Droždí rozdrobíme do piva, pořádně promícháme, do směsi prosejeme obě mouky promíchané se solí a přidáme i kmín. Hněteme, dokud těsto nepřestane být lepivé, případně přidáme trochu hladké mouky. Počítejme ale s tím, že během kynutí těsto ještě vyzraje a bude zpracovatelné lépe.
Těsto necháme hodinu odpočívat (v misce vymazané olejem) a poté vytvarujeme a vložíme do moukou vysypané ošatky nebo vymazané chlebové formy. Chléb necháme kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (přibližně 2 ? 3 hodiny).
Troubu rozehřejeme na 220 °C, dospod položíme kastrůlek s vařící vodou, chleba z ošatky vyklopíme na rozpálený plech a pečeme, dokud chleba není hezky zlatý a na poklep nezní dutě.
Chutný pivní chléb po vychladnutí nakrájíme a podle chuti podáváme k různým příležitostem. Úžasně bude chutnat například s kvalitním máslem a pažitkou.
Zdroj: Eklasa.cz