Chléb z žitného kvásku

příloha | 2 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 148128x
Recept na chléb, který je krásně nadýchaný i bez použití kvasnic.
Komentáře receptu 107
Uvařil jsem to (Recept vařilo 16 lidí)


Postup přípravy receptu

Nejdříve si musíme udělat žitný kvásek. Recept na kvásek najdete zde: Kvásek z žitné mouky

Smícháme žitný kvásek, žitnou chlebovou mouku a vodu. Vznikne nám řidší těsto. Uděláme si jej večer a přikryté necháme do rána v teple kynout. (Nechávám jej kynout ve 4-litrové míse a je plná!) Ráno přidáme pšeničnou mouku, pšeničnou chlebovou mouku, sůl, koriandr a kmín. Těsto zaděláme již na vále a necháme asi 3 hodiny kynout. Pak jej rozdělíme na dvě části, z každé vytvarujeme bochník chleba a v ošatce necháme zase asi hodinu kynout.

Před vložením chleba si nahřejeme elektrickou troubu na 250-300°C a dáme do ní dva prázdný plechy. Když nám chleby krásně nakynuly a plechy se opravdu hodně rozpálily, tak dáme na ten horní oba chleby a na ten spodní nalijeme hrnek vody. POZOR!- voda se hned změní v páru. Rychle zavřeme dvířka od trouby a necháme půl minuty. (Pomocí páry nám vznikne krásná kůrka na chlebu) Pak spodní plech vyndáme a takto pečeme 5 minut. Poté snížíme teplotu trouby na 200°C. Takto pečeme asi 50 minut.

Z této dávky máme dva bochníky chleba o váze cca 1200g.

Výroba je sice zdlouhavá, ale chléb z žitného kvásku je krásně vláčný a opravdu dobrý! Nekazí se a je mnohem zdravější než když je vyrobený pouze pomocí kvasnic.

autor receptu:

Chléb z žitného kvásku

Počet přidaných receptů: 2

Ingredience

na porce
Vaše cena 2990 běžně 105000 Kč sleva 97 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,6
skvělý recept
105 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Chléb z žitného kvásku

Recept se nachází v 443 kuchařkách
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů
PEČENIE
KDI
PEČENIE 3751 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Chléb z žitného kvásku

Celkový počet komentářů u receptu: 107
  • Chleba není krásně nadýchaný :( Nepekař 20.07.2014 09:59:28

    ahoj,pecu ze zitneho kvasku,ale chleba se me jeste ani jednou nepovedl,aby byl krasne nadychany.Vzdy je takovy hutny.
    Co s tim ?

  • hmm..pěkný nesmysl dnešní doby... I. 06.07.2014 19:47:35

    No tohleto je zase novodobá úchylárna na n-tou...Dřív se hledali dobří pekaři, kterých je třeba u nás v Polabí dost a rozhodně není nutné si tady péct doma chleba, protože se sežene ten nejlepší z více zdrojů...Včetně žitného, špaldového, pečeno bez jakýchkoliv přídavků v parní pekárně se 100letou tradicí a podobně...Pokud to někde nemáte tak se snažte tam nějakou pekárnu založit....jinak si třeba i začněte sami dělat šaty a boty atd...:D :D

    • Re: hmm..pěkný nesmysl dnešní doby... ol 08.07.2014 17:42:19

      Hele ty chytraku.... Tady nejde o nedostatek nebo prebytek pekaru nebo pekarstvi. Tady jde o to udelat si chleba doma protoze clovek chce. Udela si tim radost a bavi ho to. Tak si nech ty plky pro sebe.

  • kvásek MS 01.07.2014 22:00:17

    Zadělala jsem si ma domácí kvásek, krásně roste, ale vůbec nevím jak jej zpracovat. Nechci dělat velké veky nebo kulatý chléb. Chtěla bych vyzkoušet něco malého, ale vůbec nevím, kolik kvásku mám do moky přidat! Tak ho asi vyhodím a budu nadále chleby kupovat :-(

  • TĚSTO LEPÍ starystana 28.06.2014 15:51:40

    . Měl jsem velký problém při tvarování bochníku,těsto se mě pořád lepilo na ruce stěrku a pod.Stále jsem všechno posypával moukou ale bez většího afektu až jsem přišel náhodou na to,že stačí si ruce namočit ve vodě a TĚSTO PĚKNĚ KLOUŽE A VŮBEC SE NELEPÍ namáčení je potřeba několikrát opakovat.Máte někdo jiné zkušenosti?

  • Poznámky S4crifice 22.06.2014 19:42:22

    Zdravím,
    jen pár poznámek, co jsem vyzkoušel já a což už teda není klasický chléb, ale:
    - kdo se nechce dělat s kváskem, droždí také funguje ;) žitná mouka nevykyne, ale pak, když uděláte celé těsto v teplé vodě, tak pak vykyne hezky;
    - místo chlebových mouk používám žitnou a přeničnou celozrnnou - jsou dražší, ale je to ta pravá, hrubá a zdravější mouka, chleba chutná trošku jinak, ale mně to tak vyhovuje :)
    - ta celozrnná je těžší na zpracování, chleba hodně praská a je těžké to vyválet tak, aby byl rovný .. ale ty kůrky, o tom to přece je, ne? :)

  • Majhan
    Kde se dá sehnat žitný kvásek? Majhan 28.04.2014 09:10:37

    Kde se dá sehnat žitný kvásek? Mluvíte o něm jako by byl běžně k dostání.

    • Re: Kde se dá sehnat žitný kvásek? Lea 10.06.2014 16:44:51

      Najděte si na netu tzv. kváskovou mapu. Tam najdete nejbližšího domácího pekaře, který je ochoten věnovat vám oddělek kvásku :-).

    • Re: Kde se dá sehnat žitný kvásek? Trizonia 28.04.2014 13:55:03

      Můžete se také podívat do "kváskové mapy". Najdete tam kontakty lidí, kteří se s vámi o kvásek rádi podělí. :-)

Celkový počet komentářů: 107
Nalezeno receptů: 107
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Chléb z žitného kvásku
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jak pečovat o kontaktní čočky

    Jak pečovat o kontaktní čočky

    Péče o kontaktní čočky může připadat uživatelům brýlí příliš složitá a zdlouhavá. Možná i proto zůstávají raději věrní klasickým brýlím. Je pravdou, že stejně jako brýle, i kontaktní čočky potřebují být chráněny před poškozením a zároveň udržovány ve sterilní čistotě vhodnou dezinfekcí. Díky správným dezinfekčním a konzervačním prostředkům však může být péče o kontaktní čočky snadná, časově nenáročná, přesto velmi efektivní.

  • Horké letní počasí = zvýšená zdravotní rizika

    Horké letní počasí = zvýšená zdravotní rizika

    Koupání ve volné přírodě, stejně jako v bazénech a aqua parcích, je jistě zdraví prospěšné, ale nikoliv bez rizika. V přírodních nádržích ohrožují naše zdraví sinice a jejich toxiny, v bazénech se pak mohou šířit plísňová onemocnění a bradavice. Prakticky ve všech vodách lze zjistit výskyt patogenních mikroorganismů. Velice podstatným faktorem pro kvalitu vody je také vlastní disciplinovanost, v případě průjmu či nejrůznějších kožních onemocnění si koupání v přírodních nádržích nebo v koupalištích prostě musíme odpustit.




přidat nový recept