Domácí klobásy podle Hynka

chuťovka | česká kuchyně | recept zobrazen: 230032x
Domácí klobásy, které jsem si v průběhu několika let vymazlil téměř k dokonalosti. Recept je z 10 kg masa, ale po vyuzení budete mít 7,5 - 8 kg klobás.
Komentáře receptu 473
Uvařil jsem to (Recept vařilo 25 lidí)


Postup přípravy receptu

Nakrájíme na plátky vepřové maso zvlášť, hovězí maso zvlášť. Nasolíme a necháme 3 dny uležet při teplotě 5 - 7 °C.

Za 3 dny pomeleme na jemné desce (prát) 2 kg hovězího masa a 1 kg vepřového bůčku. Zbytek masa pomeleme na hrubé na desce (16 mm). Zamícháme koření (podle chuti) s vodou a vmícháme do prátu. Potom vmícháme hrubě namleté maso. Vše dohromady důkladně promícháme.

Masovou směs na domácí klobásy narazíme do střev a udíme 5 - 6 hodin na 70 °C.

Pokud spěcháme, je možné část s nakládáním vynechat. Na chuť to nemá moc velký vliv. Na 10 kg domácích klobás podle Hynka budeme potřebovat asi 12 metrů střev.

hynek87 autor receptu:

Domácí klobásy podle Hynka

Počet přidaných receptů: 5

Ingredience

Vaše cena 1649 běžně 2356 Kč sleva 30 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY

Recept Domácí klobásy podle Hynka byl 31.01.2011 na 1. místě v žebříčku nejlepších receptů.

4,7
skvělý recept
544 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Domácí klobásy podle Hynka

Recept se nachází v 580 kuchařkách
Dajpum
Dagmařiny Recepty 2627 receptů
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Domácí klobásy podle Hynka

Celkový počet komentářů u receptu: 473
  • hynek87
    Rozpis koření na 10kg klobás hynek87 25.01.2014 14:15:22

    KOŘENÍ

    160g Sůl
    40g Dusitanová sůl
    20g Mletý pepř
    25g Paprika pálivá
    50g Paprika sladká
    50g Kmín drcený
    150g Česnek
    3g Nové koření (mleté)
    3g Muškátový oříšek
    30g Kmín celý

    Dusitanovou sůl můžete nahradit normální solí, ale v tom případě je potřeba hotovou směs nechat 2-3 dny uležet.

    • Re: Rozpis koření na 10kg klobás Mirek 20.02.2014 07:28:12

      Dobrý den, chtěl bych vyzkoušet poprvé sám udělat klobásy podle Vás.
      Zbylo mi doma kus srnčího,myslíte že by se nechalo použít?

      • Re: Re: Rozpis koření na 10kg klobás tomáš cibulka 05.05.2016 23:09:30

        prosím o idealni recept mame berana z kterého bude cca 15kg masa.kolik vepřového přidat kolik sádla,a,kolik a jaké koření .Děkuji cibul

      • hynek87
        Re: Re: Rozpis koření na 10kg klobás hynek87 20.02.2014 12:16:01

        Dobrý den, srnčí maso není problém. Já ho používám místo hovězího masa do prátu. Ale pokud ho máte víc, můžete jej použít i místo plecka. Poměr bůčku bych ale zachoval, ať nejsou klobásy suché. H.

