Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky vložíme do hrnku, přidáme 1 lžíci cukru a ušleháme tuhý sníh. Žloutky, zbytek cukru, vanilkový cukr, citronovou kůru z půlky citronu a citronovou šťávu vložíme do mísy a ušleháme do pěny. Postupně zašleháváme nejprve olej a potom vodu.
V misce smícháme mouku s práškem do pečiva a postupně ji vařečkou vmícháváme do ušlehané žloutkové směsi. Nakonec zlehka vmícháme ušlehaný sníh. Bábovkovou formu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a potom do ní vlijeme těsto.
Troubu rozehřejeme na 170 °C, vložíme do ní na 2. patro odspodu bábovku a ve statickém režimu pečeme 60 minut.
Upečenou bábovku z oleje necháme asi 5 minut prochladnout ve formě, potom ji vyklopíme na talíř a ještě horkou pocukrujeme.
Vychladlou bábovku z oleje uchováváme na talíři přikrytou vhodnou miskou. Bábovku podáváme jako výborný moučník ke kávě, vínu apod.
Energetická hodnota: 1460 kJ /100 g