Domácí chleba

1 hod | příloha | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 339078x
Chléb podle tohoto receptu je moc dobrý a příprava jednoduchá.
Komentáře receptu 222
Uvařil jsem to (Recept vařilo 98 lidí)


Postup přípravy receptu

Mouku, sůl, cukr, kmín, vodu, mléko a droždí smícháme a necháme kynout zhruba hodinu.

Až nám těsto vykyne, připravíme si nádobu na pečení, do které dáme na dno jenom mouku (žádný olej). Pak necháme rozpálit troubu a mezitím těsto na chléb vysypeme a jenom mokrýma rukama upravíme. Dáme na mouku, kterou jsme si vysypali nádobu, ještě necháme 20 minut kynout.

Do hrnku si dáme vodu a ocet a těsně před vložením do trouby ho jen zlehka potřeme, aby nám těsto nespadlo dolů. Pak těsto vložíme do trouby a zprudka pečeme 5 - 10 minut, pak úplně pomalu dopékáme asi tak 45 minut. Během pečení párkrát domácí chleba potřeme s vodou a octem.

autor receptu:

Domácí chleba

Počet přidaných receptů: 1

Ingredience

Recept Domácí chleba byl 01.02.2010 na 1. místě v žebříčku nejlepších receptů.

4,4
skvělý recept
432 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Domácí chleba

Recept se nachází v 1513 kuchařkách
Kuchta
Kájova kuchařka 5963 receptů
Dajpum
Dagmařiny Recepty 2624 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Domácí chleba

Celkový počet komentářů u receptu: 222
  • Komentář k receptu Domácí chleba Kristýna 17.09.2014 21:18:34

    Chleba je výborný a mám opačný problém než Inka. Nechávám těsto kynout pod peřinami, krásně nakyne. Pak vytvaruju chleba a ještě ho nechám 20 minut než dám do trouby a zase nakyne. Pak ho dám do trouby a během 10ti minut z toho mám obrovský neforemný kus chleba :-). Vyjede úplně šíleně do stran a do výšky, že jsem ho musela mít i na nejnižším patře v troubě, protože se na výšku nevešel....Nenechávám kynout moc dlouho?

  • Komentář k receptu Domácí chleba Inka 24.11.2013 18:35:01

    Tento chléb je chuťově výborný, jenom mi přijde, že v troubě tolik nenaskočí. Můžete mi prosím poradit, co dělám špatně?

    • Re: Komentář k receptu Domácí chleba Merci 13.09.2014 11:04:57

      Mě při pokojové teplotě také moc nenakyne, takže ho strkám do trouby pod utěrku a troubu zapínám na 50C na 40 min. a budete koukat jak nakyne :-)

    • Re: Komentář k receptu Domácí chleba Pavla 25.12.2013 17:44:18

      Do trouby si dejte nádobku s vodou, a chleba těsně před vložením tak do půlky propíchněte třeba koncem vařečky.

  • Komentář k receptu Domácí chleba Laďka 12.08.2014 19:12:02

    Dopečeno výborný

  • super verča 04.08.2014 20:17:18

    Chlebík výborný, příště raději použiji pečící papír, okraje se trochu připekly. Děkuji za snadný receptík :-)

    • Re: super Wiking 06.08.2014 16:07:51

      No, nezlobte se na me, ale z JEDNOHO DRUHU MOUKY se neda upect nic, co by se dalo nazyvat chlebem!!!
      Pokud to nebude zitna a psenicna mouka v pomeru nejlepe 40:60, tak to nebude nikdy chleba..

  • jsem asi blbej 16.06.2013 20:41:14

    Sorry, jsem jen chlap ale já prostě potřebuju přesný návod. To že není přesný jsem zjistil až v průběhu, takže teď mám chleba v troubě a trnu...

    Začalo to tím, že jsem přemýšlel, jak velký hrnek má autor na mysli u mouky. Zvolil jsem klasický dvoudecový, naplněný asi 2cm pod okraj. Ocenil bych, kdyby bylo v receptu napsáno třeba 1kg mouky... No nic, to stejné s mlékem - říkal jsem si, že použiju stejný hrnek, že už je to jedno, hlavně aby poměry zůstaly zachovány.... Cukr, to už bylo horší, tam jsem se neměl vůbec čeho chytit, tak jsem si říkal - kolik soli, tolik cukru... Že je více balení droždí jsem zjistil až při čtení komentářů, takže na tom jsem nezaváhala a vrazil jsem to, co bylo v lednici (42g).

    Myslel jsem si, že panika kulminuje - chyba! Při vkládání do trouby, a jejím nastavování jsem se nedozvěděl informace o nastavení teploty, pouze o délce pečení... Pomooooc!!! No nic, zprudka zkusím 190°C, "pomalu dopékáme" bude asi znamenat zmírnění teploty na 160°C (ikdyž nevím, co má rychlost společného s teplotou...).

    Podle komentářu je vše všem jasné, takže to prosím neberte jako výčitku, jen se snažím popsat, na jaké překážky takový chlap pečící začátečník naráží, když čte recept profesionála :-)

Celkový počet komentářů: 222
Nalezeno receptů: 222
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Domácí chleba
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Haloterapie - léčba solí aneb ozdravné kúry v solných jeskyních

    Haloterapie - léčba solí aneb ozdravné kúry v solných jeskyních

    Solné jeskyně jsou tvořeny krystaly přírodní soli z Mrtvého moře nebo ze soli kamenné. Je zde vysoká koncentrace solných mikročástic, minerálů, jódu a stopových prvků. Pobyt v solné jeskyni působí příznivě na zdraví lidského organismu a je určen všem věkovým kategoriím. Zároveň nabízí uvolnění, odpočinek a odbourává stres.

  • Syrovátka - nedoceněný poklad v péči o zdraví

    Syrovátka - nedoceněný poklad v péči o zdraví

    Dříve byla považována za odpad, dnes ale známe její blahodárné účinky. Obsahuje asi 50 % sušiny z původního mléka. Jak vzniká? Laicky řečeno - sražením mléka vznikne tuhá část (kasein), což je v podstatě tvaroh, druhým produktem je mléčné sérum, což je žlutozelená tekutina, které říkáme syrovátka. Vzniká také při výrobě sýrů.




přidat nový recept