Domácí chléb

2 hod | příloha | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 231011x
Chléb se v dnešní době vyplatí kupovat. Nicméně není vůbec těžké si jej upéci doma a vychutnat si jeho skvělou chuť a potěšení z dobře odvedené práce.
Komentáře receptu 33
Uvařil jsem to (Recept vařilo 6 lidí)


Postup přípravy receptu

Nejprve si připravíme kvásek. Do vlažného oslazeného mléka rozdrobíme droždí a odstavíme. Mezitím vezmeme mouku, kterou smícháme se solí a kořením. Do vzniklé směsi nalijeme kvásek. Nakonec přilijeme vlažnou vodu, vypracujeme těsto a necháme asi jednu hodinu kynout.

Z vykynutého těsta vytvarujeme mokrýma rukama dvě šišky. Pak na plech položíme dva bochníky, které jsme vytvarovali. Necháme ještě 20 minut kynout.ho nech Mezitím zapneme troubu.

Těsně před vložením chleba do trouby jej potřeme mašlovačkou namočenou v octové vodě. Chléb pečeme zprudka asi 5 minut, pak snížíme teplotu a dopékáme dalších 30 až 45 minut. Během pečení chléb pravidelně potíráme octovou vodou.

Nejlepší chléb je samozřejmě čerstvý a teplý. Po vyjmutí necháme chléb vychladnout.

Foto: www.profimedia.cz

Vilienka autor receptu:

Domácí chléb

Počet přidaných receptů: 1275

Ingredience

3,1
dobrý recept
1095 hlasujících
  • Recept Domácí chléb - Domácí chléb je super.
  • Recept Domácí chléb - Provoní celý dům...opravdu dobrý chléb!

Kuchařky obsahující recept Domácí chléb

Recept se nachází v 312 kuchařkách
Dajpum
Dagmařiny Recepty 2624 receptů
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Domácí chléb

Celkový počet komentářů u receptu: 33
  • iva 06.01.2013 10:28:01

    ja pecu chleb jiz nekolik let ,troubu si zehreji na 250stupnu chleb dam do trouby na 5minut, pak troubu prepnuna 150stupnu a peci chleb 1hodinu po hodine troubu prepnu spatky na250 stupnu ajiz hlidam abych mela peknou kurku

  • Marcela
    Prosím o radu Marcela 13.11.2012 10:14:05

    Myslím si, že přísady jsou tak na 1 kg mouky.
    Ale já mám problém v tom, že mám chleba těžký a ubitý, když jsem to dělala ze sušeného droždí, tak to bylo o chlup lepší, ale nebyl vevnitř krásně bublinkovatý. Přidávám trochu celozrnné žitné mouky, asi 300 g žitné a 700 g pšeničné. Vyrobila jsem dokonalou zbraň, bohužel k jídlu chléb nebyl. Nevím jestli byl málo propracovaný, nebo to dělá ta mouka.

  • Thea 31.05.2012 12:12:21

    Recept je dobrý, poměrně značně blbuvzdorný... To znamená že se povedl i mi, jen je na mně chleba dost slaný, mohl by být méně, ale rozhodně je poživatelný... Přidala jsem ještě slunečnicové semínko, mňam mňam...

  • konečně někdo kdo umí počítat! Zdeněk 01.05.2012 10:24:25

    nechápu jak mohl nějaký idiot napsat že v dnešní době se více vyplatí chléb kupovat. Já jsem sám a peču jen pro sebe a i tak šetřím. Effendi

  • až na popraskanou kůrku dobrý

  • bubak 07.10.2011 19:18:24

    hele na kolik stupnu vyhrat troubu

  • kváskový chléb!! teta 13.09.2011 12:28:08

    přátelé domácího pečení!
    zkuste kváskový chléb...je zdravější, vydrží a od doby, co jsem to poprvé zkusila už chleba nekupuju! ;) je nutné udržovat kvásek, ale není to zas taková věda a pokud se o něj hezky staráte, máte záruku i dobrého chleba, který vždy pěkně nakyne a jak tady mnozí píšete...dáte si do něj na co si vzpomenete... semínka, oříšky... koření :) Prostě doporučuji!!

