Chléb z žitného kvásku

příloha | 2 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 155682x
Recept na chléb, který je krásně nadýchaný i bez použití kvasnic.
Komentáře receptu 110
Uvařil jsem to (Recept vařilo 16 lidí)


Postup přípravy receptu

Nejdříve si musíme udělat žitný kvásek. Recept na kvásek najdete zde: Kvásek z žitné mouky

Smícháme žitný kvásek, žitnou chlebovou mouku a vodu. Vznikne nám řidší těsto. Uděláme si jej večer a přikryté necháme do rána v teple kynout. (Nechávám jej kynout ve 4-litrové míse a je plná!) Ráno přidáme pšeničnou mouku, pšeničnou chlebovou mouku, sůl, koriandr a kmín. Těsto zaděláme již na vále a necháme asi 3 hodiny kynout. Pak jej rozdělíme na dvě části, z každé vytvarujeme bochník chleba a v ošatce necháme zase asi hodinu kynout.

Před vložením chleba si nahřejeme elektrickou troubu na 250-300°C a dáme do ní dva prázdný plechy. Když nám chleby krásně nakynuly a plechy se opravdu hodně rozpálily, tak dáme na ten horní oba chleby a na ten spodní nalijeme hrnek vody. POZOR!- voda se hned změní v páru. Rychle zavřeme dvířka od trouby a necháme půl minuty. (Pomocí páry nám vznikne krásná kůrka na chlebu) Pak spodní plech vyndáme a takto pečeme 5 minut. Poté snížíme teplotu trouby na 200°C. Takto pečeme asi 50 minut.

Z této dávky máme dva bochníky chleba o váze cca 1200g.

Výroba je sice zdlouhavá, ale chléb z žitného kvásku je krásně vláčný a opravdu dobrý! Nekazí se a je mnohem zdravější než když je vyrobený pouze pomocí kvasnic.

autor receptu:

Chléb z žitného kvásku

Počet přidaných receptů: 2

Ingredience

na porce
Vaše cena 449 běžně 15000 Kč sleva 97 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,6
skvělý recept
112 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Chléb z žitného kvásku

Recept se nachází v 448 kuchařkách
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů
PEČENIE
KDI
PEČENIE 3770 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Chléb z žitného kvásku

Celkový počet komentářů u receptu: 110
  • pro línější úprava pro domácí pekárnu :-) Tentam 28.08.2014 16:26:21

    Protože jsem líný tomu věnovat tolik práce a času, přidám mojí úpravu pro domácí pekárnu: Vycházím z tohoto receptu za který moc děkuji, a akorát z poloviční dávky: Kvásek udržuji v menším množství a v uřízlé PET láhvi už skoro rok (nemusím jí pak mýt, ale občas jen vyměním). Penam žitná chlebová mouka (ne celozrnná s tou mi to nikdy nešlo). Každý den trochu vody (balené) a trochu mouky a jede krásně. Když chci péct, přímo do té láhve a kvásku přisypu 100g žitné chlebové mouky a 100ml vody a nechám ho cca hoďku, než se rozjede. Mezi tím zbylé ingredience připravím do pekárny: 400ml vody, 150g žitné chlebové mouky, 250 pšeničné chlebové, 250g pšeničné normální, dvě lžičky soli a dvě lžičky kmínu (ten koriandr mi moc nejede). No a pak ten nastartovaný kvásek 300g. Nechám pekárnou zamíchat programem na kynuté těsto. Asi po dvou hodinách "vykostím" těsto od míchacích lopatek, vršek těsta trochu navlhčím a vrátím do pekárny dokynout (cca 2 hodiny). Pak už jen zapnu samotné pečení 50minut a je to. Ve všední dny na to není tolik času, takže po práci začnu a před spaním zapínám pečení. Ráno pak máme mňamózní chlebík. :-)

  • Chleba není krásně nadýchaný :( Nepekař 20.07.2014 09:59:28

    ahoj,pecu ze zitneho kvasku,ale chleba se me jeste ani jednou nepovedl,aby byl krasne nadychany.Vzdy je takovy hutny.
    Co s tim ?

    • Re: Chleba není krásně nadýchaný :( Šárka 23.08.2014 13:03:15

      Myslím, že nemáte dobrý kvásek. Mně se prvních pár měsíců také moc nevedl. Teď už je kvásek vyzrálý a funguje perfektně mně i všem, kterým jsem ho předala :) Nebo možná přidáváte moc mouky. Těsto se hodně lepí, tak to k tomu svádí, ale mouky přidávám jen tolik, abych mohla chléb vytvarovat.

