Babiččiny řepánky

2 h 30 min | chuťovka | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 86768x
Možná tuto staročeskou sladkou chuťovku vůbec neznáte, ale až ji ochutnáte budete se ješte dlouho olizovat za ušima!
Komentáře receptu 23
Uvařil jsem to (Recept vařilo 6 lidí)


Postup přípravy receptu

Řepy oloupeme, uvaříme a vodu slijeme (využijeme do nádivky). Vychladlé řepy nahrubo nastrouháme.

Do mléka s cukrem dáme vařit mák a přilijeme i vodu z řepy. Ochutíme skořicí. Vaříme tak dlouho, dokud se nám nevyvaříme tekutina. Intenzivně mícháme - rádo se připaluje.

Do vychladlé nádivky zašleháme máslo a přidáme nastrouhanou řepu.

Klasickým způsobem si připravíme kynuté těsto - nejdříve kvásek, vypracovat a dát kynout.

Z těsta ukrajujeme oválky, které plníme nádivkou a pořádně kraje zmáčkneme.

Řepánky přendáme na pečící papír a pomažeme směsí másla s vajíčkem, pečeme při 200 °C dozlatova.

Tuto dobrůtku pekla už moje prapraprababička a jsem ráda, že se tento skvělý recept dochoval a mohu jej péct teď i já.

autor receptu:

Babiččiny řepánky

Počet přidaných receptů: 9

Ingredience

Vaše cena 1199 běžně 8630 Kč sleva 86 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
3
dobrý recept
185 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Babiččiny řepánky

Recept se nachází v 113 kuchařkách
Sladkosti  Krnovské tety
veraricna
Sladkosti Krnovské tety 4797 receptů
Moučníky
Jana
Moučníky 410 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Babiččiny řepánky

Celkový počet komentářů u receptu: 23
  • řepánky kuchticka 18.10.2014 11:01:54

    Dobrý den recept je výborný,jen jsem dala více mléka,ale to je podle mouky.A velice mi vyhovuje,že se nemáčejí v omastku.Naše rodina moc nemusí mastné a tyto nám naprosto vyhovují.Těsto jsem dokonce použila i na koláčky s ořechovou náplní a jsou také vynikající. Tak díky moc za recept.Lenka

  • Komentář k receptu Babiččiny řepánky Emax 22.07.2014 18:58:40

    Moc děkuji za tento recept!!!!! Pekla je sousedka v 80.letech, když projížděla auta ulicí z pole a vždycky něco popadalo :-) Já mám akorát sklizen jeden kousek, ale dost veliký, takže nám to určitě bude stačit. A hledala jsem recept na tuto slast - takže DÍKY!!!!!!

  • Jo,řepánky toje něco, to už dnes mladý holky ani neznají. babičkadávala místo cukru med a taky se to dalo jíst. Vždycky jsem se těšil, až bude sklizeň cukrové řepy.

  • řepanky pepi 07.02.2013 15:50:19

    Pečte a nepindejte.Ja je peču mnoho let všem moc chutnaji

  • řepánky lumik 06.02.2013 05:54:56

    a řepa se u nás strouhá výhradně na jemno

  • řepánky lumik 06.02.2013 05:52:53

    mléko do kynutého těsta dáváme vždy postupně,záleží na kvalitě mouky,nejde se držet přesně receptu,já ho nikdy neodměřuji,řepánky se u nás potírají jen máslem a potřou se i po upečení,to záleží na zvyku,ještě jedna rada-náplně uvařím vždy víc a zbylou dám do mražáku

  • Mléko Vlasta 20.09.2012 12:01:51

    Řekla bych, že někdo v přepisu receptu prohodil množství mléka do nádivky a do těsta - do těsta přijde půl litru, do nádivky kromě mléka jsem dala i vývar z řepy. Pekla jsem včera - vůbec poprve něco takového, s těstem se krásně pracuje, vůbec se nelepí. A to mléko jsem přidávala postupně, až z toho bylo toho půl litru.

  • řepánky Simča 15.12.2011 20:13:52

    Zrovna jsem na tuhle dobrotu zadělala,pekla je taky naše babička,jestli můžu poradit,zkuste udělat nádivku na kynutý koláč.My se potom můžeme utlouct!Jo a pravopis si budu hlídat až při diktátu,myslela jsem,že tyhle stránky jsou o receptech a ne o kontrole a rejpání.

  • prosba Becher 02.12.2010 14:03:05

    Prosím, prosím-jako malý kluk jsem před 60 lety jezdil ze západních Čech za tetou na Hradecko a moc jsem miloval syrup uvařeny z cukrové řepy, do které stačilo namáčet čerstvý kmínový chléb a byl jsem v nebi.
    Výroba syrupu není určitě složitá, problém je ale se sehnáním 3-4 bulv cukrové řepy.
    Najde se někdo, kdo mně bude ochoten na dobírku + individuální přirážka za osobní manipulaci poslat 3-4 řepy???
    DĚKUJI - telefon 731 103 492

  • Tak se dílo podařilo :-) a bylo to výborné !!!

Celkový počet komentářů: 23
Nalezeno receptů: 23
|< << 123 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Babiččiny řepánky
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Haloterapie - léčba solí aneb ozdravné kúry v solných jeskyních

    Haloterapie - léčba solí aneb ozdravné kúry v solných jeskyních

    Solné jeskyně jsou tvořeny krystaly přírodní soli z Mrtvého moře nebo ze soli kamenné. Je zde vysoká koncentrace solných mikročástic, minerálů, jódu a stopových prvků. Pobyt v solné jeskyni působí příznivě na zdraví lidského organismu a je určen všem věkovým kategoriím. Zároveň nabízí uvolnění, odpočinek a odbourává stres.

  • Syrovátka - nedoceněný poklad v péči o zdraví

    Syrovátka - nedoceněný poklad v péči o zdraví

    Dříve byla považována za odpad, dnes ale známe její blahodárné účinky. Obsahuje asi 50 % sušiny z původního mléka. Jak vzniká? Laicky řečeno - sražením mléka vznikne tuhá část (kasein), což je v podstatě tvaroh, druhým produktem je mléčné sérum, což je žlutozelená tekutina, které říkáme syrovátka. Vzniká také při výrobě sýrů.




přidat nový recept