Chléb z žitného kvásku

příloha | 2 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 226019x
Recept na chléb, který je krásně nadýchaný i bez použití kvasnic.
Komentáře receptu 118
Uvařil jsem to (Recept vařilo 17 lidí)


Postup přípravy receptu

Nejdříve si musíme udělat žitný kvásek. Recept na kvásek najdete zde: Kvásek z žitné mouky

Smícháme žitný kvásek, žitnou chlebovou mouku a vodu. Vznikne nám řidší těsto. Uděláme si jej večer a přikryté necháme do rána v teple kynout. (Nechávám jej kynout ve 4-litrové míse a je plná!) Ráno přidáme pšeničnou mouku, pšeničnou chlebovou mouku, sůl, koriandr a kmín. Těsto zaděláme již na vále a necháme asi 3 hodiny kynout. Pak jej rozdělíme na dvě části, z každé vytvarujeme bochník chleba a v ošatce necháme zase asi hodinu kynout.

Před vložením chleba si nahřejeme elektrickou troubu na 250-300°C a dáme do ní dva prázdný plechy. Když nám chleby krásně nakynuly a plechy se opravdu hodně rozpálily, tak dáme na ten horní oba chleby a na ten spodní nalijeme hrnek vody. POZOR!- voda se hned změní v páru. Rychle zavřeme dvířka od trouby a necháme půl minuty. (Pomocí páry nám vznikne krásná kůrka na chlebu) Pak spodní plech vyndáme a takto pečeme 5 minut. Poté snížíme teplotu trouby na 200°C. Takto pečeme asi 50 minut.

Z této dávky máme dva bochníky chleba o váze cca 1200g.

Výroba je sice zdlouhavá, ale chléb z žitného kvásku je krásně vláčný a opravdu dobrý! Nekazí se a je mnohem zdravější než když je vyrobený pouze pomocí kvasnic.

autor receptu:

Chléb z žitného kvásku

Počet přidaných receptů: 2

Ingredience

na porce
4,5
skvělý recept
128 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Chléb z žitného kvásku

Recept se nachází v 483 kuchařkách
PEČENIE
KDI
PEČENIE 4144 receptů
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Chléb z žitného kvásku

Celkový počet komentářů u receptu: 118
  • Kváskový chleba čen 21.02.2015 18:15:07

    Taky jsem začala péct kváskový chleba, jen z chlebové žitné a pšeničné mouky. protože se mi těsto lepilo na formu, vzdala jsem vyklápění z formy a peču přímo v ní, protože jsem zjistila, že když se snažím vyrobit míň lepivé těsto, chleba mi nechutná. Na fotografii rozříznutého chleba vidím žmolky a právě takové žmolky měl chleba, do kterého jsem se rozhodla přidat mouku, protože lepilo. Pokud je těsto řidší, je na řezu chleba čistý, žádné žmolky a je jako nadýchaný. Takže jsem vzdala chlebíček který je vhledově jako z pekárny, peču ve formě a hlavně, že je dobrý. Zajímavé je, že dřív, když jsem dostala těsto z formy na rozpálený plech, těsto se rozpláclo a spadlo, nyní je to pěkný bochník a naopak, těsto se při pečení od stěn formy odtáhne. Jako formu používám skleněnou oválnou pečící mísu, kterou vytřu máslem a vysypu moukou. Ráda bych docílila klasické šišky s normální kůrkou, ale pokud při krájení zůstanou na chlebu takové žmolky jako na obrázku, tak raději zůstanu při starém způsobu. Takže horní a spodní kůrka jsou takové, jaké mají být, jen ta boční je spíš pokračování té spodní.Jinak kvásek mám celou dobu pořád tentýž, není s ním problém a udržet jej je docela snadné.

    • Re: Kváskový chleba honza 21.02.2015 19:59:50

      taky mi chutná takový chleba, který nejde nechat klasicky kynout v ošatce, nebo bez formy, protože by se roztekl. Zkuste jednoduchou papírovou "formu" z pečícího papíru. Postup jsem popsal u receptu na žitný kvásek http://recepty.vareni.cz/kvase k-z-zitne-mouky/

  • Pečení bez vody Orel 28.12.2014 08:56:27

    Já dávam píct chleba tak že zapnu troubu na 250°C asi tak čtvrt hodinky než začnu vkládat chleba.A zaroveň tam vložím plech z výkem a nechám to pořádně rozehřát..potom plechy vyndám a vložím cleba a znova to zaklopím výkem,a takle nechám 10 minut .Potom výko odkopím a nechám dopéc dokud těsto krásně nezčervená.Chleba potom dám na podložku a nechám vychladit.Po vychladnutí je chleba krásně mneký a chutný.Když jsem to dělal na páře tak jsem měl chleba tužší.Já si dělám vřdy dva bochníky a až dojim jeden tak si druhý chleba poliju vodou a vložím do trouby na 150°C asi na čtvrt hodinky a chleba je jako když jsem ho pekl ten den.(takle to dělávala moje babyčka ).

