1-2 stroužky | česnek | |
1 lžíce | máslo | |
0.5 ks | cibule | |
200 g | červená čočka | |
100 g | uzený losos | |
1 ks | brambory vařené ve slupce | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
zeleninový vývar | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
zelená petrželová nať |
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Předem uvařenou bramboru oloupeme a nakrájíme na kostky. Petrželku jemně nasekáme. Asi 1/3 uzeného lososa nakrájíme na proužky a zbývající maso necháme v plátcích. Na oleji s máslem orestujeme cibulku s česnekem a nakrájenou bramborou. Vmícháme červenou čočku, vše zalijeme vývarem a uvaříme doměkka. Potom polévku rozmixujeme do hladka, přidáme plátky lososa a necháme přejít varem. Podle chuti polévku okořeníme pepřem, osolíme jen velmi opatrně, neboť losos je dost slaný. Horkou červenou čočkovou polévku s uzeným lososem rozdělíme na porce, ozdobíme proužky syrového uzeného lososa a čerstvou petrželkou. Červenou čočkovou polévku podáváme s opečenými toasty.
Čočková polévka: Vynikající tradiční recepty a čočkové krémy s nádechem exotiky
Čočka, přirozeně bezlepková luštěnina s vysokým obsahem proteinů je velmi prospěšná pro naše zdraví. Navíc se s ní dá při vaření opravdu kouzlit a za málo peněz nasytíme celou rodinu. Dnes se zaměříme na polévky, kdy si připomeneme klasické babiččiny recepty z hnědé čočky, ale také se podíváme na čočku červenou, která tvoří základ čočkových krémů.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena