Chléb z žitného kvásku

příloha | 2 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 124021x
Recept na chléb, který je krásně nadýchaný i bez použití kvasnic.
Komentáře receptu 88
Uvařil jsem to (Recept vařilo 15 lidí)


Postup přípravy receptu

Nejdříve si musíme udělat žitný kvásek. Recept na kvásek najdete zde: Kvásek z žitné mouky

Smícháme žitný kvásek, žitnou chlebovou mouku a vodu. Vznikne nám řidší těsto. Uděláme si jej večer a přikryté necháme do rána v teple kynout. (Nechávám jej kynout ve 4-litrové míse a je plná!) Ráno přidáme pšeničnou mouku, pšeničnou chlebovou mouku, sůl, koriandr a kmín. Těsto zaděláme již na vále a necháme asi 3 hodiny kynout. Pak jej rozdělíme na dvě části, z každé vytvarujeme bochník chleba a v ošatce necháme zase asi hodinu kynout.

Před vložením chleba si nahřejeme elektrickou troubu na 250-300°C a dáme do ní dva prázdný plechy. Když nám chleby krásně nakynuly a plechy se opravdu hodně rozpálily, tak dáme na ten horní oba chleby a na ten spodní nalijeme hrnek vody. POZOR!- voda se hned změní v páru. Rychle zavřeme dvířka od trouby a necháme půl minuty. (Pomocí páry nám vznikne krásná kůrka na chlebu) Pak spodní plech vyndáme a takto pečeme 5 minut. Poté snížíme teplotu trouby na 200°C. Takto pečeme asi 50 minut.

Z této dávky máme dva bochníky chleba o váze cca 1200g.

Výroba je sice zdlouhavá, ale chléb z žitného kvásku je krásně vláčný a opravdu dobrý! Nekazí se a je mnohem zdravější než když je vyrobený pouze pomocí kvasnic.

autor receptu:

Chléb z žitného kvásku

Počet přidaných receptů: 2

Ingredience

na porcí
Vaše cena 999 běžně 36000 Kč sleva 97 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,6
skvělý recept
100 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Chléb z žitného kvásku

Recept se nachází v 406 kuchařkách
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů
KDI
PEČENIE 3187 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Chléb z žitného kvásku

Celkový počet komentářů u receptu: 88
  • Dotaz Jana 06.04.2014 00:06:13

    Dobry den chci se jen zeptat: Vsimla jsem si ze pecete na pecicim papiru. Ten vkladate na plech hned pri nahrivani nebo tesne pred vyklopenim chleba na plech? Dekuji za odpoved

  • Komentář k receptu Chléb z žitného kvásku Lenka 19.03.2014 16:53:38

    Prosím, kolik kvásku přijde do těsta? Celé to množství, které vykvasilo po čtyřech dnech, krom toho, co se nechá na oživení? Děkuji.

  • Jak dlouho vydrzi kvasek v lednici Marcela 12.03.2014 20:43:09

    Poradte, prosim, jak dlouho vydrzi zaklad kvasku v lednici. Odjizdim na mesic pryc. Bude pak jeste pouzitelny?

    • Re: Jak dlouho vydrzi kvasek v lednici tissue 20.03.2014 07:58:29

      dát si část kvásku do mrazáku a přežije ,též se dá usušit

    • Re: Jak dlouho vydrzi kvasek v lednici jana 19.03.2014 14:42:36

      po měsíci určitě použitelný není, vlastní zkušenost.......vydržel mi bez krmení tak týden a pak jsem ho musela oživit.....

  • Jak dlouho vydrzi kvasek v lednici Marcela 12.03.2014 20:36:07

    Poradte, prosim, jak dlouho vydrzi zaklad kvasku v lednici. Odjizdim na mesic pryc. Bude pak jeste pouzitelny?

  • Komentář k receptu Chléb z žitného kvásku Jana 05.02.2014 14:39:29

    Prosim mohu se jeste zeptat na kvasek? zadelavala jsem ho poprve do litrovky a napodruhe uz pretekala litrovka, ale po prvnim odebrani par lzicek aby neprekynul spadnul na cca 3dcl od te doby po kazdem prikrmeni neleze nahoru a bublinky jsou jen na hladine - myslite ze i tak muzu z nej normalne pect? voni krasne nakysle jakoby jablecny ocet, ale ze zacatku byly bublinky krasne po cele nadobe a kypel nahoru ted si jen bubla pri hladine a od te doby co jsem z nej poprve odebrala a to kdyz pecu neco jineho tak jej davam nekdy do temer vychladle trouby jeste az se trosku v tom teple zbrcha, ale zadny velky rozdil - myslite ze takovy muze byt normlane na peceni? diky

  • Komentář k receptu Chléb z žitného kvásku Jana 05.02.2014 14:32:34

    Zdravim chlebik jsem zkousela - a myslim vyborny recept - jen mi chleba spadnul a byl tuhy a tezky, ale je to moje vina spechala jsem pryc a kdyz jsem po druhem vykynuti v nadobe chzela preklopit na plech, tak neslo vyklopit i kdyz byl moc podsypany moukou tak jsem pomahala sterkou tim jsem ho bohuzel trochu splcla :-) ale mam problem s troubou proste pokud ho dam na 200 neprykryty tak po 5 minutach zacina byt lehce psaleny vrsek - myslite, ze nevadi kdyz testo na plechu pres vrch prekryju alobalem?? a pecu takto? dekuji za odpovedi

Celkový počet komentářů: 88
Nalezeno receptů: 88
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Chléb z žitného kvásku
* Povinné pole

Soutěž o bestseller - Kuchařka pro dceru

Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Význam bílkovin v naší stravě

    Význam bílkovin v naší stravě

    Bílkoviny (proteiny) patří v naší stravě mezi základní a nenahraditelné živiny. Za den by jich měl dospělý člověk sníst zhruba 0,8 g na každý kilogram své tělesné hmotnosti. Každý člověk tudíž potřebuje jiné množství bílkovin, odtud také pramení dietní jídelníčky "na míru".

  • Thajská masáž

    Thajská masáž

    Thajská masáž je popisována jako metodika práce s tělem na základě prvků akupresury a jógy. Je v ní obsaženo časté, dlouhé a procítěné protahování, díky tomu bývá lidově nazývána jógová masáž a také jóga pro líné.




přidat nový recept