Chléb z žitného kvásku

příloha | 2 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 209212x
Recept na chléb, který je krásně nadýchaný i bez použití kvasnic.
Komentáře receptu 118
Uvařil jsem to (Recept vařilo 17 lidí)


Postup přípravy receptu

Nejdříve si musíme udělat žitný kvásek. Recept na kvásek najdete zde: Kvásek z žitné mouky

Smícháme žitný kvásek, žitnou chlebovou mouku a vodu. Vznikne nám řidší těsto. Uděláme si jej večer a přikryté necháme do rána v teple kynout. (Nechávám jej kynout ve 4-litrové míse a je plná!) Ráno přidáme pšeničnou mouku, pšeničnou chlebovou mouku, sůl, koriandr a kmín. Těsto zaděláme již na vále a necháme asi 3 hodiny kynout. Pak jej rozdělíme na dvě části, z každé vytvarujeme bochník chleba a v ošatce necháme zase asi hodinu kynout.

Před vložením chleba si nahřejeme elektrickou troubu na 250-300°C a dáme do ní dva prázdný plechy. Když nám chleby krásně nakynuly a plechy se opravdu hodně rozpálily, tak dáme na ten horní oba chleby a na ten spodní nalijeme hrnek vody. POZOR!- voda se hned změní v páru. Rychle zavřeme dvířka od trouby a necháme půl minuty. (Pomocí páry nám vznikne krásná kůrka na chlebu) Pak spodní plech vyndáme a takto pečeme 5 minut. Poté snížíme teplotu trouby na 200°C. Takto pečeme asi 50 minut.

Z této dávky máme dva bochníky chleba o váze cca 1200g.

Výroba je sice zdlouhavá, ale chléb z žitného kvásku je krásně vláčný a opravdu dobrý! Nekazí se a je mnohem zdravější než když je vyrobený pouze pomocí kvasnic.

autor receptu:

Chléb z žitného kvásku

Počet přidaných receptů: 2

Ingredience

na porce
4,5
skvělý recept
126 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Chléb z žitného kvásku

Recept se nachází v 476 kuchařkách
PEČENIE
KDI
PEČENIE 4025 receptů
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Chléb z žitného kvásku

Celkový počet komentářů u receptu: 118
  • Kváskový chleba čen 21.02.2015 18:15:07

    Taky jsem začala péct kváskový chleba, jen z chlebové žitné a pšeničné mouky. protože se mi těsto lepilo na formu, vzdala jsem vyklápění z formy a peču přímo v ní, protože jsem zjistila, že když se snažím vyrobit míň lepivé těsto, chleba mi nechutná. Na fotografii rozříznutého chleba vidím žmolky a právě takové žmolky měl chleba, do kterého jsem se rozhodla přidat mouku, protože lepilo. Pokud je těsto řidší, je na řezu chleba čistý, žádné žmolky a je jako nadýchaný. Takže jsem vzdala chlebíček který je vhledově jako z pekárny, peču ve formě a hlavně, že je dobrý. Zajímavé je, že dřív, když jsem dostala těsto z formy na rozpálený plech, těsto se rozpláclo a spadlo, nyní je to pěkný bochník a naopak, těsto se při pečení od stěn formy odtáhne. Jako formu používám skleněnou oválnou pečící mísu, kterou vytřu máslem a vysypu moukou. Ráda bych docílila klasické šišky s normální kůrkou, ale pokud při krájení zůstanou na chlebu takové žmolky jako na obrázku, tak raději zůstanu při starém způsobu. Takže horní a spodní kůrka jsou takové, jaké mají být, jen ta boční je spíš pokračování té spodní.Jinak kvásek mám celou dobu pořád tentýž, není s ním problém a udržet jej je docela snadné.

    • Re: Kváskový chleba honza 21.02.2015 19:59:50

      taky mi chutná takový chleba, který nejde nechat klasicky kynout v ošatce, nebo bez formy, protože by se roztekl. Zkuste jednoduchou papírovou "formu" z pečícího papíru. Postup jsem popsal u receptu na žitný kvásek http://recepty.vareni.cz/kvase k-z-zitne-mouky/

  • Pečení bez vody Orel 28.12.2014 08:56:27

    Já dávam píct chleba tak že zapnu troubu na 250°C asi tak čtvrt hodinky než začnu vkládat chleba.A zaroveň tam vložím plech z výkem a nechám to pořádně rozehřát..potom plechy vyndám a vložím cleba a znova to zaklopím výkem,a takle nechám 10 minut .Potom výko odkopím a nechám dopéc dokud těsto krásně nezčervená.Chleba potom dám na podložku a nechám vychladit.Po vychladnutí je chleba krásně mneký a chutný.Když jsem to dělal na páře tak jsem měl chleba tužší.Já si dělám vřdy dva bochníky a až dojim jeden tak si druhý chleba poliju vodou a vložím do trouby na 150°C asi na čtvrt hodinky a chleba je jako když jsem ho pekl ten den.(takle to dělávala moje babyčka ).