  • Domácí chléb hudak16 24.08.2011 08:24:32

    Dobrý den.I já jsem podlehl pečení domácího chleba.Dlouho jsem odolával,ale teď už vím že se vyplatí,je čerstvé a chutné.Dávám tam přísady podle chuti.Někdy špek,cibulku,slunečnicové semínka,prostě co mně napadne.Dnes už chléb nekupuji,ale peču si sám.

  • Pizzaiolo 16.08.2011 07:31:10

    Tak právě ho peču. Jak někdo níže píše, každá mouka váže vodu jinak, proto je nutno vodu přidávat postupně. Na svoje těsto jsem tam dal cca 2,5 - 3 dcl. Ale znovu opakuji, sklenku s vlažnou vodou je třeba mít vedle a přilévat jen dle potřeby ! Celá kostka droždí mne nepřekvapuje do pizzy občas strčím na půl kila mouky také celou kostku, cítit to tam není.

    Co se týká mouky, v Itálii se peče chléb více z mouky pšeničné, nicméně žitná mouka je žitná mouka, to je pak úplně jiný chléb, ale jak říkám já, je jedno, co je "správné", nechť každý jí, co mu chutná.

    Co se týká polemiky, vyplatí se - nevyplatí se dělat domácí chléb. No vždy se vyplatí! Už jen z toho, že pokud se dílo podaří, hned je důvod k radosti. Navíc máte plně pod kontrolou, co si do chleba dáte. Cena chleba v obchodech roste, cena se pohybuje okolo 26,- Kč za nejobyčejnější kmínový chléb, ceny jakostnějšího chleba již dosahují astronomických částek. Kdysi jsem se v Itálii divil tomu, že kilo chleba stojí 3 až 4 €. Tam se tedy ještě pečivo, na rozdíl od nás, prodává "na váhu". Bude zde u nás stát chléb také 80,- Kč?

    Když si nyní koupím kilo mouky v akci za 7,90 Kč, půl kila mě přijde na 4 Kč. Droždí na 2,50 celé! Tymián jsou 2 lžičky 2 g, takže cena za ně je 1,30 Kč. Kmín 2 lžičky je 8 g, což dělá 2,10 Kč. Mléko 1,20 Kč. Ten drobek vody nepočítám. Sůl 2 lžičky je 20 g, což dělá cca 0,12 Kč.

    Suma sumárum: 4 + 2.5 + 1.30 + 2.10 + 1.20 + 0.12 = 11.22 Kč
    Co se týká spotřeby el.energie, kdo má dvě sazby, peče v té levnější.
    Potom tedy cena je: 11.22 + 5 = 16.22 Kč
    Cena ve snížené sazbě (tzv. noční proud): 11.22 + 1.20 = 12.42 Kč

    Tak tolik malý cenový rozbor :-) . Kdo má troubu na plyn, nemám zdání, na kolik taková hodinka vytápění trouby přijde. Celkový zisk se pochopitelně zvětšuje, pokud si toho chleba napečeme více, např. pro 2 rodiny apod..

    Je třeba se nebát a vrátit se k tradicím. Žalostný stav a ekonomika tohoto státu nás k tomu vede mílovými kroky :-( .

Celkový počet komentářů: 33
Nalezeno receptů: 33
|< << 1234 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Domácí chléb
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Akné nebo vřed? Karbunkl to je!

    Akné nebo vřed? Karbunkl to je!

    Karbunkl carbunculos je velmi nepříjemné hnisavé onemocnění kůže. Vzniká splynutím minimálně dvou furunklů. Karbunkl je nebezpečnější, protože je větší, navíc může pronikat i do hlubších struktur kůže. Je to bolestivé zánětlivé onemocnění, projevuje se zarudnutím, otokem a někdy i teplotou.

  • Strabismus neboli šilhání - příznaky a možná léčba

    Strabismus neboli šilhání - příznaky a možná léčba

    Strabismus je porucha očí, které říkáme šilhání. Za normálního stavu jsou osy pohledů obou očí rovnoběžné. U šilhavosti vidíme poruchu právě tohoto rovnoběžného postavení, kdy osy vidění obou očí nesměřují současně k jedinému bodu. Jaké jsou možnosti léčby?




přidat nový recept