Cibulová polévka

35 min | polévka | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 178698x
Jednoduchá tradiční česká polévka.
Komentáře receptu 15
Uvařil jsem to (Recept vařilo 6 lidí)


Postup přípravy receptu

Očistíme cibuli a nakrájíme ji nahrubo.

V hrnci rozpustíme máslo a cibuli na něm zpěníme. Pak vmícháme mouku, rozmícháme a krátce restujeme, aby vznikla správná kašovitá jíška. Podle potřeby přidáváme máslo nebo mouku. Za stálého míchání jíšku zalijeme vařící vodou, přidáme masox a polévku vaříme 10 - 15 minut na mírném plameni. Polévku osolíme a opepříme. Pokud chceme, můžeme polévku rozmixovat nebo propasírovat a zjemnit smetanou. Není to ale nutné, je dobrá i takhle.

Hotovou polévku podáváme s krutonky a zdobíme ji sekanou petrželkou. Můžeme ji zdobit smaženými kolečky cibule.

Petr Král autor receptu:

Cibulová polévka

Počet přidaných receptů: 527

Ingredience

3,2
dobrý recept
203 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Cibulová polévka

Recept se nachází v 104 kuchařkách
zjirousek
Polévky 1760 receptů
smarcelak
Polévky 472 receptů
E-mailová kuchařka tety z Krnova 2
veraricna
E-mailová kuchařka tety z Krnova 2 3478 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Cibulová polévka

Celkový počet komentářů u receptu: 15
  • Komentář k receptu Cibulová polévka Magda 25.10.2014 12:01:33

    Polévka mi nám moc chutnala, masox používám běžně, pardon, ale nemám čas stát tři hodiny u plotny, uplně stačí, že manžel hlídal prcky o patro výš, než já jsem udělala oběd. Naopak recepty, kde se složitě cosi připravuje přehlížím, prostě na to nemám čas, pokud to někomu přijde jako synonymum lenosti, tak pardon:-)))

  • Cibulová polévka... klaun10 06.10.2011 15:27:28

    No mohla by to být celkem dobrá polévka, ale ten MASOX!!!! Proboha, to si neumíte udělat trošku kvalitní vývar. Chce to jen trochu času a u řezníka si vyžebrat morkové kosti a pár trochu slušnějších odřezků masa. Přinést to domů, oprat a pomalu vařit i několik hodin. Čím pomaleji vaříte, tím je vývar kvalitnější.
    Vždy jednou za čas si dám tu práci a uvařím pár litrů super vývaru, nechám zchladnout, naleji do sáčků tak po cca 200ml a nechám zamrazit. Vydrží hodně dlouho a je vždy připraven k použití. Těch 200ml jde docela slušně naředit. Vývar na uskladnění je naprosto čistý, bez koření a soli.
    Takovýmhle způsobem paši jak slepičí či kuřecí vývar, tak i hovězí a vepřový. Vždy mám v mrazáku jeden šuplík plný vývarů, a to se to potom vaří.
    Fuj nikdy bych nepoužil MASOX. Nejsem líný a používám na dochucení koření koření od Antonína. Celkem disponuji asi 48 druhy koření.
    Nejsem profi kuchař, ale vaření je mým koníčkem, a vidím li takto znásilněnou krmi, tak je to přímo na žalobu a umístění do Sing Singu alespoň na deset let.

    • Re: Cibulová polévka... fp 31.05.2013 12:56:50

      Ono taky jde o to, že přijde paní domů a potřebuje do půl hodiny zasytit rodinu, nebo pán tvorstva na kanapi má už hladík a zásoba v mrazáku došla. To se pak kvalitní vývar stihnout nedá. navíc se dnes dají sehnat polévková koření bez chem. přípravků či glutamátu, tak nevidím důvod je někdy použít. Pořád to neznamená, že se z nich vaří stále.

  • Kuchařka 17.09.2011 11:56:40

    Panebože,zalít horkou jíšku horkou vodou?To vám udělá parádní hrudky a můžete polívku za stálého míchání vylít do záchoda

    • Re: fp 31.05.2013 12:48:24

      Mě to ještě nikdy hrudky neudělalo, takže do toho záchodu hoď svoje ruce, děvenko.

    • Re: Panebože,zalít horkou jíšku horkou vodou?To vám udělá parádní hrudky a můžete polívku za stálého míchání vylít do záchoda kacenace 21.02.2012 18:27:13

      a proč ne? já to jinak nedělám a hrudky jsem v životě neměla ;)

  • Cibulová polévka majik (tecka) n 09.02.2013 12:26:51

    Je výborná,moc nám chutnala.:-)

  • Omluva Tirak1 02.08.2012 19:59:21

    Omlouvám se tímto i "kacenace", mám stejnou zkušenost i "pavlíně", neb to dělám stejně. Když jsem četl ty reakce, měl jsem nějaké "zatmění" a potřebu hned reagovat. A mezi námi, je dobrá.
    Díky za recept.
    P.

  • Ha, ha, ha, vývar . . . X . . . masox Tirak1 02.08.2012 19:54:41

    JEDNODUCHÁ je vážení komentátoři poměrně zásadní podtitulek, pokud ovšem umíte číst a ne jen psát že JÁ, Já a jen já . . . to umím nejlépe. Recept je dobrý, zkuste jej a máte polévku za půl hodiny hotovou, nebo si sem dejte "Recepis" na "Luxusní cibulačku" a nezapomeňte tam napsat, že to bude trvat, včetně vývaru, čekání u řezníka (včetně žebrání morkových kostí) x hodin. To si raději udělám tuto (neb jezdím s kamionem a mrazák tam mám opravdu jen maličký na vaše "zásoby"), dobrou a rychlou. A nebo si ji už radši koupím "v pytlíku", zamíchám a mám hotovo. Jediný rozumný názor tu má "avokram", ohledně . . . ale to jste asi ani nedočetli. Hezký večer a díky za recept.

  • Recept 24.04.2012 16:44:02

    Za prvé, je super dělat si poctivý hovězí bujón ale upřímně, potřebuji uvařit rychlou polévku a nemám čas hrát si s vývarem. A pro ty, kteří mají jiné připomínky - absolutně nechápu proč si stěžujete. Jste- li experti na polévky, proč si čtete recepty jiných? Autorovi receptu moc děkuji, polévka se povedla.

Celkový počet komentářů: 15
Nalezeno receptů: 15
|< << 12 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Cibulová polévka
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jak překonat angínu bez antibiotik?

    Jak překonat angínu bez antibiotik?

    Značně nepříjemné příznaky angíny známe všichni - bolest v krku, zejména při polykání, horečky, celková únava, bolesti svalů a kloubů. Angína je infekční zánětlivé onemocnění krčních mandlí a hrdla, tedy kořene jazyka a přilehlé části hltanu. Vzniká v důsledku oslabení imunity, zanesení tlustého střeva a přetížení lymfatického systému, zvláště pak slinivky.

  • Akné, nebo vřed? Karbunkl to je!

    Akné, nebo vřed? Karbunkl to je!

    Karbunkl carbunculos je velmi nepříjemné hnisavé onemocnění kůže. Vzniká splynutím minimálně dvou furunklů. Karbunkl je nebezpečnější, protože je větší, navíc může pronikat i do hlubších struktur kůže. Je to bolestivé zánětlivé onemocnění, projevuje se zarudnutím, otokem a někdy i teplotou.




přidat nový recept