Chléb z žitného kvásku

příloha | 2 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 168123x
Recept na chléb, který je krásně nadýchaný i bez použití kvasnic.
Komentáře receptu 114
Uvařil jsem to (Recept vařilo 16 lidí)


Postup přípravy receptu

Nejdříve si musíme udělat žitný kvásek. Recept na kvásek najdete zde: Kvásek z žitné mouky

Smícháme žitný kvásek, žitnou chlebovou mouku a vodu. Vznikne nám řidší těsto. Uděláme si jej večer a přikryté necháme do rána v teple kynout. (Nechávám jej kynout ve 4-litrové míse a je plná!) Ráno přidáme pšeničnou mouku, pšeničnou chlebovou mouku, sůl, koriandr a kmín. Těsto zaděláme již na vále a necháme asi 3 hodiny kynout. Pak jej rozdělíme na dvě části, z každé vytvarujeme bochník chleba a v ošatce necháme zase asi hodinu kynout.

Před vložením chleba si nahřejeme elektrickou troubu na 250-300°C a dáme do ní dva prázdný plechy. Když nám chleby krásně nakynuly a plechy se opravdu hodně rozpálily, tak dáme na ten horní oba chleby a na ten spodní nalijeme hrnek vody. POZOR!- voda se hned změní v páru. Rychle zavřeme dvířka od trouby a necháme půl minuty. (Pomocí páry nám vznikne krásná kůrka na chlebu) Pak spodní plech vyndáme a takto pečeme 5 minut. Poté snížíme teplotu trouby na 200°C. Takto pečeme asi 50 minut.

Z této dávky máme dva bochníky chleba o váze cca 1200g.

Výroba je sice zdlouhavá, ale chléb z žitného kvásku je krásně vláčný a opravdu dobrý! Nekazí se a je mnohem zdravější než když je vyrobený pouze pomocí kvasnic.

autor receptu:

Chléb z žitného kvásku

Počet přidaných receptů: 2

Ingredience

na porce
Vaše cena 1199 běžně 8630 Kč sleva 86 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,6
skvělý recept
117 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Chléb z žitného kvásku

Recept se nachází v 456 kuchařkách
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů
PEČENIE
KDI
PEČENIE 3825 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Chléb z žitného kvásku

Celkový počet komentářů u receptu: 114
  • žitný kvásek gianni 27.10.2014 08:56:04

    tých 150 g kvásku malo asi byť čiste len kvásku a nie kvásek+voda+múka tak aby vyšlo tých výsledných 150 g jako tomu býva u iných receptov, nie? Lebo ja som to tak zamiešala a dnes veru 4 l misa nie je plná, cesto sa cez noc nepohlo ani o milimeter, len je celá bublinové...tak nič no zamiesim radšej na svoj oblúbený chlebík.....

  • TĚSTO LEPÍ starystana 28.06.2014 15:51:40

    . Měl jsem velký problém při tvarování bochníku,těsto se mě pořád lepilo na ruce stěrku a pod.Stále jsem všechno posypával moukou ale bez většího afektu až jsem přišel náhodou na to,že stačí si ruce namočit ve vodě a TĚSTO PĚKNĚ KLOUŽE A VŮBEC SE NELEPÍ namáčení je potřeba několikrát opakovat.Máte někdo jiné zkušenosti?

    • Re: TĚSTO LEPÍ Petr 18.09.2014 21:55:00

      chlebové těsto lepí!!!! a má lepit. Zpracovávejte jej na velmi podmoučeném válu, aby nelepilo na ruce. Čím řidší těsto, tím déle vydrží chleba měkký. Samozřejmě nemyslím těsto na lívance.

      • Re: Re: TĚSTO LEPÍ Petr 18.09.2014 21:56:45

        PS: žádný pekař do chleba nepoužívá obyčejnou pšeničnou hladkou mouku..ta je na rohlíky. Do chleba patří jen chlebová pšeničná a chlebová žitná.

  • Komentář k receptu Chléb z žitného kvásku Nepekař 11.09.2014 20:55:32

    Tak bylo to presne jak rikate - moc mouky. Testo se musi nechat vic "lepive". Ted uz je chlebik krasne nadychany. Diky.

