Domácí obyčejný chléb

1 h 15 min | příloha | česká kuchyně | recept zobrazen: 39390x
Nejlehčí verze chleba bez hnětení. Chléb je chutný, voňavý, měkký a zároveň křupavý. Recept je téměř bez práce a výsledek skvělý.
Komentáře receptu 16
Uvařil jsem to (Recept vařili 2 lidé)


Postup přípravy receptu

Do mísy vsypeme polohrubou, hladkou a mouku na domácí chléb, osolíme a okmínujeme. Pak přidáme kvásek a vodu. Nemáme-li kvásek, dáme lžičku sušeného droždí. Promícháme jen tak, aby se směs spojila. Zakryjeme a necháme v klidu 12 hodin kynout. Pak těsto v míse jen promícháme a necháme podle času 3 - 6 hodin dál kynout.

Z pečícího papíru si vystřihneme kolo o průměru dna hrnce, ve kterém budeme chléb péct. Hrnec s poklicí vložíme do trouby, zapneme ji na 250 °C a 30 minut hrnec rozpalujeme. Obyčejný chléb jsem pekla v zapékacím hrnci z varného skla. Pak z hrnce sundáme pokličku, dovnitř vložíme pečící papír a s pomocí stěrky vlijeme těsto. Do trouby dáme kastrůlek s vodou. Pod pokličkou pečeme chléb 30 minut. Pak odkryjeme a dopékáme 15 - 25 minut podle toho, jak vybarvenou kůrčičku chceme. Je dobré nechat chléb chladnout na mřížce pod čistou utěrkou.

Domácí obyčejný chléb podáváme podle chuti.

veraricna autor receptu:

Domácí obyčejný chléb

Počet přidaných receptů: 301

Ingredience

Vaše cena 1890 běžně 4550 Kč sleva 58 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY

Recept Domácí obyčejný chléb byl 29.11.2013 na 3. místě v žebříčku nejlepších receptů.

4,3
skvělý recept
341 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Domácí obyčejný chléb

Recept se nachází v 182 kuchařkách
Krnovské slané pečení
veraricna
Krnovské slané pečení 1786 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Domácí obyčejný chléb

Celkový počet komentářů u receptu: 16
  • Komentář k receptu Domácí obyčejný chléb veraricna 18.05.2016 09:41:23

    Pečící papír není nutný. Stačí posypat dno rozpáleného hrnce trochou hladké mouky. Pokud máte kvásek nepotřebujete žádné droždí. Cukr do chleba nepoužívám.

  • oprava od samotné bábrle bábrle 13.02.2016 07:42:59

    1.žádný jej ale to droždí :-)
    2.pak se pekl již chléb půl hodiny přikrytý a násl.půl hodiny odkrytý

    měla jsem špinavé brýle :-) :-)

  • dotaz na cukr bábrle 13.02.2016 07:39:06

    Pěkný den
    k suš.droždí se nemusí dávat cukr?
    A jen malá připomínečka,do surovin jste jej zapomněla uvést,nicméně v úvodu jej zmiňujete,ale začátečníci to potom mohou přehlédnout.:-)
    Já chléb pekla před rokem,recept byl od kamarádky a vzpomínám si,že byl v předehřáté troubě na 250st.půl hod.nahřívaný pekáč i s víkem,pak se pekl půl hod.přikrytý rovněž na maximum a potom odkrytý také půl hoďky,vše při stejné teplotě.
    Nedávno jsem uklízela šuplík s receptama a omylem ten úžasný recept na chléb vyhodila.Tak dnes už kyne ten Váš a večer peču.
    Dám pak vědět jak se povedl ,ale co ten cukr????? :-)
    Děkuji za info.
    bábrle

  • Chleba už dávno nekupuji :o) Drahuš 13.01.2014 09:32:29

    Dobrý den,
    také chleba peču, ale úplně jednodušeji. Bez pečícího papíru a opravdu stačí sypké droždí.
    2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek žitné mouky, lžíci soli, lžíci kmínu ( případně jakákoli semínka), 2 lžíce octa, 2 hrnky studené vody.
    Ten hrnek má obsah 400 ml a dávám péct do menšího pekáče za sady našich babiček.

    Všechny sypké suroviny smíchám a pak přidám ocet s vodou, zamíchám, aby se ingredience spojili a posypu moukou. Přehodím utěrkou a nechám přes noc 12-18 hod kynout. Ráno zapnu na půl hodiny troubu do které dám oba pekáče a těsto promíchám. Je důležité po té půl hodině těsto vyklopit do rozpáleného pekáče a po upečení hned vyklopit.
    Snadné a hlavně výborný chlebíček, jiný už nechci :o)

    • Re: Chleba už dávno nekupuji :o) veraricna 14.01.2014 10:15:13

      Pečící papír používám stále.Díky kvásku (stačí 1-2 lžíce) nemusím používat ani droždí ani ocet.Také rodině více chutná chleba bez polohrubé mouky,takže dávám pšeničnou a žitnou chlebovou po jednom hrnku a dva hrnky obyčejné hladké mouky.

    • Re: Chleba už dávno nekupuji :o) Najka 13.01.2014 23:20:22

      protože jsem se k této diskusi a vlastně i receptu dostala až teď mám dotaz: kolik se dává toho instantního droždí? Děkuji za odpověď

    • Re: Chleba už dávno nekupuji :o) Najka 13.01.2014 23:22:32

      protože jsem se k této diskusi a vlastně i receptu dostala až teď mám dotaz: kolik se dává toho instantního droždí? Děkuji za odpověď

  • Kde seženu žitný kvásek prosím ?

    • Re: Re: kvásek 13.01.2014 13:00:20

      Na internetu je spousta návodů na přípravu kvásku.
      Kdo chce přijít k hotovému tak zadá do vyhledávače --kvásková mapa.
      Určitě bude ve Vašem okolí někdo ,kdo se podělí.

Celkový počet komentářů: 16
Nalezeno receptů: 16
|< << 12 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Domácí obyčejný chléb
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Raw Food - objevte klady i zápory živé stravy

    Raw Food - objevte klady i zápory živé stravy

    Raw Food (syrová strava nebo také vitariánství) je založeno na konzumaci tepelně a chemicky neupravených potravin, kdy teplota při přípravě těchto pokrmů nesmí překročit 42 °C. Základem tohoto způsobu stravování je přesvědčení, že při vyšším zahřátí se vše živé v potravinách zničí. Takto tepelně upravená strava je tak mrtvá a pro člověka zatěžující a nepřínosná.

  • Třešně proti rakovinovému bujení

    Třešně proti rakovinovému bujení

    Je zajímavé, jak rádi rozebíráme účinky nejrůznějších potravin na náš organismus. Pořád to jsou ale jenom střípky, jen málo toho, co bychom měli poznat a pochopit. S třešněmi je to stejné. Víte, jaké mají na naše zdraví pozitivní účinky?




přidat nový recept