Domácí klobásy podle Hynka

chuťovka | česká kuchyně | recept zobrazen: 259928x
Domácí klobásy, které jsem si v průběhu několika let vymazlil téměř k dokonalosti. Recept je z 10 kg masa, ale po vyuzení budete mít 7,5 - 8 kg klobás.
Komentáře receptu 515
Uvařil jsem to (Recept vařilo 27 lidí)


Postup přípravy receptu

Nakrájíme na plátky vepřové maso zvlášť, hovězí maso zvlášť. Nasolíme a necháme 3 dny uležet při teplotě 5 - 7 °C.

Za 3 dny pomeleme na jemné desce (prát) 2 kg hovězího masa a 1 kg vepřového bůčku. Zbytek masa pomeleme na hrubé na desce (16 mm). Zamícháme koření (podle chuti) s vodou a vmícháme do prátu. Potom vmícháme hrubě namleté maso. Vše dohromady důkladně promícháme.

Masovou směs na domácí klobásy narazíme do střev a udíme 5 - 6 hodin na 70 °C.

Pokud spěcháme, je možné část s nakládáním vynechat. Na chuť to nemá moc velký vliv. Na 10 kg domácích klobás podle Hynka budeme potřebovat asi 12 metrů střev.

hynek87 autor receptu:

Domácí klobásy podle Hynka

Počet přidaných receptů: 5

Ingredience

Vaše cena 990 běžně 6600 Kč sleva 85 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY

Recept Domácí klobásy podle Hynka byl 31.01.2011 na 1. místě v žebříčku nejlepších receptů.

4,7
skvělý recept
574 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Domácí klobásy podle Hynka

Recept se nachází v 602 kuchařkách
Dajpum
Dagmařiny Recepty 2627 receptů
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Domácí klobásy podle Hynka

Celkový počet komentářů u receptu: 515
  • Znovu pripominam maplak 16.01.2017 01:26:49

    zacina curing sezona.Pokud mate studenou mistnost,nebo sklep,kde se pohybuje teplota kolem 15 C a vlhkost 70% leden a unor jsou idealni mesice na klobasy a salamy.Recept je velice jednoduchy ,veprove predni plus kyta 1:1 pokud malo mastne muzete pridat bucku.Pomlet pridat paprika sladkou,,palivou ,mlety pepr na hrubo,sul 20 g na kilo.Muzete pridat fennelove seminko drcene.Zasadne ne cesnek Usmazit vzorek,okostovat pripadne dokorenit..Narazit do strev a zavesit .Pokud chcete cured slaninu, bucek poradne nasolime nechame ulezet v pokojove teplote 24 hodin omejeme ,posypeme paprikou,opeprime podle libosti a zavesime. Vse je bez uzeni.Preji dobrou chut z Kanady.. viz.fotografie .

  • hynek87
    Rozpis koření na 10Kg masa hynek87 10.01.2017 17:52:52

    KOŘENÍ

    160g Sůl
    40g Dusitanová sůl
    20g Mletý pepř
    25g Paprika pálivá
    50g Paprika sladká
    50g Kmín drcený
    150g Česnek
    3g Nové koření (mleté)
    3g Muškátový oříšek
    30g Kmín celý

    Dusitanovou sůl můžete nahradit normální solí, ale v tom případě je potřeba hotovou směs nechat 2-3 dny uležet.

  • Komentář k receptu Domácí klobásy podle Hynka Vladimir 10.01.2017 15:32:54

    Jedu do USA a můj známí má v Texasu ranč kde má větší stádo jelenů a laní.Chce abych přivezl nějaký náš recept na klobásy.Kde bych tento recept získal.Potřeboval bych návod od poměrů mas,naložení až po zpracování.Jednalo by se o množství 10kg
    Děkuji Vladimír

    • hynek87
      Re: Komentář k receptu Domácí klobásy podle Hynka hynek87 10.01.2017 17:50:38

      Doporučuji pročíst komentáře. Ale stačí hovězí krk a vepřovou plec (nebo její část) nahradit zvěřinou. Vepřový bok bych zachoval. H.

