Boršč

2 hod | polévka | ruská kuchyně | recept zobrazen: 261262x
Klasika z východu.
Komentáře receptu 25
Uvařil jsem to (Recept vařili 3 lidé)


Postup přípravy receptu

Maso omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Maso vytáhneme a necháme zchladit. Pak jej nakrájíme na kostičky. Rajčata, spaříme, oloupeme, zbavíme tekuté dužniny a necháme je na pánvi pomalu dusit - rozvařit.

Kořenovou zeleninu a cibuli očistíme a nakrájíme na nudličky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky. Na pánvi rozpálíme tuk nebo olej a kořenovou zeleninu s cibulí a brambory orestujeme. Pak zeleninu přidáme spolu s řepou do vývaru z masa a uvaříme ji doměkka. Ke konci vaření přidáme zelí a krátce vše povaříme. Přidáme ještě rozvařená rajčata a maso a necháme naposledy prohřát.

K boršči podáváme na stůl zakysanou smetanu.

autor receptu:

Boršč

Počet přidaných receptů: 639

Ingredience

Vaše cena 599 běžně 5960 Kč sleva 90 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
2,9
slabší recept
2242 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Boršč

Recept se nachází v 218 kuchařkách
KDI
VARENIE 4874 receptů
E-mailová kuchařka tety z Krnova
veraricna
E-mailová kuchařka tety z Krnova 5854 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Boršč

Celkový počet komentářů u receptu: 25
  • kristyna 10.02.2013 10:54:23

    tak ja to uvařila než jsem si přečetla ty desny komentáře, mozná to není pravy ruský boršč, ale byl uplne výbornej :D a sklidila jsem samou chválu...
    koření sem přidala jen bobkový list a nové kořeni.

  • špatně Ivan 30.09.2012 10:18:11

    No tenhle recept je opravdu špatný to se divím že tam tvůrce nenapsal rovnou místo masa bujon:)

  • Olha 22.02.2012 20:44:21

    Ten recept je mimo vzdyt do borscu se pridava cerstve a ne kysele zeli

  • boršč pepa 25.11.2011 19:00:42

    Dal jsem si záležet ,ale práce jak na kostele ,přidával jsem ještě zelí když jsem brambory ještě neměl doměka a pěkně se mi to prodloužilo ,přišla manželka že jsem jelítko že brambory a kysané zelí nejde dohromady že se vždy musí dávat zelí až když jsou brambory doměkka .Ale finále po 2 hodinách ....echt gold !!!!!

  • S tolerancí možno danmilo 21.04.2011 00:15:51

    Recept jsem zkusil s pár úpravami, aby to nebyl takový eintopf - zelí pryč a přidat uzené maso. Červené řepy je nutno dát mnohem více v poměru k ostatní zelenině, je to přece boršč! Brambory tam sice nepatří, ale aspoň to je výživnější, jsou v nich cukry a bílkoviny. Plus jsem přidal příslušné koření.

    Mňo a šmakuje ... :-)

  • Bořč - něco jako eintopf Ježidědek 15.04.2011 11:40:09

    A dobré. Jenže se do toho nesmějí míchat dietní patlalky. Obecně je recept v pořádku. Jako příloha chléb mazaný bohatě škvarkovým sádlem, přikusovat cibuli či česnek. Bohatýři si dají, jako zákusek, deci vodky - tu nětreba hryzať.

  • Denisa 02.10.2010 23:49:56

    Pravý boršč to sice není, ale i tak se musím zastat, že tato polévka rozhodně není špatná i když koření si opravdu člověk musí domyslet.

    Kromě toho, když jsem byla na Ukrajině tak snad každá rodina kde jsem byla měla trochu pozměněný recept od toho opravdového ruského Boršče.

    Přesto by se tato polévka neměla za Boršč vydávat, zvláště ne na netu kam si lidé chodí pro recepty.

  • Lenka 22.09.2010 15:31:34

    Není to sice pravý boršč, ale jsou různé obměny, tak ho nezatracujte.
    Mně se tento recept zrovna hodil, protože jsme v zahraničí a nemám tu veškeré suroviny. Jen jsem tady místo kysaného zelí dala nakrouhané syrové červené. Je to trochu taková zelňačka, ale moc dobrá. Zrovna si na tom šmakuju! :-)

