Celokváskový chléb včetně výroby kvásku

1 h 30 min | příloha | 1 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 6733x
Na tomto receptu i začínající pekařka pozná, že na výrobě celokváskového chlebu není vůbec nic těžkého.
Komentáře receptu 4
Uvařil jsem to (Recept vařil 1 člověk)


Postup přípravy receptu

Pokud chceme mít čerstvý domácí chléb na další víkend, začneme ho připravovat již v neděli.

Příprava kvásku

1. den - ve vysoké čisté nádobě smícháme 200g jemně mleté žitné celozrnné mouky a 250ml vlažné vody (nejlépe převařené). Přikryjeme čistou utěrkou a necháme stát na lince, nebo lépe umístíme na nějaké teplejší místo.

2. den - přimícháme 100g jemně mleté žitné celozrnné mouky a opět 250ml vody, opět necháme stát do dalšího dne

3. den - přimícháme 100g jemně mleté žitné celozrnné mouky a 125ml vody

4. den - jako den předchozí 100g mouky a 125ml vody a necháme den odpočívat

Tím máme hotový kvásek. Nyní začneme přidávat suroviny na chléb.

Příprava těsta

5. den večer - dáme do velké mísy 225g kvásku a přidáme 125g žitné chlebové mouky a asi půl hrnku vlažné vody. Promícháme na blátivé hustší těsto a necháme na lince přikryté čistou utěrkou

6. den ráno - přidáme opět 125g žitné chlebové mouky a stejné množství vody jako den předtím, opět přikryjeme a necháme stát

6. den večer - přidáme do mísy zbytek surovin (pšeničné mouky, sůl, vodu a kmín), řádně promícháme (nejlépe nejdříve v robotu, ale lze ručně - hněteme asi 15 minut). Těsto vyndáme na pomoučený vál a začneme hníst a zapracovávat mouku z válu, nakonec vypracujeme bochník a necháme jej kynout v moukou vysypané ošatce (či jiné nádobě).

Kynutí bochníku si můžete upravit dle toho, kdy budete chléb péct...jestliže ještě ten samý večer, musí kynout v teple asi 3 hodiny (Dokud se o třetinu nezvedne - ne o víc, překynul by a v troubě by spadl!)....pokud však chcete péct až další den, nechejte bochník kynou v lednici. Bude kynout pomaleji, ráno stačí jej nechat hodinku odpočinout v pokojové teplotě a šup s ním do trouby.

Pečení chleba

Nejprve si rozpálíme troubu naplno...tzn. na 250 stupňů. Až bude trouba rozpálená, přendáme chléb z ošatky na plech a rychle vložíme do trouby, na prostřední lištu - v tuto chvíli je dobré chléb orosit rozprašovačem jako je na kytky. Při 250 stupních pečeme 15 minut.

Po 15ti minutách stáhneme teplotu na 170 stupňů na dalších 15 minut. Nakonec ještě 15 minut při 100 stupních. Posledních 15 minut necháme chléb dojít ve vypnuté troubě - můžeme jej opět orosit, aby kůrka nebyla tvrdá.

V průběhu přípravy nekontroluji žádné bublinky na kvasu nebo jestli mi voní či nevoní, jak je to v různých receptech přípravy kvasu. Pokud není špatná mouka, chléb se vždy podaří :-)

Zbytek kvásku dokrmte moukou a vodou, třeba stejně jako 4. den výroby kvasu a dejte jej do lednice. Tam vám vydrží i týden. Příště již stačí začít 5. dnem na přípravu dalšího chlebu.

autor receptu:

Celokváskový chléb včetně výroby kvásku

Počet přidaných receptů: 14

Ingredience

na porci

Energetický příjem

Celokváskový chléb včetně výroby kvásku - vypočítali jsme, že jedna porce připravená z uvedeného množství surovin představuje přibližný energetický příjem: 17800 kJ / 4251,6 kCal (na 1 porci)
Vaše cena 3350 běžně 8816 Kč sleva 62 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,2
skvělý recept
16 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Celokváskový chléb včetně výroby kvásku

Recept se nachází v 163 kuchařkách
Dajpum
Dagmařiny Recepty 2627 receptů
PEČENIE
KDI
PEČENIE 4290 receptů
Různé recepty
Hana Klovrzová st.
Různé recepty 7388 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Celokváskový chléb včetně výroby kvásku

Celkový počet komentářů u receptu: 4
  • Chléb a kvásek Dumitresku 19.02.2016 16:10:52

    Tak jsem upekl první chléb dle tohoto receptu. Podařil se mi tak na 60 procent.
    Zmatl mě autor tím, že napsal : chléb by měl kynout asi 3 hodiny ,ale
    v závorce napsal,že by neměl vykynout víc než o 1/3. Mi o 100% vykynul za
    2 hodiny. (měl jsem strach, aby mi v troubě nespadl). Tak jsem ho dal péci.
    Krásně se upekl, ale mohl ještě alespoň tu hodinku kynout. Jinak byl
    chutný. Už moudřejší, chystám se na další chléb.

  • Chléb a kvásek Vladěnka 05.02.2014 10:49:39

    Už jsem vyzkoušela upéct několik různých chlebů, ale tenhle je v naší rodině na prvním místě. Výroba kvásku není nijak náročná, snad jen časově, ale po upečení prvního chleba mi kvásek zbyl, tak jsem ho jen přikrmila a dala do lednice, přesně jak je psáno v receptu. Pak už stačilo jen vyndat z lednice a mohla jsem začít. Jen jsem místo kmínu dala chlebové koření od Antonína a můžu říct, že výsledek byl vynikající.

  • Chléb a kvásek Jarda 22.01.2014 13:58:32

    Pro mě doba přípravy je katastrofa 6 dní to se hned jen tak neslyší.

Celkový počet komentářů: 4
Nalezeno receptů: 4
Přidat příspěvek k receptu Celokváskový chléb včetně výroby kvásku
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Vši doma a ve školkách

    Vši doma a ve školkách

    Veš dětská cizopasí výhradně na hlavě, v lidských vlasech, kde saje krev. V jiných ochlupených částech těla se nevyskytuje. Šíří se zejména v dětských kolektivech, ve školách a školkách, kde je nutné upozorňovat rodiče na sledování situace u jejich dětí a prohlížení vlasů.

  • Artróza a artritida - jaký je mezi nimi rozdíl?

    Artróza a artritida - jaký je mezi nimi rozdíl?

    Určitě jste už tyto dva pojmy někdy slyšeli. Ale víte, proč někdy mluvíme o artróze a jindy o artritidě a jaký je mezi nimi rozdíl?




přidat nový recept