Domácí marlenka

2 hod | moučník | Ostatní kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 2368x
Recept na jednoduchou marlenku připravenou pomocí litého těsta.
Okomentuj recept jako první
Uvařil jsem to (Recept vařil 1 člověk)


Postup přípravy receptu

Nad parou rozpustíme máslo, přidáme med, celá vejce, cukr moučka, jedlou sodu a hladkou mouku. Vše spolu nad parou pořádně promícháme. Těsto nebudeme válet, ale rozlévat, proto pokud je příliš husté, přidáme trochu mléka. Potom těsto rozdělíme na tři stejné díly.

Na plech dáme pečící papír (v tomto receptu nevyužívám vymazaného plechu) a rovnoměrně na něj rozlijeme, tedy spíše rozetřeme, jednu část těsta až k okraji, kterou pečeme asi 12 minut na 175 °C. Těsto je hotové, když zhnědne. Okraje mohou i ztmavnout, skoro jako kdyby se připékaly. Takto upečeme všechny pláty těsta.

Pláty těsta necháme na pečícím papíře vychladnout, pak je otočíme. Spodní strana má více bublinek, proto do sebe lépe vsaje krém. Okraje ořežeme cca 2 cm z každé strany. Odřezané kousky dáme do misky, kde je rukou na jemno rozdrtíme. Poslouží nám k ozdobení.

V misce vyšleháme změklé máslo, do kterého postupně přidáváme slazené salko. Vše opět rozdělíme, tentokrát na čtyři díly.

První plát těsta si položíme na desku a rozetřeme první část krému. Postup opakujeme se všemi pláty. Čtvrtý díl rozetřeme na boky. Vršek a boky domácí marlenky posypeme zbytkem rozdrobeného těsta. Navrch nasypeme na jemno nasekané ořechy a na závěr cik cak pokapeme pikaem, do kterého jsme předem přidali trochu vody, aby bylo řidší.

Domácí marlenku necháme ještě 1 - 2 hodiny venku (v ledničce by rychle ztuhla), aby se krém dobře vpil do těsta a můžeme podávat s šálkem kávy nebo čaje.

Hasička Danča autor receptu:

Domácí marlenka

Počet přidaných receptů: 1

Ingredience

Vaše cena 1999 běžně 4236 Kč sleva 53 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
5
skvělý recept
8 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Domácí marlenka

Recept se nachází v 85 kuchařkách
Hasička Danča
Dančina kuchařka 2 recepty
PEČENIE
KDI
PEČENIE 4290 receptů
Sladkosti  Krnovské tety
veraricna
Sladkosti Krnovské tety 4084 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Domácí marlenka

Přidat příspěvek k receptu Domácí marlenka
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Artróza a artritida - jaký je mezi nimi rozdíl?

    Artróza a artritida - jaký je mezi nimi rozdíl?

    Určitě jste už tyto dva pojmy někdy slyšeli. Ale víte, proč někdy mluvíme o artróze a jindy o artritidě a jaký je mezi nimi rozdíl?

  • Načerpejte na jaře sílu z medvědího česneku

    Načerpejte na jaře sílu z medvědího česneku

    Medvědí česnek známe nejspíš všichni, je považován za nejsilnější jarní bylinu a jeho detoxikační účinky, pro které je v těchto dnech hojně vyhledáván, jsou doslova zázračné. Právě nyní tato bylinka krásně bíle kvete, a když budete mít štěstí, můžete na něj narazit při procházkách listnatými lesy, kde jsou někdy vidět celé lány medvědího česneku.




přidat nový recept