  • hmm..pěkný nesmysl dnešní doby... I. 06.07.2014 19:47:35

    No tohleto je zase novodobá úchylárna na n-tou...Dřív se hledali dobří pekaři, kterých je třeba u nás v Polabí dost a rozhodně není nutné si tady péct doma chleba, protože se sežene ten nejlepší z více zdrojů...Včetně žitného, špaldového, pečeno bez jakýchkoliv přídavků v parní pekárně se 100letou tradicí a podobně...Pokud to někde nemáte tak se snažte tam nějakou pekárnu založit....jinak si třeba i začněte sami dělat šaty a boty atd...:D :D

    • Re: hmm..pěkný nesmysl dnešní doby... ol 08.07.2014 17:42:19

      Hele ty chytraku.... Tady nejde o nedostatek nebo prebytek pekaru nebo pekarstvi. Tady jde o to udelat si chleba doma protoze clovek chce. Udela si tim radost a bavi ho to. Tak si nech ty plky pro sebe.

      • Re: Re: hmm..pěkný nesmysl dnešní doby... Lenka P. 20.08.2014 18:25:31

        ..a podle vás bychom si asi měli vše, co se dá, koupit.. na co vařit, je hodně dobrých restaurací, na co si uvařit čaj, dobrých čajoven také dost:-D..a tak podobně. Věřte, že jdybych mohla, boty a šaty si dělám klidně taky doma:-D.. chleba peču ráda, je výborný, necpu do něj nic navíc..mouka, voda, sůl, kmín.. chutná výborně. U nás asi ti pekaři holt nejsou..:-p..

  • kvásek MS 01.07.2014 22:00:17

    Zadělala jsem si ma domácí kvásek, krásně roste, ale vůbec nevím jak jej zpracovat. Nechci dělat velké veky nebo kulatý chléb. Chtěla bych vyzkoušet něco malého, ale vůbec nevím, kolik kvásku mám do moky přidat! Tak ho asi vyhodím a budu nadále chleby kupovat :-(

  • TĚSTO LEPÍ starystana 28.06.2014 15:51:40

    . Měl jsem velký problém při tvarování bochníku,těsto se mě pořád lepilo na ruce stěrku a pod.Stále jsem všechno posypával moukou ale bez většího afektu až jsem přišel náhodou na to,že stačí si ruce namočit ve vodě a TĚSTO PĚKNĚ KLOUŽE A VŮBEC SE NELEPÍ namáčení je potřeba několikrát opakovat.Máte někdo jiné zkušenosti?

  • Poznámky S4crifice 22.06.2014 19:42:22

    Zdravím,
    jen pár poznámek, co jsem vyzkoušel já a což už teda není klasický chléb, ale:
    - kdo se nechce dělat s kváskem, droždí také funguje ;) žitná mouka nevykyne, ale pak, když uděláte celé těsto v teplé vodě, tak pak vykyne hezky;
    - místo chlebových mouk používám žitnou a přeničnou celozrnnou - jsou dražší, ale je to ta pravá, hrubá a zdravější mouka, chleba chutná trošku jinak, ale mně to tak vyhovuje :)
    - ta celozrnná je těžší na zpracování, chleba hodně praská a je těžké to vyválet tak, aby byl rovný .. ale ty kůrky, o tom to přece je, ne? :)

Celkový počet komentářů: 110
Nalezeno receptů: 110
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Chléb z žitného kvásku
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Mýty o bolestech zad

    Mýty o bolestech zad

    O bolestech zad kolují různé nepravdy. Jaké jsou ty nejčastější? A čeho se opravdu vyvarovat, aby záda nebolela? Vsaďte na vhodně zvolený pohyb, správnou matraci a nebojte se preventivní návštěvy u lékaře. Nejen starší generaci dokáží záda pěkně potrápit.

  • Diagnóza ztuhlý palec - bolestivá artróza

    Diagnóza ztuhlý palec - bolestivá artróza

    Vypadá jako palec vbočený (hallux vagus), ale jde o palec ztuhlý (hallux rigidus). Pro laika je rozdíl téměř k nerozeznání, ovšem zvyšující se bolestivost při chůzi a menší pohyblivost palce jasně naznačí, že něco není v pořádku.




přidat nový recept