  • Možná je to on Jarda wágnerů 25.02.2009 10:28:26

    Co mají rádi na Ukrajině: vydatný ukrajinský boršč Autor: Lenka Krejcarová 23.08. 14:07 Původní zpráva Pokud zavítáte na Ukrajinu, určitě byste neměli odjet bez toho, že byste alespoň jednou ochutnali některý z místních kulinářských skvostů. Zajímavý chuťový zážitek vám zajistí nejen čanachy (pokrm připomínající guláš), ale i šašliky (špízy z hovězího, telecího, případně jehněčího masa), holubtsi (kapustové rolky), deruny (místní bramboráky), bliny (obdoba našich palačinek), kuťu (kaše z pšenice, medu a vlašských ořechů) nebo bramborové vareniky (taštičky plněné sladkou nebo slanou náplní). Zkrátka nepřijdete ani v případě, že si potrpíte na polévky. Za hřích stojí jak výtečná zelňačka, tak i všudypřítomný hustý boršč s bramborami, zalitý obligátní „lžičkou" smetany. Tato polévka nepolévka, kterou si místní nejraději vychutnají s krajícem chleba namazaným vydatnou vrstvou sádla a česneku, je sice náročnější na pozornost i přípravu, ale výsledek rozhodně stojí za to. Ačkoli se způsob přípravy boršče v různých oblastech Ukrajiny liší, základní pravidla zůstávají stejná. Boršč vaříme na špeku a v zavřeném hrnci. Zvlášť chutný a silný bude v případě, že vývar připravujeme z přední části hovězí hrudi. Špatný však není ani z žeberních nebo zadních částí vepřového či skopového, v ideálním případě s kostí. Pokud kosti před úpravou nasekáme na malé kousky (vaří se o 2 hodiny déle než maso), boršč bude o poznání chutnější. Hlavní ingredienci všech borščů, červenou řepu, dusíme odděleně od zbývající zeleniny. Doba nutná k její tepelné úpravě je totiž delší než u zbylých surovin a navíc má tendenci se připalovat. Aby si řepa uchovala výraznou červenou barvu, postříkáme ji před dušením octem a dobře promícháme. Vepřové nebo telecí maso vaříme do změknutí zhruba ve 3 litrech vody a opakovaně odstraňujeme tuk i pěnu. Tuk můžeme později použít na osmahnutí zeleniny, pěna je naopak výborným základem na omáčku. Po vzniku vývaru maso vyjmeme, přikryjeme ubrouskem a necháme vychladnout. Vývar přecedíme a dáme stranou. Uvařené maso nakrájíme napříč vlákny na kostičky a uložíme do chladu. Pokud boršč připravujeme den předem, maso vložíme do hrnce zhruba půl hodiny před servírováním. Přivedeme k varu a vaříme na středním ohni zhruba 20 minut. Čerstvou červenou řepu nastrouháme na struhadle a dáme ji podusit na 20 minut s plechovkou rajského protlaku a hrnkem vody. Po změknutí ji zalijeme vývarem. Brambory mezitím nakrájíme na větší kusy, vhodíme je do vývaru a vaříme na středním ohni. Mrkev nahrubo nastrouháme, osmažíme na kousku másla a přidáme do vývaru k bramborám. Směs poté osolíme, přidáme bobkový list a opepříme. Zelí a papriku nakrájíme najemno a vhodíme do polévky. Totéž uděláme s osmahnutou cibulkou a fazolemi. Nakonec přidáme maso, osmažené kousky špeku nebo škvarky. Polévku odstavíme v okamžiku, kdy jsou brambory i zelí měkké. Podle chuti přidáme ještě paličku prolisovaného česneku. Pokrm můžeme podávat ihned po uvaření, lepší je však uleželý. Servírujeme se smetanou a chlebem namazaným česnekovým sádlem. Suroviny: 0,5 kg vepřového nebo telecího masa, 150 g fazolí (vařených nebo v plechovce), větší kus špeku, 25 g másla, velká červená řepa, rajský protlak, 4 brambory, 2 mrkve, čtvrtka zelné hlávky, paprika, cibule, bobkový list, pepř, sůl, palice česneku, zakysaná smetana, sádlo

  • Všechno špatně! vasilij 20.12.2007 17:44:04

    nevím z kterého Východu Budulínek sehnal tento paskvil, ale s ruským borščem to má pramálo společného. 1) do boršče se nedávají brambory, 2) naopak je tam trojí maso - vepřové, hovězí a kousek uzeného

Celkový počet komentářů: 25
Nalezeno receptů: 25
|< << 123 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Boršč
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Lněný olej a jeho význam pro zdraví

    Lněný olej a jeho význam pro zdraví

    Lněný olej má svoji specifickou a lehce ořechovou příchuť. Na vzduchu brzy oxiduje, je nutno ho uchovávat v ledničce a láhev vždy pečlivě uzavřít. Panenský lněný olej se nesmí tepelně upravovat. Není vhodný pro děti do 1 roku.

  • Jak po domácku zatočit s akné

    Jak po domácku zatočit s akné

    Mnohé z nás akné v pubertě pěkně potrápilo, někdo musí tento problém řešit dodnes. U někoho, kdo byl v době dospívání akné ušetřen, se může tento nevzhledný kožní problém objevit vlivem hormonů zcela nečekaně i v daleko zralejším věku. Akné je zkrátka věčný problém. Co s ním?




přidat nový recept