Chléb z žitného kvásku

příloha | 2 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 159205x
Recept na chléb, který je krásně nadýchaný i bez použití kvasnic.
Komentáře receptu 113
Uvařil jsem to (Recept vařilo 16 lidí)


Postup přípravy receptu

Nejdříve si musíme udělat žitný kvásek. Recept na kvásek najdete zde: Kvásek z žitné mouky

Smícháme žitný kvásek, žitnou chlebovou mouku a vodu. Vznikne nám řidší těsto. Uděláme si jej večer a přikryté necháme do rána v teple kynout. (Nechávám jej kynout ve 4-litrové míse a je plná!) Ráno přidáme pšeničnou mouku, pšeničnou chlebovou mouku, sůl, koriandr a kmín. Těsto zaděláme již na vále a necháme asi 3 hodiny kynout. Pak jej rozdělíme na dvě části, z každé vytvarujeme bochník chleba a v ošatce necháme zase asi hodinu kynout.

Před vložením chleba si nahřejeme elektrickou troubu na 250-300°C a dáme do ní dva prázdný plechy. Když nám chleby krásně nakynuly a plechy se opravdu hodně rozpálily, tak dáme na ten horní oba chleby a na ten spodní nalijeme hrnek vody. POZOR!- voda se hned změní v páru. Rychle zavřeme dvířka od trouby a necháme půl minuty. (Pomocí páry nám vznikne krásná kůrka na chlebu) Pak spodní plech vyndáme a takto pečeme 5 minut. Poté snížíme teplotu trouby na 200°C. Takto pečeme asi 50 minut.

Z této dávky máme dva bochníky chleba o váze cca 1200g.

Výroba je sice zdlouhavá, ale chléb z žitného kvásku je krásně vláčný a opravdu dobrý! Nekazí se a je mnohem zdravější než když je vyrobený pouze pomocí kvasnic.

autor receptu:

Chléb z žitného kvásku

Počet přidaných receptů: 2

Ingredience

na porce
Vaše cena 199 běžně 4999 Kč sleva 96 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,6
skvělý recept
114 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Chléb z žitného kvásku

Recept se nachází v 450 kuchařkách
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů
PEČENIE
KDI
PEČENIE 3781 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Chléb z žitného kvásku

Celkový počet komentářů u receptu: 113
  • TĚSTO LEPÍ starystana 28.06.2014 15:51:40

    . Měl jsem velký problém při tvarování bochníku,těsto se mě pořád lepilo na ruce stěrku a pod.Stále jsem všechno posypával moukou ale bez většího afektu až jsem přišel náhodou na to,že stačí si ruce namočit ve vodě a TĚSTO PĚKNĚ KLOUŽE A VŮBEC SE NELEPÍ namáčení je potřeba několikrát opakovat.Máte někdo jiné zkušenosti?

    • Re: TĚSTO LEPÍ Petr 18.09.2014 21:55:00

      chlebové těsto lepí!!!! a má lepit. Zpracovávejte jej na velmi podmoučeném válu, aby nelepilo na ruce. Čím řidší těsto, tím déle vydrží chleba měkký. Samozřejmě nemyslím těsto na lívance.

      • Re: Re: TĚSTO LEPÍ Petr 18.09.2014 21:56:45

        PS: žádný pekař do chleba nepoužívá obyčejnou pšeničnou hladkou mouku..ta je na rohlíky. Do chleba patří jen chlebová pšeničná a chlebová žitná.

  • Komentář k receptu Chléb z žitného kvásku Nepekař 11.09.2014 20:55:32

    Tak bylo to presne jak rikate - moc mouky. Testo se musi nechat vic "lepive". Ted uz je chlebik krasne nadychany. Diky.