  • Komentář k receptu Domácí klobásy podle Hynka Ivana Kosinkova 15.12.2016 21:45:43

    Dobry den, chystám se na tento recept a mam připravené i kanci maso a sadlo. Jelikoz budu dělat kanci klobasy poprvé, potřebuju poradit, jestli to kanci maso je potřeba naložit dopředu. Nebo to staci namlet všechno dohromady, ochutit kořením a nechat odlezet 2-3 dny a potom vyudit. Dekuji za radu. Ivana Kosinkova

    • Re: Komentář k receptu Domácí klobásy podle Hynka Tomáš 20.12.2016 10:26:45

      Dobrý den.Tak zkouším klobásy dle vašeho receptu.Pouze mám poměr masa následující vepřová plec 8kg,vepřový bok 5kg,hovězí krk 2,5 kg.Chci se zeptat zda klobasy nebudou moc suché.Vepřový bok byl docela tučný.Z vepřové plece jsem vybral 2 kg liboveho a nakrajel na male kosticky zbytek bych chtel pomlet na sajbe 12,veprovy bok na sajbe 6 hovezi na sajbe 3.5.Mam k tomu dotaz zda by to tak mohlo byt.Kdyz ne tak prosím o radu.Maso mam nalozene 2 dny a nasolene.Zitra bych chtel pomlet a ve ctvrtek narazit a nasledujici den tedy v patek vyudit.Dik za odpoved

      • hynek87
        Re: Re: Komentář k receptu Domácí klobásy podle Hynka hynek87 20.12.2016 18:47:38

        Dobrý večer
        dnes jsem dělal Chorizo a ten váš poměr masa je téměř totožný. Problém je, že Chorizo se suší. Tím pádem není žádoucí, aby bylo zbytečně mastné. Na váš dotaz je složitá odpověď, protože každému chutná něco jiného. Jediné co vám mohu poradit je to, aby jste je udělal a potom si do budoucna poměry masa upravil k obrazu svému. Asi jsem vám moc neporadil, ale moc jiných možností nemáte. Přeji vám hodně zdaru. H.

    • hynek87
      Re: Komentář k receptu Domácí klobásy podle Hynka hynek87 16.12.2016 05:36:40

      Dobrý den
      záleží na tom, kolik času máte. Nasolením masa dopředu se můžete vyhnout použití pragandy. Ale chuťově tam rozdíl ani nepoznáte. Budu vám vděčný, když se s námi podělíte o vaše poznatky týkajících se tohoto receptu. H.

      • Re: Re: Komentář k receptu Domácí klobásy podle Hynka Ivana Kosinkova 16.12.2016 07:29:44

        Děkuji za odpověď. Čas by byl. Spíš mi jde o to, jestli kvůli kančímu masu se to ma nechat prolezet. Nějak to zkusím. Mějte se krásně.

        • hynek87
          Re: Re: Re: Komentář k receptu Domácí klobásy podle Hynka hynek87 16.12.2016 16:32:12

          Ještě jednou dobrý den přeji.
          Já osobně dělám zvěřinu tak, že namíchám maso s kořením a solí najednou, ale nechávám ho minimálně jednu noc uležet. Koření dá masu mnohem víc než samotná sůl. Přeji hodně zdaru. H.

Celkový počet komentářů: 515
Nalezeno receptů: 515
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Domácí klobásy podle Hynka
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Pilonidální sinus

    Pilonidální sinus

    Pilonidální sinus je onemocnění kůže v oblasti intergluteální rýhy. Je to časté onemocnění mladých lidí, které jim může způsobovat nepříjemnosti a přivést je i k dlouhodobější pracovní neschopnosti. Vyskytuje se zhruba u 0,7 % populace, a to nejčastěji ve věku 16 - 25 let.

  • Zdravotní problémy, které trápí ženy po čtyřicítce - jak na ně vyzrát?

    Zdravotní problémy, které trápí ženy po čtyřicítce - jak na ně vyzrát?

    Příroda se s námi ženami nemazlí. S postupujícím věkem nás trápí nejen vrásky, povadlá pleť a ochablé svalstvo, ale objevují se i ryze ženské zdravotní problémy a změny, které dokážou život pořádně znepříjemnit. Které to jsou? A jak jejich příznaky zmírnit nebo dokonce oddálit?




přidat nový recept