  • pro línější úprava pro domácí pekárnu :-) Tentam 28.08.2014 16:26:21

    Protože jsem líný tomu věnovat tolik práce a času, přidám mojí úpravu pro domácí pekárnu: Vycházím z tohoto receptu za který moc děkuji, a akorát z poloviční dávky: Kvásek udržuji v menším množství a v uřízlé PET láhvi už skoro rok (nemusím jí pak mýt, ale občas jen vyměním). Penam žitná chlebová mouka (ne celozrnná s tou mi to nikdy nešlo). Každý den trochu vody (balené) a trochu mouky a jede krásně. Když chci péct, přímo do té láhve a kvásku přisypu 100g žitné chlebové mouky a 100ml vody a nechám ho cca hoďku, než se rozjede. Mezi tím zbylé ingredience připravím do pekárny: 400ml vody, 150g žitné chlebové mouky, 250 pšeničné chlebové, 250g pšeničné normální, dvě lžičky soli a dvě lžičky kmínu (ten koriandr mi moc nejede). No a pak ten nastartovaný kvásek 300g. Nechám pekárnou zamíchat programem na kynuté těsto. Asi po dvou hodinách "vykostím" těsto od míchacích lopatek, vršek těsta trochu navlhčím a vrátím do pekárny dokynout (cca 2 hodiny). Pak už jen zapnu samotné pečení 50minut a je to. Ve všední dny na to není tolik času, takže po práci začnu a před spaním zapínám pečení. Ráno pak máme mňamózní chlebík. :-)

  • Chleba není krásně nadýchaný :( Nepekař 20.07.2014 09:59:28

    ahoj,pecu ze zitneho kvasku,ale chleba se me jeste ani jednou nepovedl,aby byl krasne nadychany.Vzdy je takovy hutny.
    Co s tim ?

    • Re: Chleba není krásně nadýchaný :( Šárka 23.08.2014 13:03:15

      Myslím, že nemáte dobrý kvásek. Mně se prvních pár měsíců také moc nevedl. Teď už je kvásek vyzrálý a funguje perfektně mně i všem, kterým jsem ho předala :) Nebo možná přidáváte moc mouky. Těsto se hodně lepí, tak to k tomu svádí, ale mouky přidávám jen tolik, abych mohla chléb vytvarovat.

  • hmm..pěkný nesmysl dnešní doby... I. 06.07.2014 19:47:35

    No tohleto je zase novodobá úchylárna na n-tou...Dřív se hledali dobří pekaři, kterých je třeba u nás v Polabí dost a rozhodně není nutné si tady péct doma chleba, protože se sežene ten nejlepší z více zdrojů...Včetně žitného, špaldového, pečeno bez jakýchkoliv přídavků v parní pekárně se 100letou tradicí a podobně...Pokud to někde nemáte tak se snažte tam nějakou pekárnu založit....jinak si třeba i začněte sami dělat šaty a boty atd...:D :D

    • Re: hmm..pěkný nesmysl dnešní doby... ol 08.07.2014 17:42:19

      Hele ty chytraku.... Tady nejde o nedostatek nebo prebytek pekaru nebo pekarstvi. Tady jde o to udelat si chleba doma protoze clovek chce. Udela si tim radost a bavi ho to. Tak si nech ty plky pro sebe.

Celkový počet komentářů: 114
Nalezeno receptů: 114
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Chléb z žitného kvásku
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Akné, nebo vřed? Karbunkl to je!

    Akné, nebo vřed? Karbunkl to je!

    Karbunkl carbunculos je velmi nepříjemné hnisavé onemocnění kůže. Vzniká splynutím minimálně dvou furunklů. Karbunkl je nebezpečnější, protože je větší, navíc může pronikat i do hlubších struktur kůže. Je to bolestivé zánětlivé onemocnění, projevuje se zarudnutím, otokem a někdy i teplotou.

  • Strabismus neboli šilhání - příznaky a možná léčba

    Strabismus neboli šilhání - příznaky a možná léčba

    Strabismus je porucha očí, které říkáme šilhání. Za normálního stavu jsou osy pohledů obou očí rovnoběžné. U šilhavosti vidíme poruchu právě tohoto rovnoběžného postavení, kdy osy vidění obou očí nesměřují současně k jedinému bodu. Jaké jsou možnosti léčby?




přidat nový recept