  • pro línější úprava pro domácí pekárnu :-) Tentam 28.08.2014 16:26:21

    Protože jsem líný tomu věnovat tolik práce a času, přidám mojí úpravu pro domácí pekárnu: Vycházím z tohoto receptu za který moc děkuji, a akorát z poloviční dávky: Kvásek udržuji v menším množství a v uřízlé PET láhvi už skoro rok (nemusím jí pak mýt, ale občas jen vyměním). Penam žitná chlebová mouka (ne celozrnná s tou mi to nikdy nešlo). Každý den trochu vody (balené) a trochu mouky a jede krásně. Když chci péct, přímo do té láhve a kvásku přisypu 100g žitné chlebové mouky a 100ml vody a nechám ho cca hoďku, než se rozjede. Mezi tím zbylé ingredience připravím do pekárny: 400ml vody, 150g žitné chlebové mouky, 250 pšeničné chlebové, 250g pšeničné normální, dvě lžičky soli a dvě lžičky kmínu (ten koriandr mi moc nejede). No a pak ten nastartovaný kvásek 300g. Nechám pekárnou zamíchat programem na kynuté těsto. Asi po dvou hodinách "vykostím" těsto od míchacích lopatek, vršek těsta trochu navlhčím a vrátím do pekárny dokynout (cca 2 hodiny). Pak už jen zapnu samotné pečení 50minut a je to. Ve všední dny na to není tolik času, takže po práci začnu a před spaním zapínám pečení. Ráno pak máme mňamózní chlebík. :-)

  • Chleba není krásně nadýchaný :( Nepekař 20.07.2014 09:59:28

    ahoj,pecu ze zitneho kvasku,ale chleba se me jeste ani jednou nepovedl,aby byl krasne nadychany.Vzdy je takovy hutny.
    Co s tim ?

    • Re: Chleba není krásně nadýchaný :( Šárka 23.08.2014 13:03:15

      Myslím, že nemáte dobrý kvásek. Mně se prvních pár měsíců také moc nevedl. Teď už je kvásek vyzrálý a funguje perfektně mně i všem, kterým jsem ho předala :) Nebo možná přidáváte moc mouky. Těsto se hodně lepí, tak to k tomu svádí, ale mouky přidávám jen tolik, abych mohla chléb vytvarovat.

  • hmm..pěkný nesmysl dnešní doby... I. 06.07.2014 19:47:35

    No tohleto je zase novodobá úchylárna na n-tou...Dřív se hledali dobří pekaři, kterých je třeba u nás v Polabí dost a rozhodně není nutné si tady péct doma chleba, protože se sežene ten nejlepší z více zdrojů...Včetně žitného, špaldového, pečeno bez jakýchkoliv přídavků v parní pekárně se 100letou tradicí a podobně...Pokud to někde nemáte tak se snažte tam nějakou pekárnu založit....jinak si třeba i začněte sami dělat šaty a boty atd...:D :D

    • Re: hmm..pěkný nesmysl dnešní doby... ol 08.07.2014 17:42:19

      Hele ty chytraku.... Tady nejde o nedostatek nebo prebytek pekaru nebo pekarstvi. Tady jde o to udelat si chleba doma protoze clovek chce. Udela si tim radost a bavi ho to. Tak si nech ty plky pro sebe.

      • Re: Re: hmm..pěkný nesmysl dnešní doby... Lenka P. 20.08.2014 18:25:31

        ..a podle vás bychom si asi měli vše, co se dá, koupit.. na co vařit, je hodně dobrých restaurací, na co si uvařit čaj, dobrých čajoven také dost:-D..a tak podobně. Věřte, že jdybych mohla, boty a šaty si dělám klidně taky doma:-D.. chleba peču ráda, je výborný, necpu do něj nic navíc..mouka, voda, sůl, kmín.. chutná výborně. U nás asi ti pekaři holt nejsou..:-p..

Celkový počet komentářů: 113
Nalezeno receptů: 113
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Chléb z žitného kvásku
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Neplodnost - dárcovství vajíček a spermií jako řešení

    Neplodnost - dárcovství vajíček a spermií jako řešení

    Problém s neplodností řeší v dnešní době stále více párů, stále více jich také využívá možnosti počít dítě z darovaných vajíček nebo spermií. Jak využít této možnosti na cestě k vytouženému těhotenství? A jak se stát dárcem spermií či dárkyní vajíček?

  • Nedostatek železa v těhotenství - jaké potraviny doplnit?

    Nedostatek železa v těhotenství - jaké potraviny doplnit?

    Během těhotenství značně stoupají nároky našeho organismu na příjem železa, vápníku, zinku a hořčíku. Při nedostatku železa těhotné ženy vzniká anémie, která s sebou nese určitá zdravotní rizika. Jak železo přirozeně doplnit? Které potraviny zařadit do jídelníčku, abychom tělo dostatečně zásobili?




přidat nový recept