Babiččina žemlovka

1 h 30 min | moučník | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 165332x
Tradiční české jídlo, ve kterém dominuje chuť jablek, ořechů a tvarohu.
Komentáře receptu 9
Uvařil jsem to (Recept vařilo 31 lidí)


Postup přípravy receptu

Nejdříve si vymažeme zapékací mísu nebo pekáč máslem a vysypeme strouhankou.

Veku nakrájíme na plátky a namočíme do vlažného oslazeného mléka. Poté klademe plátky veky na dno zapékací mísy.

Našleháme tvaroh s vanilkovým cukrem a dvěmi vejci. Ušlehaný tvaroh rozetřeme na veku v míse.

Omyjeme, oloupeme a nastrouháme jablka (vhodnější je použít širší struhadlo) a navrstvíme na tvaroh a veku. Poté posypeme vanilkovým cukrem, skořicí, rozinkami namočenými v rumu a nasekanými vlašskými ořechy. Poslední vrstvu tvoří opět veka, kterou zalijeme zbytkem sladkého mléka.

Takto připravenou žemlovku dáme péct do středně vyhřáté trouby. Mezitím si vyšleháme tuhý sníh ze dvou bílků a 2 lžic cukru. Asi po 30-ti minutách vytáhneme žemlovku z trouby a na veku natřeme sníh z bílků.

Babiččinu žemlovku pečeme, dokud sníh nezezlátne.

autor receptu:

Babiččina žemlovka

Počet přidaných receptů: 266

Ingredience

4,4
skvělý recept
115 hlasujících
  • Recept Babiččina žemlovka - Semlbába s rozmíchaným tvarohem ještě navch...
  • Recept Babiččina žemlovka - Babiččina žemlovka

Kuchařky obsahující recept Babiččina žemlovka

Recept se nachází v 335 kuchařkách
KDI
VARENIE 4757 receptů
yvetk
moučníky a řezy pro ivu 522 receptů
veriri
Papáníčko 2886 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Babiččina žemlovka

Celkový počet komentářů u receptu: 9
Celkový počet komentářů: 9
Nalezeno receptů: 9
Přidat příspěvek k receptu Babiččina žemlovka
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Haloterapie - léčba solí aneb ozdravné kúry v solných jeskyních

    Haloterapie - léčba solí aneb ozdravné kúry v solných jeskyních

    Solné jeskyně jsou tvořeny krystaly přírodní soli z Mrtvého moře nebo ze soli kamenné. Je zde vysoká koncentrace solných mikročástic, minerálů, jódu a stopových prvků. Pobyt v solné jeskyni působí příznivě na zdraví lidského organismu a je určen všem věkovým kategoriím. Zároveň nabízí uvolnění, odpočinek a odbourává stres.

  • Syrovátka - nedoceněný poklad v péči o zdraví

    Syrovátka - nedoceněný poklad v péči o zdraví

    Dříve byla považována za odpad, dnes ale známe její blahodárné účinky. Obsahuje asi 50 % sušiny z původního mléka. Jak vzniká? Laicky řečeno - sražením mléka vznikne tuhá část (kasein), což je v podstatě tvaroh, druhým produktem je mléčné sérum, což je žlutozelená tekutina, které říkáme syrovátka. Vzniká také při výrobě sýrů.




přidat nový recept