Domácí máslové rohlíky

1 hod | příloha | 8 porcí | maďarská kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 2114x
Recept na výborné máslové domácí rohlíky, které nemusí dlouho kynout a prakticky se hned upečou.
Komentáře receptu 1
Uvařil jsem to (Recept vařil 1 člověk)


Postup přípravy receptu

Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme zarovnanou lžíci soli a zarovnanou lžíci cukru a promícháme. V mouce uděláme jamku, rozdrobíme do ní droždí, posypeme cukrem, zalijeme asi 100 ml vlažného mléka a necháme na teple vykynout kvásek - asi 15 minut.

V robotu zapracujeme postupně k mouce s kváskem zbylé vlažné mléko a vymícháme hladké pružné poloměkké těsto - asi 8 minut, přidáme rozpuštěné vlažné máslo a vymícháme v robotu ještě jednou hladké těsto v robotu - asi 5 minut. Pokud by bylo těsto na rohlíky příliš měkké, přidáme trochu mouky a zapracujeme robotem do těsta. Těsto můžeme zpracovat i rukama.

Bez kynutí vyklopíme těsto na pomoučněnou desku a vytvarujeme válec, který rozdělíme na 6 častí a každou část zakulatíme na bochník. Bez kynutí každý bochník postupně rozválíme na kruh o velikosti 20 - 25 cm a kruh rozdělíme nožem na 4 části. Pokud chceme malé rohlíky, tak rozdělíme kruh na 8 častí. Dělala jsem větší rohlíky a rozválený kruh jsem tedy rozdělila na 4 trojúhelníky.

Každý rovnoramenný trojúhelník ještě rozválíme na tloušťku asi 1 mm a napevno srolujeme od nejdelší strany směrem nahoru ke špičce, čímž vznikne tvar rohlíku, kterého konce trošku ohneme dolů a dovnitř. Rohlíky položíme dále od sebe na plech vystlaný teflonovou fólii nebo pečícím papírem. Hned potřeme rohlíky rozšlehaným vejcem a necháme je na teplém místě asi 15 minut kynout.

Rohlíky vložíme péct do trouby vyhřáté na 200 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem. Na spodek trouby dáme plech vyhřátý na teplotu trouby, do kterého vlijeme asi 200 ml vroucí vody, aby se vytvořila pára a pečeme asi 10 minut, až se rohlíky pěkně zdvihnou a získají zlatožlutou barvu. Upečené domácí máslové rohlíky vybereme a necháme vychladnout na mřížce.

Z této dávky mi vyšlo 24 velkých rohlíků, malých vyjde 48 kusů - je jen na vás, pro které rohlíky se rozhodnete. Tyto rohlíky jsou vláčné i druhý den a jsou jako čerstvě upečené. Rohlíky podáváme jako přílohu a můžeme je potřít máslem, marmeládou nebo nutellou. Jinak rohlíky můžeme naplnit šunkou, sýrem, zeleninou, saláty, pečeným masem, vejci, pomazánkami, paštikou a podobně. Rohlíky jsou vynikající i samy o sobě, mají jemnou nadýchanou lehkou měkkou střídku a jsou křupavé na povrchu.

Jednoduché rychlé domácí máslové rohlíky jsou mnohem chutnější, kvalitnější a nejsou gumové jako ty z obchodu a navíc jsou bez konzervantů a umělých přísad. Domácí máslové rohlíky jsou nepoměrně lacinější než kupované a jsou prakticky do 1 hodiny hotové a zaručeně čerstvé. Pokud jednou rohlíky upečete, už nikdy nebudete kupovat rohlíky v obchodě.

autor receptu:

Domácí máslové rohlíky

Počet přidaných receptů: 206

Ingredience

na porcí
Vaše cena 3290 běžně 7560 Kč sleva 56 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY

Recept Domácí máslové rohlíky byl 21.04.2016 na 5. místě v žebříčku nejlepších receptů.

2,7
slabší recept
58 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Domácí máslové rohlíky

Recept se nachází v 67 kuchařkách
Libchen
Dobré recepty 89 receptů
Baboš
Moučniky 1546 receptů
Různé recepty
Hana Klovrzová st.
Různé recepty 7516 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Domácí máslové rohlíky

Celkový počet komentářů u receptu: 1
Celkový počet komentářů: 1
Nalezeno receptů: 1
Přidat příspěvek k receptu Domácí máslové rohlíky
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Káva a její vliv na mozkové funkce

    Káva a její vliv na mozkové funkce

    Konzumace kávy je spojena s řadou názorů týkajících se jejích účinků na zdraví člověka, přičemž názory ohledně prospěšnosti pití tohoto nápoje jsou často velmi kontroverzní. V závislosti na tom, komu je takový dotaz kladen, pak někteří tvrdí, že káva je velmi zdravá zatímco jiní se domnívají, že se jedná o velmi škodlivý nápoj. Navzdory argumentům odpůrců kávy však existuje řada prokazatelně ověřených faktů o tom, že konzumace kávy je zdraví prospěšná.

  • Znáte nejčastější mýty o opalování?

    Znáte nejčastější mýty o opalování?

    Letní sezóna začala pěkně zprudka, proto není od věci si připomenout několik faktů a mýtů o opalování ještě předtím, než se na vás sluníčko neblaze podepíše. Nechceme přece, aby naše pleť předčasně zestárla, nebo abychom snad onemocněli rakovinou kůže.




přidat nový recept