Court-bouillon s bílým vínem

45 min | marináda | francouzská kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 224x
Jedna z variant receptu na silný aromatický vývar k přípravě nejen korýšů, ryb či šneků.
Okomentuj recept jako první
Uvařil jsem to (Recept vařil 1 člověk)


Postup přípravy receptu

Court-bouillon je vývar používaný hlavně při pošírování a pro pro rychlé vaření potravin jako jsou ryby, mořské plody, jemné maso, ale i vejce nebo zelenina. Existuje mnoho variant, dnes připravíme court-bouillon s bílým vínem.

Do hrnce dáme lehce osolenou studenou vodu, do ní několik koleček mrkve, rozpůlenou omytou (neoloupanou) cibuli s vetknutým hřebíčkem, bouquet garni, bobkový list, pár kuliček nového koření, kousek řapíkatého celeru a petrželové natě, završíme lžící vinného octa. Přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut. Potom přidáme bílé víno a znovu několik minut povaříme. Nakonec přidáme drcený pepř, ještě podle potřeby sůl a opět povaříme.

Tímto je court-bouillon hotov a můžeme jej použít následně pro vaření, například pošírování ryb, zeleniny nebo vajec. Court-bouillon není vhodný jako polévka, slouží k přípravě pokrmů a po použití se dál neupotřebí.

Vývar je velmi silný a aromatický, poměr udaný u ingrediencí je pro malé množství vývaru, ale je ho možné před dalším použitím naředit vodou. Případně můžeme uvařit větší množství, pokud budeme dejme tomu pošírovat větší rybu v celku, potom dáme třeba dvakrát více zeleniny, octa i vína, ale kořením již trochu šetříme.

Variant Court-bouillonu se dělá nepřeberné množství a přidáním nějaké vhodné ingredience určitě nic nezkazíme, stejně jako když vynecháme nějakou jinou. Tento recept je ovšem vyzkoušený několikrát a pokaždé, když přijde žena do kuchyně, obdivuje, jak to tady krásně voní.

Šmodrcha autor receptu:

Court-bouillon s bílým vínem

Počet přidaných receptů: 16

Ingredience

Vaše cena 3549 běžně 5460 Kč sleva 35 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
3,6
dobrý recept
3 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Court-bouillon s bílým vínem

Recept se nachází v 11 kuchařkách
Dnes vaří muž
Šmodrcha
Dnes vaří muž 18 receptů
zjirousek
Koření, marinády 122 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Court-bouillon s bílým vínem

Přidat příspěvek k receptu Court-bouillon s bílým vínem
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Raw Food - objevte klady i zápory živé stravy

    Raw Food - objevte klady i zápory živé stravy

    Raw Food (syrová strava nebo také vitariánství) je založeno na konzumaci tepelně a chemicky neupravených potravin, kdy teplota při přípravě těchto pokrmů nesmí překročit 42 °C. Základem tohoto způsobu stravování je přesvědčení, že při vyšším zahřátí se vše živé v potravinách zničí. Takto tepelně upravená strava je tak mrtvá a pro člověka zatěžující a nepřínosná.

  • Třešně proti rakovinovému bujení

    Třešně proti rakovinovému bujení

    Je zajímavé, jak rádi rozebíráme účinky nejrůznějších potravin na náš organismus. Pořád to jsou ale jenom střípky, jen málo toho, co bychom měli poznat a pochopit. S třešněmi je to stejné. Víte, jaké mají na naše zdraví pozitivní účinky?




přidat nový recept