Domácí špenátové gnocchi se žampionovou omáčkou

1 hod | hlavní chod | 4 porce | Ostatní kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 442x
Nejlepší jsou domácí těstoviny - jsou chutnější a levnější než koupené. Přidávám můj recept na gnocchi se špenátem a bílou žampionovou omáčkou.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Brambory oloupeme, omyjeme, pokrájíme na kostky a téměř rozvaříme ve vroucí osolené vodě. Brambory scedíme, ještě horké protlačíme mačkadlem na brambory na kaši a necháme úplně vychladnout. Nejvhodnější je vařit moučné brambory - varný typ C.

Mezitím očistíme cibuli, pokrájíme na kostky, očištěný česnek příčně na plátky a žampiony na plátky. Čerstvý listový špenát odstopkujeme, omyjeme a krátce povaříme asi 2 - 3 minuty. Špenát scedíme a propláchneme ledovou vodou, aby si zachoval pěknou zelenou barvu. Špenát necháme na cedníku dobře odkapat od vody, zbytek vody ještě pořádně vytlačíme rukama a posekáme na jemno nožem nebo sekáčkem. Můžeme použít i mražený listový špenát, necháme ho rozmrazit a další postup je stejný.

K vychladlým bramborám přidáme posekaný špenát, vejce, po troškách přidáváme polohrubou mouku a rukama zpracujeme na poloměkké nelepivé těsto. Pokud by těsto ještě lepilo, můžeme ještě přidat trochu mouky, ale ne moc, aby gnocchi nebyly tuhé, ale zůstaly lehké a nadýchané.

Zpracované těsto na dobré pomoučněné desce rozdělíme na 3 části a z každé vyválíme asi jako prst silný dlouhý váleček, který ostrým nožem pokrájíme na asi 2 cm široké kousky a zlehka je zakulatíme mezi dlaněmi. Tyto malé kuličky rýhujeme tak, že zlehka přitlačíme část vidličky na povrch. Je známo, že rýhy na těstovinách dobře nabírají omáčku.

Velký hrnec s osolenou vodou dáme nad plamen a vodu přivedeme k varu. Než začne voda vřít, připravíme si omáčku. Na směsi rozehřátého másla s olivovým olejem orestujeme cibuli do sklovita, přidáme plátky česneku, necháme pěkně rozvonět - asi 1 minutu. Přidáme plátky žampionů, které na prudkém ohni opečeme do hněda, osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, posypeme hladkou moukou, opražíme za stálého míchání, přilijeme mléko, povaříme na hustou omáčku - asi 10 minut, přilijeme sladkou smetanu, necháme povařit, odstavíme a hotovou omáčku udržujeme v teple.

Do vroucí vody vložíme po menších částech gnocchi, podebereme vařečkou, aby se nepřichytily na spodek, když voda znovu začne vřít promícháme a vaříme doměkka, když vyplavou na povrch. Gnocchi jsou uvařené asi za 3 - 4 minuty od bodu varu.

Uvařené gnocchi scedíme, ale neproplachujeme studenou vodou, aby si zachovaly všechnu chuť a necháme dobře odkapat od vody. Gnocchi dáme do jenské mísy, aby zůstaly teplé. Když všechny gnocchi uvaříme, netřeba je promastit ničím, neslepí se. Na pánvi rozehřejeme olivový olej s máslem a postupně gnocchi opečeme, aby byly na povrchu zlehka do červena a do křupava. Takto opečené gnocchi jsou velmi chutné.

Domácí špenátové gnocchi nabereme na talíř, přelijeme žampionovou omáčkou, posypeme posekanou petrželovou natí a podáváme horké. Jde o velmi chutné domácí gnocchi se špenátem doplněné jemnou bílou žampionovou omáčkou. Příprava je nenáročná a budeme mít vynikající oběd či večeři. Tyto gnocchi jsou rozhodně lacinější než gnocchi koupené v obchodě.

autor receptu:

Domácí špenátové gnocchi se žampionovou omáčkou

Počet přidaných receptů: 206

Ingredience

na porce
Vaše cena 4990 běžně 11980 Kč sleva 58 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
2,6
slabší recept
19 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Domácí špenátové gnocchi se žampionovou omáčkou

Recept se nachází v 14 kuchařkách
Libchen
moje recepty 122 receptů
E-mailová kuchařka tety z Krnova 2
veraricna
E-mailová kuchařka tety z Krnova 2 3325 receptů
zjirousek
Kuchařka 637 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Domácí špenátové gnocchi se žampionovou omáčkou

Přidat příspěvek k receptu Domácí špenátové gnocchi se žampionovou omáčkou
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Káva a její vliv na mozkové funkce

    Káva a její vliv na mozkové funkce

    Konzumace kávy je spojena s řadou názorů týkajících se jejích účinků na zdraví člověka, přičemž názory ohledně prospěšnosti pití tohoto nápoje jsou často velmi kontroverzní. V závislosti na tom, komu je takový dotaz kladen, pak někteří tvrdí, že káva je velmi zdravá zatímco jiní se domnívají, že se jedná o velmi škodlivý nápoj. Navzdory argumentům odpůrců kávy však existuje řada prokazatelně ověřených faktů o tom, že konzumace kávy je zdraví prospěšná.

  • Znáte nejčastější mýty o opalování?

    Znáte nejčastější mýty o opalování?

    Letní sezóna začala pěkně zprudka, proto není od věci si připomenout několik faktů a mýtů o opalování ještě předtím, než se na vás sluníčko neblaze podepíše. Nechceme přece, aby naše pleť předčasně zestárla, nebo abychom snad onemocněli rakovinou kůže.




přidat nový recept