Chléb z žitného kvásku

příloha | 2 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 303577x
Recept na chléb, který je krásně nadýchaný i bez použití kvasnic.
Komentáře receptu 129
Uvařil jsem to (Recept vařilo 17 lidí)


Postup přípravy receptu

Nejdříve si musíme udělat žitný kvásek. Recept na kvásek najdete zde: Kvásek z žitné mouky

Smícháme žitný kvásek, žitnou chlebovou mouku a vodu. Vznikne nám řidší těsto. Uděláme si jej večer a přikryté necháme do rána v teple kynout. (Nechávám jej kynout ve 4-litrové míse a je plná!) Ráno přidáme pšeničnou mouku, pšeničnou chlebovou mouku, sůl, koriandr a kmín. Těsto zaděláme již na vále a necháme asi 3 hodiny kynout. Pak jej rozdělíme na dvě části, z každé vytvarujeme bochník chleba a v ošatce necháme zase asi hodinu kynout.

Před vložením chleba si nahřejeme elektrickou troubu na 250-300°C a dáme do ní dva prázdný plechy. Když nám chleby krásně nakynuly a plechy se opravdu hodně rozpálily, tak dáme na ten horní oba chleby a na ten spodní nalijeme hrnek vody. POZOR!- voda se hned změní v páru. Rychle zavřeme dvířka od trouby a necháme půl minuty. (Pomocí páry nám vznikne krásná kůrka na chlebu) Pak spodní plech vyndáme a takto pečeme 5 minut. Poté snížíme teplotu trouby na 200°C. Takto pečeme asi 50 minut.

Z této dávky máme dva bochníky chleba o váze cca 1200g.

Výroba je sice zdlouhavá, ale chléb z žitného kvásku je krásně vláčný a opravdu dobrý! Nekazí se a je mnohem zdravější než když je vyrobený pouze pomocí kvasnic.

autor receptu:

Chléb z žitného kvásku

Počet přidaných receptů: 2

Ingredience

na porce
Vaše cena 4099 běžně 7591 Kč sleva 46 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,5
skvělý recept
141 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Chléb z žitného kvásku

Recept se nachází v 517 kuchařkách
PEČENIE
KDI
PEČENIE 4319 receptů
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Chléb z žitného kvásku

Celkový počet komentářů u receptu: 129
  • Hotovo Dušan 22.01.2017 14:59:05

    Tak jsem ho udělal přesně podle návodu, vodu i mouku na kvásek přesně, teplotu přesně, a výsledek? Vhozeno do kýblu pro koně. Větší humus jsem v hubě neměl.. někde se stala chyba, nebo chybí v návodu nějaká veticka.

    • Re: Hotovo Pavlína 22.01.2017 16:27:21

      Dobrý den, jsem autorka tohoto receptu a peču tento chlebík už několik let :-) Doma jiný jíst nechtějí :-) Dělejte vše podle návodu, jen do těsta někdy přidávám dle potřeby mouku, aby se mi tolik nelepil. Něco jste musel udělat špatně...

      • Re: Re: Hotovo Dušan 24.01.2017 19:01:50

        Díky za radu. Udělal jsem dva. Ten jeden jsem hodil pro koně, ale manželka mě vynadala, že jsem cholerik, tak ten druhý zmoulam. Má ten kvásek jakoby penit? Jako když dám kvasnice? Díky.

  • Nedrží Dušan 22.01.2017 13:20:21

    Nevíte co mám udělat, aby se mi neroztekal?

  • GENIÁLNÍ!!! kubiq 20.11.2016 20:34:11

    Jedním slovem GENIÁLNÍ!!! Poprvé v životě jsem zadělával žitný kvásek " také dle Vašeho receptu " a povedl se. Pak pekl chleba dle tohoto receptu a chléb(y) byl vynikající!!!

  • Komentář k receptu Chléb z žitného kvásku Pavel 21.03.2016 07:25:20

    Mrkněte na tento recept: www.kvaskovy-chleb.cz

  • Chleba z kvasku Martina Tumova 12.02.2016 07:34:46

    Tak jsem zkusila podle Vaseho receptu, nádherně vyskočil, ale bochnik po obvodu prasknul, na kráse mu to ani neubralo.
    Nevím čím to, ani si nemyslím, že je to nějak na závadu.
    Diky za recept

  • Pečení Zdenka 20.01.2016 11:21:22

    Mám dotaz, dvakrát jsem zoušela chleba a vždy byl uvnitř nedopečený a kůrka jako beton :-( mám teda horkovzdušnou troubu. myslíte že je to tou troubou?????

    • Re: Pečení Trizonia 24.01.2016 19:33:45

      Podle popisu je chleba málo nakynutý. A v horkovzdušné troubě je nutné péct o zhruba 20 st. míň než v klasické.

  • Doporucuji Domushka 09.11.2015 12:03:09

    Delala jsem zatím dvakrát, nejlepší chleba který sem kdy jedla =) mohu doporučit !!! jediné co mě na tom zadělávání štve je že se to neskutečně lepí ale zase nadruhou stranu to stojí za to =)

Celkový počet komentářů: 129
Nalezeno receptů: 129
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Chléb z žitného kvásku
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde




přidat nový recept