  • Komentář k receptu Chléb z žitného kvásku Petra 26.12.2014 08:22:05

    Sehnala jsem kvásek z pekárny+Žitná mouka+obyč hladká a chleba byl úžasný,vysoký,nadýchaný a vláčný.

  • žitný kvásek gianni 27.10.2014 08:56:04

    tých 150 g kvásku malo asi byť čiste len kvásku a nie kvásek+voda+múka tak aby vyšlo tých výsledných 150 g jako tomu býva u iných receptov, nie? Lebo ja som to tak zamiešala a dnes veru 4 l misa nie je plná, cesto sa cez noc nepohlo ani o milimeter, len je celá bublinové...tak nič no zamiesim radšej na svoj oblúbený chlebík.....

  • TĚSTO LEPÍ starystana 28.06.2014 15:51:40

    . Měl jsem velký problém při tvarování bochníku,těsto se mě pořád lepilo na ruce stěrku a pod.Stále jsem všechno posypával moukou ale bez většího afektu až jsem přišel náhodou na to,že stačí si ruce namočit ve vodě a TĚSTO PĚKNĚ KLOUŽE A VŮBEC SE NELEPÍ namáčení je potřeba několikrát opakovat.Máte někdo jiné zkušenosti?

    • Re: TĚSTO LEPÍ Petr 18.09.2014 21:55:00

      chlebové těsto lepí!!!! a má lepit. Zpracovávejte jej na velmi podmoučeném válu, aby nelepilo na ruce. Čím řidší těsto, tím déle vydrží chleba měkký. Samozřejmě nemyslím těsto na lívance.

      • Re: Re: TĚSTO LEPÍ Petr 18.09.2014 21:56:45

        PS: žádný pekař do chleba nepoužívá obyčejnou pšeničnou hladkou mouku..ta je na rohlíky. Do chleba patří jen chlebová pšeničná a chlebová žitná.

  • Komentář k receptu Chléb z žitného kvásku Nepekař 11.09.2014 20:55:32

    Tak bylo to presne jak rikate - moc mouky. Testo se musi nechat vic "lepive". Ted uz je chlebik krasne nadychany. Diky.

  • pro línější úprava pro domácí pekárnu :-) Tentam 28.08.2014 16:26:21

    Protože jsem líný tomu věnovat tolik práce a času, přidám mojí úpravu pro domácí pekárnu: Vycházím z tohoto receptu za který moc děkuji, a akorát z poloviční dávky: Kvásek udržuji v menším množství a v uřízlé PET láhvi už skoro rok (nemusím jí pak mýt, ale občas jen vyměním). Penam žitná chlebová mouka (ne celozrnná s tou mi to nikdy nešlo). Každý den trochu vody (balené) a trochu mouky a jede krásně. Když chci péct, přímo do té láhve a kvásku přisypu 100g žitné chlebové mouky a 100ml vody a nechám ho cca hoďku, než se rozjede. Mezi tím zbylé ingredience připravím do pekárny: 400ml vody, 150g žitné chlebové mouky, 250 pšeničné chlebové, 250g pšeničné normální, dvě lžičky soli a dvě lžičky kmínu (ten koriandr mi moc nejede). No a pak ten nastartovaný kvásek 300g. Nechám pekárnou zamíchat programem na kynuté těsto. Asi po dvou hodinách "vykostím" těsto od míchacích lopatek, vršek těsta trochu navlhčím a vrátím do pekárny dokynout (cca 2 hodiny). Pak už jen zapnu samotné pečení 50minut a je to. Ve všední dny na to není tolik času, takže po práci začnu a před spaním zapínám pečení. Ráno pak máme mňamózní chlebík. :-)

Celkový počet komentářů: 118
Nalezeno receptů: 118
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Chléb z žitného kvásku
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Kojenecká kolika aneb aby bříško nebolelo

    Kojenecká kolika aneb aby bříško nebolelo

    Bolesti bříška spojené s kojeneckou kolikou jsou jedním z nejčastějších problémů malých miminek. Nejedna maminka neví, jak utišit své plačící dítě a pomoci mu od potíží. Jaké jsou příčiny a jak miminku ulevit?

  • Zánět spojivek u dětí a novorozenců

    Zánět spojivek u dětí a novorozenců

    Zánět spojivek bývá u dětí spíše sezónní záležitostí. Objevuje se z jara nebo v létě, kdy děti pobývají hodně venku. V létě si děti toto onemocnění často přinesou hlavně z veřejných bazénů, ale i přírodních koupališť. Rizikový bývá také nástup dítěte do školky či jiných kolektivů. Zánět spojivek je relativně častý a dobře léčitelný problém, kterého se můžeme správnou léčbou zbavit bez následků a komplikací.




přidat nový recept