkladně očistíme a necháme v mrazáku lehce ztuhnout. Než budeme dále pracovat s masem, budeme se věnovat přípravě marinády. Smícháme všechny ingredience a snažíme se vše co nejlépe promíchat. Zejména sůl silně třeme a mícháme, aby se rozpustila.

Po cca půl hodině maso vyndáme a nakrájíme na tenké plátky o síle několika milimetrů a vložíme do marinády. Všechny kousky dobře natřeme a ukládáme na těsno do mísy. Zbytkem marinády maso zalijeme a přiklopíme talířem, který dobře těsní. Maso uložíme do chladu a nejlépe zatížíme několika kameny či jiným závažím odhadem o váze 4kg.

Maso by se mělo marinovat přibližně 10 hodin, tedy ideální je nechat ho přes noc. Když je maso připravené k sušení, napícháme ho na špejle tak, aby se jednotlivé kousky nedotýkaly a zavěsíme do trouby. Kvůli odkapávající šťávě dáme pod maso pekáč. Prvních 45 minut maso sušíme na 75°C a pak dosušujeme přibližně 9-12 hodin na 55°C. Na závěr sušení opět na 10 minut zvýšíme teplotu na 75°C. Že je maso dobře usušené poznáme podle toho, že se se láme.

Po dokonalém vychladnutí sušené maso uložíme do dózy a dáme ho na temné místo. Doba trvanlivosti sušeného masa je pak přímo úměrná tomu, jak rychle ho sníte.

autor receptu:

Domácí sušené maso

Počet přidaných receptů: 1

Ingredience

na porcí
Vaše cena 2799 běžně 5500 Kč sleva 49 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,5
skvělý recept
126 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Domácí sušené maso

Recept se nachází v 297 kuchařkách
Guraim
Guraimí požernictví 8 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Domácí sušené maso

Celkový počet komentářů u receptu: 46
  • Komentář k receptu Domácí sušené maso Terka 22.12.2015 13:16:58

    3 lzice soli???? :-O .... dle meho nazoru, kdyz nakladate maso do sojovky, tak uz opravdu neni potreba nic solit

  • Komentář k receptu Domácí sušené maso retroman 06.12.2015 08:55:56

    Jen na okraj. Pokud si koupíte levné koření za směšný peníz, nedivte se že je to samá súl. Kdo umí číst, tak si to tam i přečte. Tož tak....nesnažte se ušetrit za každou cenu a s výsledkem budete spokojeni ;-)

  • Komentář k receptu Domácí sušené maso jirka 05.12.2015 18:16:24

    Super recept, jak vyhodit maso do koše. I přes to, že jsem dal polovinu ingrediencí na 1,5 kg masa. Je to tak slané, že se to opravdu nedá jíst. Opravdu moc děkuji za Recept...............

  • ta marinada to je hnus mrauk 22.02.2014 16:21:27

    jak může takovýto server doporučit použití grilovacího koření- přesolená směs plná škodlivých glutamátů, když si to každý může namíchat sám. sójovka to samé, taky glutomát

    • Re: ta marinada to je hnus hellfish 27.07.2014 21:27:49

      Jo a chlastej aktimel, denně 10 kousku a uvidíš že tě ta tvoje TV zabije. Zdravější jak aktimel je pivo a obsahuje víc energie jak red bull a jak vaše tatranka, prase co žere tatranku je pro mě opravdu labužník. Takový svinstvo bych do pusy už nedal. Tam máš ty imbecile tolik sraček že ti naroste druhá hlava, v tvém případě třetí.

      • Re: Re: ta marinada to je hnus john_doe 26.02.2015 18:38:26

        Dej do google náklady státu na pivo,obezitu, cukrovku a pod. Uvidíš.
        ČR má nejvyšší spotřebu piva na světě, nejvyšší výskyt rakoviny ledvin a tlustého střeva. A i v obezitě, diabetu b, sterilitě, hypertenzi a pod jsme v TOP tenu země.
        Ze vzduchu to není a stát to stojí 500miliard kč ročně(50%rozpočtu ČR), 50x oprava D1.

        Actimel má asi 1dcl. Vypít litr syrovátky denně není vůbec žádný problém a v létě vypiju i 3l syrovátkového nápoje. Jen actimel je doslazený řepným cukrem.

      • Re: Re: ta marinada to je hnus aaa 04.10.2014 22:52:42

        Tak koukám, že pivo zas dost poškozuje mozek - to si nevybereš...

    • Re: ta marinada to je hnus hellfish 27.07.2014 21:23:07

      Ty blbnoune, si nekoukej se na TV. Glutamát obsahuje 90% zeleniny. Doporučuji všem zapomenou na glutamáty, jedině že máte alergie. Glutamát je v zelenině, a jestli je něco zeleninového bez glutamátu, tak dobrou chuť.

      • Re: Re: ta marinada to je hnus hellfish 27.07.2014 21:25:22

        Ještě jedna věc, glutamát je TV název. Jinak je se tomu říká jinak, nevím teď jak, ale je to to co vám dělá chuť v zeleninových jídlech. Jinak ten umělí se nechá koupit v prášku, Japonci si stim cukrují každý jídlo, a nwm že by tam někdo na to umřel..

    • Re: ta marinada to je hnus Karel 23.02.2014 22:07:19

      Vazeny pane! Zaprve: server nic nedoporucuje! Jde o recept uzivatele. Zadruhe: grilovaci koreni nejsou vzdy presolena a s glutamaty. Tak se uklidnete a jdete prudit jinam... Vypada to, ze uz roupama nevite co zvanite....

Celkový počet komentářů: 46
Nalezeno receptů: 46
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Domácí sušené maso
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Znáte nejčastější mýty o opalování?

    Znáte nejčastější mýty o opalování?

    Letní sezóna začala pěkně zprudka, proto není od věci si připomenout několik faktů a mýtů o opalování ještě předtím, než se na vás sluníčko neblaze podepíše. Nechceme přece, aby naše pleť předčasně zestárla, nebo abychom snad onemocněli rakovinou kůže.

  • Raw Food - objevte klady i zápory živé stravy

    Raw Food - objevte klady i zápory živé stravy

    Raw Food (syrová strava nebo také vitariánství) je založeno na konzumaci tepelně a chemicky neupravených potravin, kdy teplota při přípravě těchto pokrmů nesmí překročit 42 °C. Základem tohoto způsobu stravování je přesvědčení, že při vyšším zahřátí se vše živé v potravinách zničí. Takto tepelně upravená strava je tak mrtvá a pro člověka zatěžující a nepřínosná.




přidat nový recept