Tyto koláče pekla moje babička, která pochází z Moravy. Této dobroty jsme si užívali při nejrůznějších oslavách.
těsto | |
---|---|
100 ml | olej |
1 špetka | sůl |
1 ks | vejce |
50 g | máslo |
300 ml | mléko |
0.5 dílu | kvasnice |
50 g | cukr krystal |
citronová kůra | |
500 g | polohrubá mouka |
náplň 1 | |
200 g | máslo |
rum | |
200 g | mletý mák |
náplň | |
1 ks | žloutek |
mléko | |
250 g | měkký tvaroh |
náplň 2 | |
200 ml | mléko |
200 g | mleté vlašské ořechy |
náplň 3 | |
skořice mletá | |
200 g | švestková povidla |
podle potřeby | |
drobenka |
Nejprve si připravíme těsto. Do mísy rozdrobíme kvasnice a přidáme k nim 2 lžičky krystalového cukru. Lžičkou cukr s kvasnicemi třeme, dokud nám nevznikne kašovitá hmota. Poté přilijeme vlažné mléko a počkáme, až vzejde kvásek. Poté přidáme mouku, olej, cukr, rozpuštěné máslo, špetku soli a citronovou kůru nastrouhanou z jednoho středně velkého citronu. Hotové uhnětené těsto dáme na teplé místo a necháme vykynout cca 45 - 60 minut. Vykynuté těsto rozdělíme na několik dílů a z každého vyválíme kulatou placku a průměru cca 20 - 25 cm. Těsto by mělo být tlusté cca 0,5 cm a okraje by měly být vyšší, aby nám nevytekla náplň. Tvarohová náplň: Tvaroh zředíme mlékem tak, aby nám vznikla lehce roztíratelná hmota. Přidáme jeden žloutek, osladíme 3 lžícemi moučkového cukru a polovinou balíčku vanilkového cukru. Podle chuti můžeme přidat citronovou šťávu. Maková náplň: Mletý mák dáme společně s máslem do hrnce, zalijeme mlékem a za stálého míchání povaříme, dokud směs nezhoustne. Vmícháme 3 lžíce cukru moučka a jeden balíček vanilkového cukru. Dochutíme rumem, skořicí a citronovou šťávou. Můžeme zahustit nastrouhanými piškoty. Ořechová náplň: Do mléka přidáme 5 lžic moučkového cukru, jeden balíček vanilkového cukru, uvedeme do varu a přisypeme ořechy. Můžeme přisladit medem nebo přidat citronovou šťávu, popř. rum. Povidlová náplň: Švestková povidla naředíme teplou vodou. Osladíme moučkovým, vanilkovým cukrem (podle chuti), skořicí, citronovou šťávou a rumem. Citronovou šťávu vymačkáváme z citronu, jehož kůru jsme použili do těsta. Je to dostačující množství do všech náplní. Náplněmi můžeme potřít celý jeden frgál nebo si ho rozdělit na několik částí (poloviny, čtvrtiny) a do každé dát jinou náplň. Nakonec frgál posypeme drobenkou. Babiččiny frgále pokládáme na plech vyložený pečíčím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova cca 20 minut. Správný frgál by měl mít na výšku více náplně než těsta (mimo okraje, ty celou náplň drží). Vzhledem k tomu, že je možné zadat pouze 20 ingrediencí, tak jsem musela určité ingredience vypsat pouze v postupu přípravy.
Parádní recepty se švestkami: Švestkové koláče, domácí knedlíky i exotika v podobě čatní
Také milujete sezónní ovoce a snažíte se jej maximálně zužitkovat? Pokud jste se čerstvých švestek už přejedli, nastává ten pravý čas k pečení koláčů, přípravě sladkých knedlíků, kompotů i marmelád. Inspirujte se naším výběrem receptů.
Recept na domácí švestková povidla krok za krokem
Uvařit si povidla zabere trochu práce, ale vůně, chuť a radost z domácího produktu nám čas strávený v kuchyni vynahradí. FOTORECEPT na domácí švestková povidla.
autor clar.ca
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena