Chléb z žitného kvásku

příloha | 2 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 291560x
Recept na chléb, který je krásně nadýchaný i bez použití kvasnic.
Komentáře receptu 125
Uvařil jsem to (Recept vařilo 17 lidí)


Postup přípravy receptu

Nejdříve si musíme udělat žitný kvásek. Recept na kvásek najdete zde: Kvásek z žitné mouky

Smícháme žitný kvásek, žitnou chlebovou mouku a vodu. Vznikne nám řidší těsto. Uděláme si jej večer a přikryté necháme do rána v teple kynout. (Nechávám jej kynout ve 4-litrové míse a je plná!) Ráno přidáme pšeničnou mouku, pšeničnou chlebovou mouku, sůl, koriandr a kmín. Těsto zaděláme již na vále a necháme asi 3 hodiny kynout. Pak jej rozdělíme na dvě části, z každé vytvarujeme bochník chleba a v ošatce necháme zase asi hodinu kynout.

Před vložením chleba si nahřejeme elektrickou troubu na 250-300°C a dáme do ní dva prázdný plechy. Když nám chleby krásně nakynuly a plechy se opravdu hodně rozpálily, tak dáme na ten horní oba chleby a na ten spodní nalijeme hrnek vody. POZOR!- voda se hned změní v páru. Rychle zavřeme dvířka od trouby a necháme půl minuty. (Pomocí páry nám vznikne krásná kůrka na chlebu) Pak spodní plech vyndáme a takto pečeme 5 minut. Poté snížíme teplotu trouby na 200°C. Takto pečeme asi 50 minut.

Z této dávky máme dva bochníky chleba o váze cca 1200g.

Výroba je sice zdlouhavá, ale chléb z žitného kvásku je krásně vláčný a opravdu dobrý! Nekazí se a je mnohem zdravější než když je vyrobený pouze pomocí kvasnic.

autor receptu:

Chléb z žitného kvásku

Počet přidaných receptů: 2

Ingredience

na porce
Vaše cena 4190 běžně 10475 Kč sleva 60 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,5
skvělý recept
140 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Chléb z žitného kvásku

Recept se nachází v 512 kuchařkách
PEČENIE
KDI
PEČENIE 4317 receptů
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Chléb z žitného kvásku

Celkový počet komentářů u receptu: 125
  • GENIÁLNÍ!!! kubiq 20.11.2016 20:34:11

    Jedním slovem GENIÁLNÍ!!! Poprvé v životě jsem zadělával žitný kvásek " také dle Vašeho receptu " a povedl se. Pak pekl chleba dle tohoto receptu a chléb(y) byl vynikající!!!

  • Komentář k receptu Chléb z žitného kvásku Pavel 21.03.2016 07:25:20

    Mrkněte na tento recept: www.kvaskovy-chleb.cz

  • Chleba z kvasku Martina Tumova 12.02.2016 07:34:46

    Tak jsem zkusila podle Vaseho receptu, nádherně vyskočil, ale bochnik po obvodu prasknul, na kráse mu to ani neubralo.
    Nevím čím to, ani si nemyslím, že je to nějak na závadu.
    Diky za recept

  • Pečení Zdenka 20.01.2016 11:21:22

    Mám dotaz, dvakrát jsem zoušela chleba a vždy byl uvnitř nedopečený a kůrka jako beton :-( mám teda horkovzdušnou troubu. myslíte že je to tou troubou?????

    • Re: Pečení Trizonia 24.01.2016 19:33:45

      Podle popisu je chleba málo nakynutý. A v horkovzdušné troubě je nutné péct o zhruba 20 st. míň než v klasické.

  • Doporucuji Domushka 09.11.2015 12:03:09

    Delala jsem zatím dvakrát, nejlepší chleba který sem kdy jedla =) mohu doporučit !!! jediné co mě na tom zadělávání štve je že se to neskutečně lepí ale zase nadruhou stranu to stojí za to =)

  • Kváskový chleba čen 21.02.2015 18:15:07

    Taky jsem začala péct kváskový chleba, jen z chlebové žitné a pšeničné mouky. protože se mi těsto lepilo na formu, vzdala jsem vyklápění z formy a peču přímo v ní, protože jsem zjistila, že když se snažím vyrobit míň lepivé těsto, chleba mi nechutná. Na fotografii rozříznutého chleba vidím žmolky a právě takové žmolky měl chleba, do kterého jsem se rozhodla přidat mouku, protože lepilo. Pokud je těsto řidší, je na řezu chleba čistý, žádné žmolky a je jako nadýchaný. Takže jsem vzdala chlebíček který je vhledově jako z pekárny, peču ve formě a hlavně, že je dobrý. Zajímavé je, že dřív, když jsem dostala těsto z formy na rozpálený plech, těsto se rozpláclo a spadlo, nyní je to pěkný bochník a naopak, těsto se při pečení od stěn formy odtáhne. Jako formu používám skleněnou oválnou pečící mísu, kterou vytřu máslem a vysypu moukou. Ráda bych docílila klasické šišky s normální kůrkou, ale pokud při krájení zůstanou na chlebu takové žmolky jako na obrázku, tak raději zůstanu při starém způsobu. Takže horní a spodní kůrka jsou takové, jaké mají být, jen ta boční je spíš pokračování té spodní.Jinak kvásek mám celou dobu pořád tentýž, není s ním problém a udržet jej je docela snadné.

    • Re: Kváskový chleba Anna 01.11.2015 00:01:38

      Pečeme kváskový chleba také ve skleněné oválné a kulaté míse Simax. Dříve jsme mísu vymazávali máslem a vysypávali moukou, teď asi rok nevysypáváme moukou a ta kůrka nemá chybu. Vyzkoušejte to také. Do těsta přidáváme kromě kmínu lněné semínko, slunečnici a někdy dýňová semeno.

    • Re: Kváskový chleba honza 21.02.2015 19:59:50

      taky mi chutná takový chleba, který nejde nechat klasicky kynout v ošatce, nebo bez formy, protože by se roztekl. Zkuste jednoduchou papírovou "formu" z pečícího papíru. Postup jsem popsal u receptu na žitný kvásek http://recepty.vareni.cz/kvase k-z-zitne-mouky/

  • Pečení bez vody Orel 28.12.2014 08:56:27

    Já dávam píct chleba tak že zapnu troubu na 250°C asi tak čtvrt hodinky než začnu vkládat chleba.A zaroveň tam vložím plech z výkem a nechám to pořádně rozehřát..potom plechy vyndám a vložím cleba a znova to zaklopím výkem,a takle nechám 10 minut .Potom výko odkopím a nechám dopéc dokud těsto krásně nezčervená.Chleba potom dám na podložku a nechám vychladit.Po vychladnutí je chleba krásně mneký a chutný.Když jsem to dělal na páře tak jsem měl chleba tužší.Já si dělám vřdy dva bochníky a až dojim jeden tak si druhý chleba poliju vodou a vložím do trouby na 150°C asi na čtvrt hodinky a chleba je jako když jsem ho pekl ten den.(takle to dělávala moje babyčka ).

Celkový počet komentářů: 125
Nalezeno receptů: 125
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Chléb z žitného kvásku
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Kdy začít učit děti na lyžích?

    Kdy začít učit děti na lyžích?

    Jezdíte na hory a těšíte se, že si letos začnete užívat lyžování i se svými nejmenšími? Nebo jste sami naopak do tajů lyžařského umění nikdy nepronikli, ale nechcete tyhle ryze zimní radovánky odepřít svým ratolestem?

  • Péče o tělo podle fází měsíce

    Péče o tělo podle fází měsíce

    Luna ve velké míře ovlivňuje chod přírody a také našeho těla. Jak můžeme využít magickou moc měsíce při jednotlivých fázích v péči o pokožku a vlasy? Kdy je nejlepší čas pro začátek diety?




přidat nový recept