Bílý domácí jogurt

30 min | dezert | 4 porce | italská kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 18805x
Na přípravu jogurtu nepotřebujeme jogurtovač, ale jen mléko a přírodní jogurt. Neuvěřitelně jednoduchý recept.
Komentáře receptu 4
Uvařil jsem to (Recept vařili 3 lidé)


Postup přípravy receptu

V hrnci s těžkým dnem při mírném vaření ohřejeme mléko. Jakmile mléčná pěna začne stoupat, ihned plotnu vypneme. Pěnu od mléka odebereme a mléko přikryjeme.Takto mléko necháme vychladnout na teplotu 38 - 40 °C. Teplota nesmí být vyšší.

Do sterilizované nádobky vložíme několik vrchovatých lžic jogurtu a dobře promícháme nejprve jen s trochou mléka. Jogurt s mlékem musí být dobře promíchaný, nesmí tam být ani jedna hrudka. Jakmile nemáme hrudky v základu jogurtu, dobře promícháme se zbylým mlékem. Nádobku dobře uzavřeme.

Nádobku nebo nádobky dáme odstát při 35 °C na 6 - 8 hodin, nebo je vložíme do hrnce s teplou vodou, který uložíme k topení. Můžeme je uložit i pod teplou peřinu. Je ale důležité, abychom s nádobkami celých 6 - 8 hodin nehýbali.

Pokud jsme dobře pracovali, musí po uběhlém čase lžíce v jogurtu stát. Bílý domácí jogurt poté uchováváme v lednici při teplotě 5 - 6 °C.

Bílý domácí jogurt můžeme doplnit různým ovocem či medem a podáváme jako chutnou zdravou snídani.

autor receptu:

Bílý domácí jogurt

Počet přidaných receptů: 1110

Ingredience

na porce
Vaše cena 999 běžně 9999 Kč sleva 90 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY

Kuchařky obsahující recept Bílý domácí jogurt

Recept se nachází v 95 kuchařkách
Různé recepty
Hana Klovrzová st.
Různé recepty 3924 receptů
E-mailová kuchařka tety z Krnova
veraricna
E-mailová kuchařka tety z Krnova 5967 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Bílý domácí jogurt

Celkový počet komentářů u receptu: 4
  • Komentář k receptu Bílý domácí jogurt kaja 29.05.2014 09:51:33

    Podle mě by se mléko nemělo vařit, ale zahřát by se mělo na max 80 stupňů (uchování vitamínů) a teplota pro množení jogurtových kultůr nesmí být vyšší než 50 stupňů (ale ideální teplota je těch 40 stupňů). Když se jogurt dělá bez jogurtovače, tak je dobré mléko schladit na 50 stupňů, přidat ingredience, zamíchat, rozlít do nádob a dát někam do tepla (než se to udělá tak teplota klesne k těm ideálním 40 stupňům) ;-)

  • Komentář k receptu Bílý domácí jogurt inka.ma 26.09.2013 16:26:34

    Má se na jogurtu udělat vrstva syrovátky, nebo to zhoustne všechno? Jaká byla hustota Vámi připraveného jogurtu? A jaký přírodní jogurt (dává se tam pro vnesení jogurtové kultury, předpokládám) je vhodné použít?
    Děkuju!

  • nk petr 12.07.2013 08:22:40

    ten jogurt je blbost ten přírodní jogurt už je jogurt :D:D

  • Super nápad, vyzkoušela jsem a mám opravdu výborný jogurt, doporučuju každému a děkuji za recept. ;)

Celkový počet komentářů: 4
Nalezeno receptů: 4
Přidat příspěvek k receptu Bílý domácí jogurt
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jak pečovat o kontaktní čočky

    Jak pečovat o kontaktní čočky

    Péče o kontaktní čočky může připadat uživatelům brýlí příliš složitá a zdlouhavá. Možná i proto zůstávají raději věrní klasickým brýlím. Je pravdou, že stejně jako brýle, i kontaktní čočky potřebují být chráněny před poškozením a zároveň udržovány ve sterilní čistotě vhodnou dezinfekcí. Díky správným dezinfekčním a konzervačním prostředkům však může být péče o kontaktní čočky snadná, časově nenáročná, přesto velmi efektivní.

  • Horké letní počasí = zvýšená zdravotní rizika

    Horké letní počasí = zvýšená zdravotní rizika

    Koupání ve volné přírodě, stejně jako v bazénech a aqua parcích, je jistě zdraví prospěšné, ale nikoliv bez rizika. V přírodních nádržích ohrožují naše zdraví sinice a jejich toxiny, v bazénech se pak mohou šířit plísňová onemocnění a bradavice. Prakticky ve všech vodách lze zjistit výskyt patogenních mikroorganismů. Velice podstatným faktorem pro kvalitu vody je také vlastní disciplinovanost, v případě průjmu či nejrůznějších kožních onemocnění si koupání v přírodních nádržích nebo v koupalištích prostě musíme odpustit.




přidat nový recept