    • Re: Rozpis koření na 10kg klobás maplak 01.02.2014 20:38:27

      V lednu jsem zacal delat klobasy a salamy poprve sam predtim jsem jednou asistoval Bydlim v Torontu a moji sousede jsou Italove a Portugalci a ja rad zkousim experintovat.. Nejdrive bych zacal receptem klobasy podle Hynka jeho recept je takovy generalni cesky recept.Proste kdo je Cech a ma rad uzene klobasy tak mu museji chutnat.Ja ho zkousel taky 2 krat ,podle me je tam hodne kminu ,kmin s uzenou prichuti lezi dlouho v zaludku ,ale to muze byt vekem a je to individualni.Co se tyka uzeni samotneho moje udirna je plechova .Jede na plynovou bombu ktera zahhriva drevenou trist ktera je namocena do vody asi 3 hodiny pred uzenim.Zjistil jsem ze je velice ucinna a casy se vubec nedavaji srovnavat se zdenou.Klobasy mam vyuzene za 2 hodiny a maso za 3.5 hodiny na teplote 70-80 stupnu kontrolovane digitalnim teplomerem.Rada nepreudit to se me stalo a suche klobasy nejsou dobre a pripada me ze I samotny kour vysusuje protoze teplota nebyla vysoka.Co se tyka masa nalozil jsem srutky z kyty do morske soli asi 20-25 g/kg plus kavova lzice mouckoveho cukru na 1 kg plus 3 strouzky drceneho cesneku na srutku zamotal do igelitu (cling wrap) a dal na 14 dni do lednice .Pote maso poradne omyl vysusil a udil 3 hodiny v me udirne .Maso bylo tuhe ale asi po tydnu zaveseni ve spajzy zmeklo a s cesnekovou prichuti melo naramnou chut,vsichni chvalili. Presto vsechno preferuji italske salamy a klobasy.,ktere se jen zavesi do studene spajze 15C a relativni vlhkost 70% tzv.curing.Klobasy jsou hotove asi za 30 dni a salamy 50 dni.Recept Plecko a kyta 50/50 chcete li mastnejsi vice plecka a nebo pridat bucku.HLAVNE Z TOHO NEDELAT VEDU KLOBASY SE DAJI UDELAT Z CEHOKOLIV.Cim vic mastnyho tim chutnejsi ale mene zdravejsi.Taky si myslim jak uz tu nekdo rekl ze vice ingredients nezarucuje lepsi chut potlaci specifickou chut masa.Do italskych klobasu davam 1-2 % soli 10 kg 100-150 kazda sul soli jinak 20 gramu pepre 2 male lzicky cayenne pepr 50 gramu papriky sladke ale italove a ja preferuji paprika puree ,cervena paprika vycistena povarena a rozmixovana asi jeden litr potom uz nedavate susenou a trochu drceneho fennel.Maso semlet na velke desce 16 mm.Nechte 3 dny sedet a potom na panvicce uprancete vzorek pokud spokojeni naplnte a zaveste (salamy klobasy stejny)pokud ne pridejte dle Vasi chute.Moje vysli spicove I moji italsti kamaradi me chvalili.Dalsi pripominka je k hovezimu pratu,ten se tu nepouziva a opravdu nevim proc ho tam davat podle me kdyz se klobasa zlomi tak by s ni mely" vycuhovat" kousky masa.A nakonec portugalske klobasy.Portugalci je delaji s veprovych kotletek a plecka .Nic se nemele.Vse se kraji na kostky asi 5-7 mm.Ingredience jsou stejny jako u italskych rozdil je cesnek 150 g/10 kg a nedavaji fennel a klobasy udi! Ja je ale zavesil .Curing.Tak dobrou chut .Pokud budete delat curing je na case 15 C/70% vlhkost 30 az 50 dni zima bude brzy koncit tak si pospeste a dobrou chut.

    • Re: Rozpis koření na 10kg klobás Petr 03.02.2014 13:38:25

      Ahoj,všechny recepty vypadají suprově ,ale nemá někdo přesný recept na menší množství masa?Chtěl bych nějaký klobásky vyzkoušet,ale na začátek bych chtěl jen tak do 5kg masa abych případně nezkazil velký množství,a radši bych jen vepřový tak jestli někdo něco má tak budu rád za radu,dík Petr.

  • Prát v klobásách milanteply 20.04.2016 11:18:21

    Dobrý den,
    klobásy jsem dělal podle tohoto receptu již několikrát. Vždy když dělám ale prát, tak přemýšlím jestli bůček v prátu nenahradit něčím jiným. Všude v jjiných receptech jsem došel k názoru, že prát dělají z libové části použitých mas. Když dělám prát, tak maso před tím i vodu zchladím ještě více na chvíli v mrazáku (problém uvolňování bílkovin). Myslíte si pane Hynek, že bůček v prátu by nemohl být někdy problém? Prosím o podělení se s Vašimi zkušenostmi. A ještě bych se chtěl zeptat na Váš názor použivat v domácích klobásách již různé hotové klobásové koření. Děkuji za rady.

  • Kůže Vladimír 23.03.2016 11:00:34

    Dobrý den,
    klobásy dělám podobně již pár let, zkusím dle Vašeho receptu přidat muškátový oříšek a mleté nové koření, jak se změní chuť. Co mě však zajímá je to, co by se stalo, kdyby se do prátu pomlely i kůže z bůčku? Nemáte zkušenost? Soused to tak dělá a prý je to dobré. Díky za odp. Vl.

Celkový počet komentářů: 473
Nalezeno receptů: 473
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Domácí klobásy podle Hynka
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Artróza a artritida - jaký je mezi nimi rozdíl?

    Artróza a artritida - jaký je mezi nimi rozdíl?

    Určitě jste už tyto dva pojmy někdy slyšeli. Ale víte, proč někdy mluvíme o artróze a jindy o artritidě a jaký je mezi nimi rozdíl?

  • Načerpejte na jaře sílu z medvědího česneku

    Načerpejte na jaře sílu z medvědího česneku

    Medvědí česnek známe nejspíš všichni, je považován za nejsilnější jarní bylinu a jeho detoxikační účinky, pro které je v těchto dnech hojně vyhledáván, jsou doslova zázračné. Právě nyní tato bylinka krásně bíle kvete, a když budete mít štěstí, můžete na něj narazit při procházkách listnatými lesy, kde jsou někdy vidět celé lány medvědího česneku.




přidat nový recept