Příprava domácího listového těsta není tak složitá, jak by se mohlo zdát. Jistě je jednodušší těsto zakoupit v supermarketu, ale zkuste i domácí.
těsto 2 | |
---|---|
1 špetka | sůl |
1 ks | vejce |
250 g | hladká mouka |
4 lžíce | octová voda |
těsto 1 | |
250 g | máslo |
250 g | hladká mouka |
Na přípravu listového těsta potřebujeme dva druhy těst, které nakonec spolu spojíme. Těsto 1: Do prosáté mouky rozdrobíme máslo a řádně prohněteme. Těsto 2: Odměříme si několik lžic teplé vody, kterou okyselíme lžičkou octa. Prosátou mouku přisolíme, přidáme celé vejce a podle potřeby zředíme ochucenou vlažnou vodou. Řádně prohněteme v hladké těsto. Těsto 2 na pomoučněném vále rozválíme a zabalíme do něho těsto 1 a vložíme na 15 minut do ledničky. Potom z obou těst vyválíme větší placku, kterou přeložíme na polovinu a tu ještě na čtvrtinu. Tím nám vznikne listové těsto, které zabalíme do ubrousku a vložíme do lednice. Postup po 15-ti minutách ještě dvakrát zopakujeme. Pak již listové těsto můžeme použít k pečení. Listová těsta plníme sladkými, zeleninovými nebo masovými nádivkami. Těsto potíráme rozšlehaným vejcem, aby drželo tvar a lépe lístkovalo. Pečeme v horké předehřáté troubě dorůžova.
8 skvělých receptů z listového těsta nasladko i naslano
V dnešním článku se zaměříme na listové těsto a jeho tvárnost. Pokud při pečení sáhneme po hotovém listovém těstě, příprava moučníků, dezertů i slaných chuťovek z listového těsta je opravdu hračka. Výsledek se nedá zkazit a je rychlou volbou pro nečekané návštěvy.
Recept na plněné listové škebličky krok za krokem
Fotorecept na rychlou slanou chuťovku z listového těsta. Bude se hodit i pro nečekané návštěvy, protože suroviny zcela jistě najdete v lednici.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena