Domácí chleba

1 hod | příloha | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 333551x
Chléb podle tohoto receptu je moc dobrý a příprava jednoduchá.
Komentáře receptu 220
Uvařil jsem to (Recept vařilo 98 lidí)


Postup přípravy receptu

Mouku, sůl, cukr, kmín, vodu, mléko a droždí smícháme a necháme kynout zhruba hodinu.

Až nám těsto vykyne, připravíme si nádobu na pečení, do které dáme na dno jenom mouku (žádný olej). Pak necháme rozpálit troubu a mezitím těsto na chléb vysypeme a jenom mokrýma rukama upravíme. Dáme na mouku, kterou jsme si vysypali nádobu, ještě necháme 20 minut kynout.

Do hrnku si dáme vodu a ocet a těsně před vložením do trouby ho jen zlehka potřeme, aby nám těsto nespadlo dolů. Pak těsto vložíme do trouby a zprudka pečeme 5 - 10 minut, pak úplně pomalu dopékáme asi tak 45 minut. Během pečení párkrát domácí chleba potřeme s vodou a octem.

autor receptu:

Domácí chleba

Počet přidaných receptů: 1

Ingredience

Vaše cena 2990 běžně 105000 Kč sleva 97 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY

Recept Domácí chleba byl 01.02.2010 na 1. místě v žebříčku nejlepších receptů.

4,4
skvělý recept
426 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Domácí chleba

Recept se nachází v 1513 kuchařkách
Kuchta
Kájova kuchařka 5963 receptů
Dajpum
Dagmařiny Recepty 2624 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Domácí chleba

Celkový počet komentářů u receptu: 220
  • Komentář k receptu Domácí chleba Laďka 12.08.2014 19:12:02

    Dopečeno výborný

  • super verča 04.08.2014 20:17:18

    Chlebík výborný, příště raději použiji pečící papír, okraje se trochu připekly. Děkuji za snadný receptík :-)

    • Re: super Wiking 06.08.2014 16:07:51

      No, nezlobte se na me, ale z JEDNOHO DRUHU MOUKY se neda upect nic, co by se dalo nazyvat chlebem!!!
      Pokud to nebude zitna a psenicna mouka v pomeru nejlepe 40:60, tak to nebude nikdy chleba..

  • jsem asi blbej 16.06.2013 20:41:14

    Sorry, jsem jen chlap ale já prostě potřebuju přesný návod. To že není přesný jsem zjistil až v průběhu, takže teď mám chleba v troubě a trnu...

    Začalo to tím, že jsem přemýšlel, jak velký hrnek má autor na mysli u mouky. Zvolil jsem klasický dvoudecový, naplněný asi 2cm pod okraj. Ocenil bych, kdyby bylo v receptu napsáno třeba 1kg mouky... No nic, to stejné s mlékem - říkal jsem si, že použiju stejný hrnek, že už je to jedno, hlavně aby poměry zůstaly zachovány.... Cukr, to už bylo horší, tam jsem se neměl vůbec čeho chytit, tak jsem si říkal - kolik soli, tolik cukru... Že je více balení droždí jsem zjistil až při čtení komentářů, takže na tom jsem nezaváhala a vrazil jsem to, co bylo v lednici (42g).

    Myslel jsem si, že panika kulminuje - chyba! Při vkládání do trouby, a jejím nastavování jsem se nedozvěděl informace o nastavení teploty, pouze o délce pečení... Pomooooc!!! No nic, zprudka zkusím 190°C, "pomalu dopékáme" bude asi znamenat zmírnění teploty na 160°C (ikdyž nevím, co má rychlost společného s teplotou...).

    Podle komentářu je vše všem jasné, takže to prosím neberte jako výčitku, jen se snažím popsat, na jaké překážky takový chlap pečící začátečník naráží, když čte recept profesionála :-)

    • Re: jsem asi blbej David 28.06.2014 14:19:50

      A jak to dopadlo? :-)

    • Re: jsem asi blbej MaCZalla 11.06.2014 05:22:30

      Dit to mas jedno. Ja taky preferuju gramaz, ale pokud mas jeden hrnek, tak jde o poměry, ne o gramaz. Pak uz jde jen o velikost misi na pečení

    • Re: jsem asi blbej Janička 17.08.2013 10:13:22

      nejlepší recepr na chleba a zvládne každý. 1kg mouky hladké,3 hrnky vody (klasické 250ml naplněné 2cm pod okraj),3čajové lžičky octu,2 čajové lžičky soli,půl kostky (tj20gr )droždí. 1polévková lžíce kmínu.Postup,,nejdříve dáme vodu pak droždí do toho ocet potom dáme mouku postupně mícháme nepřidáváme najednou,jak máme vsypáno půl sáčku přidáme sůl.Pak zbytek mouky,mícháme a uděláme tvar jaký se nám líbí,nemělo by se těsto lepit klidně podsypeme moukou musí krásně držet tvar který jste zvolil,já dělám kulatý nebo ovál,po upeční má 1,80kg.pak chleba přeneseme na pečící papír a zhruba půl hodiny až 40 min.kyne pod utěrkou ,potom dáme hned do trouby která už je předehřátá a pečeme na 200 st.půl hodiny horkovzduch, pak snížíme teplotu na 180 a dopékáme už bez horkovzduchu půl hodiny .poté vytáhneme pokropíme vodou ,zas půl hodiny počkáme až trošku vychladne zabalíme do suché čisté utěrky a necháme vychladnout pak do sáčku .Dobrou chut. jo a dají se udělat i varianty celozrné vše stejné jen dáme podíl celozrné mouky,musí být více bílé,jinak je chleba ubitý a tuhý,takže 60dg bílá hladká mouka a zbytek špaldová grahamová jiná...semínka a pod 1

    • Re: jsem asi blbej Lukáš 26.01.2014 12:09:24

      Jsem také chlap a pochopil jsem to tam je to úplne normálně napsáno chleba peci denne je výbor nej nestihne ani vychladnout vzdy si nastavim pečení od pul 6 at je k snídani čerství vazne chuťové výborný DOPORUCUJU

Celkový počet komentářů: 220
Nalezeno receptů: 220
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Domácí chleba
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Mýty o bolestech zad

    Mýty o bolestech zad

    O bolestech zad kolují různé nepravdy. Jaké jsou ty nejčastější? A čeho se opravdu vyvarovat, aby záda nebolela? Vsaďte na vhodně zvolený pohyb, správnou matraci a nebojte se preventivní návštěvy u lékaře. Nejen starší generaci dokáží záda pěkně potrápit.

  • Diagnóza ztuhlý palec - bolestivá artróza

    Diagnóza ztuhlý palec - bolestivá artróza

    Vypadá jako palec vbočený (hallux vagus), ale jde o palec ztuhlý (hallux rigidus). Pro laika je rozdíl téměř k nerozeznání, ovšem zvyšující se bolestivost při chůzi a menší pohyblivost palce jasně naznačí, že něco není v pořádku.




přidat nový recept