Domácí chleba

1 hod | příloha | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 306138x
Chléb podle tohoto receptu je moc dobrý a příprava jednoduchá.
Komentáře receptu 214
Uvařil jsem to (Recept vařilo 97 lidí)


Postup přípravy receptu

Mouku, sůl, cukr, kmín, vodu, mléko a droždí smícháme a necháme kynout zhruba hodinu.

Až nám těsto vykyne, připravíme si nádobu na pečení, do které dáme na dno jenom mouku (žádný olej). Pak necháme rozpálit troubu a mezitím těsto na chléb vysypeme a jenom mokrýma rukama upravíme. Dáme na mouku, kterou jsme si vysypali nádobu, ještě necháme 20 minut kynout.

Do hrnku si dáme vodu a ocet a těsně před vložením do trouby ho jen zlehka potřeme, aby nám těsto nespadlo dolů. Pak těsto vložíme do trouby a zprudka pečeme 5 - 10 minut, pak úplně pomalu dopékáme asi tak 45 minut. Během pečení párkrát domácí chleba potřeme s vodou a octem.

autor receptu:

Domácí chleba

Počet přidaných receptů: 1

Ingredience

Vaše cena 299 běžně 4999 Kč sleva 94 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY

Recept Domácí chleba byl 01.02.2010 na 1. místě v žebříčku nejlepších receptů.

4,5
skvělý recept
413 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Domácí chleba

Recept se nachází v 1497 kuchařkách
Kuchta
Kájova kuchařka 5962 receptů
Dajpum
Dagmařiny Recepty 2622 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Domácí chleba

Celkový počet komentářů u receptu: 214
  • Domácí chléb Kačule 02.04.2014 23:53:38

    Výborný recept před chvíli jsem ho dopekla a je výborný. :o) :o)

  • fddd defenze 02.04.2014 08:18:25

    lopez a kopec laska

  • Komentář k receptu Domácí chleba Zdenka 30.03.2014 00:46:07

    Na úvod uvedu, že jsem kuchařka začátečnice :-D podle mne návod jasnej (když použijete stejný hrnek :D ) ted mi chladne, tak jsem zvědavá. Jen až z komentáře jsem se dočetla, co vlastně s upečeným chlebem po upečení aby neztvrdnul a a ni se nezapařil. No, jsem zvědavá, jak dopadne můj první pokus :)

  • domácí chléb mojzisova48 28.03.2014 06:38:03

    výborný,není k tomu co dodat.

  • tvrdá kůrka petra 24.03.2014 13:43:10

    mám dotaz. co má vliv na tvrdost kůrky? poslední dobou se mi dělá kůrka tvrdá jako kámen a nevím, čím to je. při tom když jsem začínala, tak to tak nebylo. a postup výroby jsem nezměnila...

  • Malý dotaz - pečení alibaba47 15.03.2014 06:19:20

    Je možné chlebík připravit v pekárně a po době kynutí ho v ní dopéci???? Každý můj pokus s pečením troskotal na pečení v troubě. Díky předem!!! ♥

  • jsem asi blbej 16.06.2013 20:41:14

    Sorry, jsem jen chlap ale já prostě potřebuju přesný návod. To že není přesný jsem zjistil až v průběhu, takže teď mám chleba v troubě a trnu...

    Začalo to tím, že jsem přemýšlel, jak velký hrnek má autor na mysli u mouky. Zvolil jsem klasický dvoudecový, naplněný asi 2cm pod okraj. Ocenil bych, kdyby bylo v receptu napsáno třeba 1kg mouky... No nic, to stejné s mlékem - říkal jsem si, že použiju stejný hrnek, že už je to jedno, hlavně aby poměry zůstaly zachovány.... Cukr, to už bylo horší, tam jsem se neměl vůbec čeho chytit, tak jsem si říkal - kolik soli, tolik cukru... Že je více balení droždí jsem zjistil až při čtení komentářů, takže na tom jsem nezaváhala a vrazil jsem to, co bylo v lednici (42g).

    Myslel jsem si, že panika kulminuje - chyba! Při vkládání do trouby, a jejím nastavování jsem se nedozvěděl informace o nastavení teploty, pouze o délce pečení... Pomooooc!!! No nic, zprudka zkusím 190°C, "pomalu dopékáme" bude asi znamenat zmírnění teploty na 160°C (ikdyž nevím, co má rychlost společného s teplotou...).

    Podle komentářu je vše všem jasné, takže to prosím neberte jako výčitku, jen se snažím popsat, na jaké překážky takový chlap pečící začátečník naráží, když čte recept profesionála :-)

    • Re: jsem asi blbej Janička 17.08.2013 10:13:22

      nejlepší recepr na chleba a zvládne každý. 1kg mouky hladké,3 hrnky vody (klasické 250ml naplněné 2cm pod okraj),3čajové lžičky octu,2 čajové lžičky soli,půl kostky (tj20gr )droždí. 1polévková lžíce kmínu.Postup,,nejdříve dáme vodu pak droždí do toho ocet potom dáme mouku postupně mícháme nepřidáváme najednou,jak máme vsypáno půl sáčku přidáme sůl.Pak zbytek mouky,mícháme a uděláme tvar jaký se nám líbí,nemělo by se těsto lepit klidně podsypeme moukou musí krásně držet tvar který jste zvolil,já dělám kulatý nebo ovál,po upeční má 1,80kg.pak chleba přeneseme na pečící papír a zhruba půl hodiny až 40 min.kyne pod utěrkou ,potom dáme hned do trouby která už je předehřátá a pečeme na 200 st.půl hodiny horkovzduch, pak snížíme teplotu na 180 a dopékáme už bez horkovzduchu půl hodiny .poté vytáhneme pokropíme vodou ,zas půl hodiny počkáme až trošku vychladne zabalíme do suché čisté utěrky a necháme vychladnout pak do sáčku .Dobrou chut. jo a dají se udělat i varianty celozrné vše stejné jen dáme podíl celozrné mouky,musí být více bílé,jinak je chleba ubitý a tuhý,takže 60dg bílá hladká mouka a zbytek špaldová grahamová jiná...semínka a pod 1

Celkový počet komentářů: 214
Nalezeno receptů: 214
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Domácí chleba
* Povinné pole

Soutěž o bestseller - Kuchařka pro dceru

Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Typy žloutenek a jak je odhalit

    Typy žloutenek a jak je odhalit

    Žloutenka (hepatitida) je infekční onemocnění několika typů. Na počátku se onemocnění nemusí nijak výrazně projevovat. V některých případech žloutenku rozpoznáme až v pozdní fázi, kdy jsou poškozená játra.

  • Význam bílkovin v naší stravě

    Význam bílkovin v naší stravě

    Bílkoviny (proteiny) patří v naší stravě mezi základní a nenahraditelné živiny. Za den by jich měl dospělý člověk sníst zhruba 0,8 g na každý kilogram své tělesné hmotnosti. Každý člověk tudíž potřebuje jiné množství bílkovin, odtud také pramení dietní jídelníčky "na míru".




přidat nový recept