  • Komentář k receptu Chléb z žitného kvásku Petra 26.12.2014 08:22:05

    Sehnala jsem kvásek z pekárny+Žitná mouka+obyč hladká a chleba byl úžasný,vysoký,nadýchaný a vláčný.

  • žitný kvásek gianni 27.10.2014 08:56:04

    tých 150 g kvásku malo asi byť čiste len kvásku a nie kvásek+voda+múka tak aby vyšlo tých výsledných 150 g jako tomu býva u iných receptov, nie? Lebo ja som to tak zamiešala a dnes veru 4 l misa nie je plná, cesto sa cez noc nepohlo ani o milimeter, len je celá bublinové...tak nič no zamiesim radšej na svoj oblúbený chlebík.....

  • TĚSTO LEPÍ starystana 28.06.2014 15:51:40

    . Měl jsem velký problém při tvarování bochníku,těsto se mě pořád lepilo na ruce stěrku a pod.Stále jsem všechno posypával moukou ale bez většího afektu až jsem přišel náhodou na to,že stačí si ruce namočit ve vodě a TĚSTO PĚKNĚ KLOUŽE A VŮBEC SE NELEPÍ namáčení je potřeba několikrát opakovat.Máte někdo jiné zkušenosti?

    • Re: TĚSTO LEPÍ Petr 18.09.2014 21:55:00

      chlebové těsto lepí!!!! a má lepit. Zpracovávejte jej na velmi podmoučeném válu, aby nelepilo na ruce. Čím řidší těsto, tím déle vydrží chleba měkký. Samozřejmě nemyslím těsto na lívance.

      • Re: Re: TĚSTO LEPÍ Petr 18.09.2014 21:56:45

        PS: žádný pekař do chleba nepoužívá obyčejnou pšeničnou hladkou mouku..ta je na rohlíky. Do chleba patří jen chlebová pšeničná a chlebová žitná.

  • Komentář k receptu Chléb z žitného kvásku Nepekař 11.09.2014 20:55:32

    Tak bylo to presne jak rikate - moc mouky. Testo se musi nechat vic "lepive". Ted uz je chlebik krasne nadychany. Diky.

  • pro línější úprava pro domácí pekárnu :-) Tentam 28.08.2014 16:26:21

    Protože jsem líný tomu věnovat tolik práce a času, přidám mojí úpravu pro domácí pekárnu: Vycházím z tohoto receptu za který moc děkuji, a akorát z poloviční dávky: Kvásek udržuji v menším množství a v uřízlé PET láhvi už skoro rok (nemusím jí pak mýt, ale občas jen vyměním). Penam žitná chlebová mouka (ne celozrnná s tou mi to nikdy nešlo). Každý den trochu vody (balené) a trochu mouky a jede krásně. Když chci péct, přímo do té láhve a kvásku přisypu 100g žitné chlebové mouky a 100ml vody a nechám ho cca hoďku, než se rozjede. Mezi tím zbylé ingredience připravím do pekárny: 400ml vody, 150g žitné chlebové mouky, 250 pšeničné chlebové, 250g pšeničné normální, dvě lžičky soli a dvě lžičky kmínu (ten koriandr mi moc nejede). No a pak ten nastartovaný kvásek 300g. Nechám pekárnou zamíchat programem na kynuté těsto. Asi po dvou hodinách "vykostím" těsto od míchacích lopatek, vršek těsta trochu navlhčím a vrátím do pekárny dokynout (cca 2 hodiny). Pak už jen zapnu samotné pečení 50minut a je to. Ve všední dny na to není tolik času, takže po práci začnu a před spaním zapínám pečení. Ráno pak máme mňamózní chlebík. :-)

Celkový počet komentářů: 118
Nalezeno receptů: 118
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Chléb z žitného kvásku
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Kolagen v péči o pleť podle věku

    Kolagen v péči o pleť podle věku

    Denně a ze všech stran slyšíme z reklam na pleťové krémy alarmující upozornění na nezbytnost udržování pevné, zdravé a mladé pleti pomocí kolagenu. Co je vlastně kolagen? A proč je pro naši pokožku tak důležitý? V dnešním článku se dozvíte, jak správně pečovat o pleť v různých věkových kategoriích.

  • Tuřín - zelenina vhodná při redukční dietě

    Tuřín - zelenina vhodná při redukční dietě

    Tuřín je roky opomíjená kořenová zelenina napěchovaná vitamíny. Je to na pěstování nenáročná brukvovitá rostlina, jejím dalším pozitivem je absolutní mrazuvzdornost. Důvodů, proč byla roky odstrkovaná do pozadí, může být spousta. Kdysi byl tuřín jednou z hlavních potravin všech vrstev obyvatelstva.




přidat nový recept