Dobré domácí koblihy

2 h 30 min | moučník | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 68629x
Recept na domácí koblihy.
Komentáře receptu 16
Uvařil jsem to (Recept vařilo 10 lidí)


Postup přípravy receptu

Z droždí, teplého mléka (ne horkého) a lžičky cukru uděláme kvásek. Z uvedených ingrediencí a kvásku zaděláme těsto, teplé mléko přidáváme podle potřeby, množství je jen orientační. Těsto necháme vykynout.

Těsto vyválíme na plát silný cca 1 cm, lehce vyznačíme kolečka a do středu koleček klademe marmeládu. Přikryjeme dalším plátem těsta a podle kopečků marmelády vykrajujeme koblihy. Koblihy s marmeládou necháme asi půl hodiny kynout.

Dobré domácí koblihy potom smažíme v dostatečném množství rozpáleného oleje nebo ve fritovacím hrnci.

autor receptu:

Dobré domácí koblihy

Počet přidaných receptů: 17

Ingredience

4,6
skvělý recept
81 hlasujících
  • Recept Dobré domácí koblihy - Hotové koblihy. Ty tmavší jsou ze začátku smažení, kdy byl olej příliš horký.
  • Recept Dobré domácí koblihy - Kynutí koblih
  • Recept Dobré domácí koblihy - Příprava koblih

Kuchařky obsahující recept Dobré domácí koblihy

Recept se nachází v 159 kuchařkách
vařecka
Kuchařka sladkosti 1193 receptů
veriri
Papáníčko 2886 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Dobré domácí koblihy

Celkový počet komentářů u receptu: 16
  • Komentář k receptu Dobré domácí koblihy adriana (tecka) nedvedova1 29.08.2014 13:10:43

    Výborný recept :o) Dělala jsem z poloviční dávky a i tak jich je až až :)

  • dochuceni mia 01.03.2014 13:52:40

    Přidala bych určitě špetku soli do těsta!! Chuťově je to lepší:-)

  • Co z odkrojky Marfuška 12.02.2014 17:22:04

    Moje babička dělala vždy skvělé koblihy, a ty kousky co zbudou po vykrajování vždy smíchala s hrozinkami namočenými v rumu, udělala takové válečky a usmažila. U nás doma se horké koblihy, celé obalují v cukru jako vanilkové rohlíčky, udělá se na nich taková krusta a je to moc dobré.

  • Moje zkušenost Marek 21.01.2014 19:04:52

    Z vlastní zkušenosti mohu doporučit fritovací hrnec, 160-170 °C a 3 minuty z každé strany. Ještě doporučuji podávat se šlehačkou :-)
    Jinak děkuji moc za recept. Jsou výborné.

  • prosmážení koblížku uvnitř Klecanda 01.06.2013 11:45:53

    pokud koblížek nenaplníš, tak se dobré jej udělat tvarově jako donuts s dirkou uprostřed a tím se pěkně celý prosmaží a náplň dáš až nahoru...

  • Martina 06.04.2013 13:37:08

    Můžu prosímmísto HERY použít klasické máslo?

  • Martina 06.04.2013 13:30:47

    Můžu místo HERY použít klasické máslo?Děkuji.

  • Pro začátečníky Ignis 19.03.2013 20:50:13

    Dlouho jsem se chystala nějaké koblihy udělat a nakonec jsem zvolila tento recept. Naštěstí mě už instinkt varoval že z kila mouky jich bude moc a tak jsem zadělala těsto z poloviční dávky :-)
    Poněkud mě zmátlo 6 lžic Hery - já znám Heru jen v pevném skupenství. Takže na poloviční dávku jsem zvolila a nakonec stačilo 100g Hery a mléko jsem dala plnotučné. Protože jsem nevěděla co udělat s bílky, zapracovala jsem je do těsta také a přidala cca 50 - 100 g mouky navíc (aby těsto bylo tak tuhé aby šlo vyválet). Těsto krásně vykynulo a hurá udělat koblihy. vykrajovala jsem je hrnečkem z Tesca (takový ten normovaný čtvrtlitráček) a usmažené hotové koblihy byly cca stejně velké jako ty obchodní, celkem jich bylo z těsta 16 + 4 malé vrtáky ze zbytku těsta.
    Říká se že se nemají dělat koblihy z odkrojků, ale vůbec nebyl problém odkrojky zpracovat a vytvořít z nich další dokonalé koblihy.
    Vyplatilo se mi vykrajovat kolečka těsta jako u cukroví, na polovinu z nich dát marmeládu, přiklopit prázdnou polovinou koleček, všechny okraje jemně rozplacatit prsty a znova vykrojit hrnkem - koblihy byly krásně symetrické, hladké a ani jedna nevytekla.
    Jako začátečníka mě trápilo že nikde nebylo ani přibližně uvedeno jak má být olej horký - když jsem jej tedy rozpálila na maximum (u plotýnkového elektrického sporáku s šesti stupni na maximálním šestém) smažily se koblihy příliš rychle a do 10 - 15 vteřin se pálily. Konečným kompromisem bylo je smažit na stupni 4, kdy se usmažily cca po 30s na každou stranu a zůstaly přijatelně světlé a přitom byly propečené.
    Koblihy byly výborné, foto přikládám :-)

    • Heru si rozpustim, a způsob smažení a teplota je napsána níže v diskusi, u mléka je jedno jaké se použije a bílky zpracuji do jiných pokrmů, případně usmažím k chlebu a mám zdravou svačinu, protože neobsahují cholesterol a je to bílkovina. Nakonec jste si poradila a byla jste spokojená a to je důležité. Přeji mnoho uspěchů v realizaci dalších receptů.

Celkový počet komentářů: 16
Nalezeno receptů: 16
|< << 12 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Dobré domácí koblihy
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Sledování 3D filmů - dětem hrozí fatální následky!

    Sledování 3D filmů - dětem hrozí fatální následky!

    3D promítání filmů už není nic výjimečného, a to nejen v kině, ale i v domácích podmínkách. Často si ani neuvědomujeme, že sledování pohádek ve 3D může ovlivňovat zrak našich dětí, zejména jsou-li mladší 6 let. Jaké mohou být následky?

  • Význam a symbolika rozsvěcení adventního věnce

    Význam a symbolika rozsvěcení adventního věnce

    Máme za sebou druhou adventní neděli a radostně očekávaný Štědrý den je zase o krůček blíž. Na adventním věnci, který zdobí naše stoly pokryté svátečním ubrusem, jsme zapálili už druhou svíčku. Víte, odkud k nám přišel tento zvyk a jaký má význam? Proč takto postupně zapalujeme právě čtyři svíčky a co symbolizuje jejich světlo?




přidat nový recept