Domácí chléb s krajícem chleba

2 hod | příloha | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 29017x
Výborný domácí chléb, do jehož těsta pro chuť přidáte i krajíc chleba.
Komentáře receptu 7
Uvařil jsem to (Recept vařilo 5 lidí)


Postup přípravy receptu

Nejprve si připravíme kvásek: do vlažné vody přidáme nastrouhaný suchý chléb a rozdrobíme kvasnice, zamícháme do něj špetku cukru a necháme pracovat cca 5-10 minut, dokud kvasnice nevyplavou nahoru.

Mezitím si přichystáme na dva plechy pečicí papír, který důkladně posypeme moukou. Do hnětací mísy připravíme prosátou mouku, sůl, kmín a fenykl a promícháme. Po vzejití přilijeme do suché směsi kvásek spolu s trochou vlažné vody a důkladně hněteme. Postupně přidáváme další vodu, až je těsto hladké, hutné, ale neteče.

Z hotového těsta vytvoříme 2 bochníky a položíme je na pomoučené plechy. Nahoře bochníky ještě můžeme posypat kmínem a necháme přibližně hodinu vykynout. Alternativně můžeme těsto tvarovat jako dalamánky - pečící doba se tak zkrátí.

Rozehřejeme troubu do horka, vykynuté bochníky chleba před pečením potřeme osolenou vodou a vložíme do trouby. Po prvních deseti minutách troubu ztlumíme a chléb necháme zvolna dopékat, během čehož ještě chléb potřeme vodou několikrát.

autor receptu:

Domácí chléb s krajícem chleba

Počet přidaných receptů: 6

Ingredience

Vaše cena 990 běžně 6600 Kč sleva 85 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,5
skvělý recept
25 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Domácí chléb s krajícem chleba

Recept se nachází v 238 kuchařkách
cheva
Slané 11 receptů
Dajpum
Dagmařiny Recepty 2627 receptů
Jonyho kuchařka
elí
Jonyho kuchařka 2732 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Domácí chléb s krajícem chleba

Celkový počet komentářů u receptu: 7
  • Byl jsem za hvězdu. Moje bašta 27.02.2013 20:48:58

    Recept je výborný, jak na práci tak chuťově. Vytvořil jsem i pár dalamánků posypané hrubou solí a kmínem. Ušetřil jsem 1 kg masa.

    • Re: Byl jsem za hvězdu. cheva 10.06.2013 15:35:04

      @Moje bašta
      Přesně tak, dalamánky, housky nebo rohlíky jsou dalším druhem/tvarem pečiva, na který je těsto možné použít. Výhoda je, že pečení trvá o něco kratší dobu :-)

  • Komentář k receptu Domácí chléb s krajícem chleba polserpa 10.06.2013 15:12:32

    pečeme na 200°C po20 min. snížíme teplotu na170 a pečeme 30 min

  • domácí chléb polserpa 10.06.2013 15:05:59

    4 krajice staršího chleba bez kůrky se zaleje 1/2 l vody smícháme 30dkg žitné mouky a 1 kg hl mouky přidáme 2 lžičky kmínu ,2 lžičky soli 1 vařenou bramboru nastrouháme mouku vysypeme na vál uděláme důlek a do něho vlejeme rozmixovaný chléb s vodou přidáme sůl,kmín a sušené kvasnice nastrouhanou bramboru a lžíci octa zpracujeme v těsto po té uděláme bochánek potřeme ho vodou a necháme kynout

  • Vynikající to chlebík

  • domácí chléb z Dobšic cutorka-tortuga 21.12.2012 00:23:55

    kvásek 300g zitné mouky,20-40 g kvasnic,asi 1-1,5 ltr vody
    nechá se uležet 6 až 8 hod,kvásek by měl být asi jako lívancové těsto.
    potom přidáme pšeničnou mouku nejlépe chlebovou asi tolik aby se chleba moc nelepil poměr je asi 7 ku 3 na 300g žitné asi 700gpšeničné.Koření kmín česnek súl pepř vše přiměřeně vytvoříme bochníky necháme asi 3h kynout v
    ošatce pečení ze začátku 5 až 7 min naplno 250°c pak pozvolna asi 120 -150°c
    40 min .při pečení možno potřít vodou se solí a česnekem.

  • Kvásek cheva 17.08.2012 06:18:56

    Kvásek je v ingrediencích uveden jako "těstíčko", protože na kvásek ve formuláři nebyla kolonka.

Celkový počet komentářů: 7
Nalezeno receptů: 7
Přidat příspěvek k receptu Domácí chléb s krajícem chleba
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Rebarbora - zdravá i život ohrožující zelenina

    Rebarbora - zdravá i život ohrožující zelenina

    Rebarbora je zelenina více tváří - je velmi zdravá a nebezpečná zároveň. Proto je její správná příprava tak důležitá. Teprve když správně zacházíte s kyselinou šťavelovou, kterou rebarbora obsahuje, dokáže vaše tělo využít obsažené zdraví prospěšné látky. Sezóna rebarbory je krátká, proto bychom se právě v těchto dnech měli vrhnout na její nákup či sklizeň.

  • Začíná období zánětů močových cest

    Začíná období zánětů močových cest

    Venku se otepluje, což je zjara poměrně zrádný fakt. Mnohdy díky naší touze po sluníčku dochází k našemu vlastnímu prochlazení. S tím často dochází i k velmi nepříjemné nemoci - zánětu močových cest.




přidat nový recept