1 kg | cukr | |
1 l | rum | |
4 l | čerstvé višně | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
1 l | vodka nebo líh |
Višně umyjeme, zbavíme stopek a připravíme si rum a velkou sklenici o obsahu 5l, tu dobře očistíme. Do čistého skla ukládáme po vrstvách cukr a višně, vrstvy zakončíme cukrem. Sklenici uzavřeme a necháme stát na tmavém a chladném místě do druhého dne. Po odležení zalijeme rumem, který by měl být až nad poslední vrstvou. Uzavřeme a po dobu 6 - 8 týdnů necháme uležet. Raději si to poznačíme do kalendáře, abychom nezapomněli. Během tohoto času višně s cukrem alespoň jednou do týdne promícháme dřevěnou vařečkou. Po uplynutí předepsané doby višně přecedíme a necháme je okapat. Určitě je nevyhazujeme, je to lahůdka! Do tekutiny vlijeme vodku nebo silnější líh (množství podle vlastního uvážení). Domácí griotku přelijeme do lahví a opět uskladníme. Je jen na nás, jak dlouho nám vydrží.
Co s úrodou višní? Zkuste recept na višňovou marmeládu!
Právě dozrály višně a nastal čas pro přípravu višňové marmelády. Čerstvému pečivu s touto marmeládou nikdo neodolá.
Švestky nejen na koláče a knedlíky: Naučte se domácí švestkové víno
Sezóna švestek je v plném proudu. Že ze švestek nemusíme péci jen obligátní koláč, se dozvíte v našem článku.
Úvodní foto: Pixabay.com
Autor:slavenka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena