Australský dort Pavlova

2 h 40 min | moučník | Ostatní kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 105404x
Lehké, křehké a hlavně výborné. Recept na dort zdobený ovocem.
Komentáře receptu 25
Uvařil jsem to (Recept vařilo 8 lidí)


Postup přípravy receptu

V misce ušleháme bílky se špetkou soli. Ze začátku šleháme velmi mírně, když zvýšíme intenzitu šlehání, přidáme i cukr. Škrobovou moučku rozmíchanou s octem přidáme až na závěr, když je cukr dobře zašlehán. Hmota musí být opravdu velmi hustá.

Plech vyložíme pečícím papírem a pomažeme jej máslem. Poté na něj položíme dortovou formu - ovšem musí být bez dna. Hmotu dáme na plech do dortové formy, opatrně s formou zatřeseme, aby se těsto jakoby usadilo a poté formu opatrně sundáme. Takže nám na plechu vznikne vyšší kopec cukrové hmoty (kulatého tvaru).

Opatrně dáme do předehřáté trouby a pečeme - nebo lépe sušíme - při teplotě cca 100 °C nejméně 1,5 - 2 hodiny. Kdybychom pekli dort na více stupňů, mohl by klesnout a nepovedl by se. Když je korpus upečený, měl by být lehce růžový, asi jako když se pečou laskonky, tak vypneme troubu, ale korpus v ní necháme dojít a lehce vychladnout.

Po vychladnutí korpus na dort vrchovatě zdobíme šlehačkou a ovocem nakrájeným na kolečka. Nejvíce se hodí kiwi, ale dá se použít například i ananas, jahody, loupané broskve či nektarinky. Nazdobený australský dort Pavlova dáme na chvíli vychladit do lednice.

autor receptu:

Australský dort Pavlova

Počet přidaných receptů: 37

Ingredience

Vaše cena 3290 běžně 6280 Kč sleva 48 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,7
skvělý recept
90 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Australský dort Pavlova

Recept se nachází v 183 kuchařkách
Sway
Sladké ňamky 44 receptů
Baboš
Moučniky 1561 receptů
veriri
Papáníčko 2886 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Australský dort Pavlova

Celkový počet komentářů u receptu: 25
  • Pavlova magda 12.05.2016 13:49:17

    Ta slavná žena se jmenovala O. Pavlova, byla to ruská primabalerina a při návštěvě Austrálie jí to spíchnul austr. kuchař, podle momentálního nápadu, anžto chtěla baletka po vystoupení něco "lehčího" s ovocem. Jinak tady přeci děláme "pusinky" leta letoucí, akorát v malém. A Phar Lap byl opravdu nejlepší kůň na světě a kvůli němu jsem vždycky chtěla jet do Melbourne, kde je vycpaný. Nakonec po desetiletích se potvrdilo, že ho opravdu v AMerice otrávili, aby bookmakerům nekazil kšefty. Ale film o něm je nejkrásnější.

  • re:dort Pavlova zdenek 17.03.2016 12:09:25

    Naprosto špičková dobrot a bez lepku!!!!

  • asi moc octa mar 24.01.2016 15:11:19

    Zkusila jsem a po upečení je dole lepkavá hmota :(
    Dívala jsem se do jiného receptu, co může být špatně a všude je uvedený opačný poměr ocet (1 lžička) - škrob (2 lžičky)
    Množství je na lžičky a ne na lžíce při stejném množství bílků...
    Máte někdo zkušenost?

    • Re: asi moc octa Astheart 24.01.2016 19:52:36

      Máte pravdu, octu i škrobu je v receptu příliš. Na ty 4 bílky by v pohodě stačilo půl lžičky od každého. Protinožci většinou nahrazují ocet vinným kamenem, i když ocet se v receptech také vyskytuje. Vinný kámen se dá někdy koupit v drogériích, je to stabilizátor bílků. Spousta originálních receptů je tady: http://allrecipes.com.au/recip es/tag-1618/pavlova-recipes.as px?o_is=Search&o_s_trm=Pavlova . :)

  • Zaručený výsledok doru Babula 28.10.2012 07:44:24

    Tento recept ma nadchol, ale výsledok bol - torta je spálená. Nedoporučujem.

    • Re: Zaručený výsledok doru Metoděj 22.05.2014 19:23:20

      Vy musíte být "šikulka"! Spálíte korpus a tím pádem odsoudíte recept jako špatný. To vás nenapadlo, že ten špatný článek tu jste vy?

    • Re: Zaručený výsledok doru žanda 21.06.2013 10:55:44

      Protože máš volšový ruce a spálíš to, tak nedoporučuješ? Divná logika.

  • Pavlova Henrietta Pechar 20.09.2010 13:43:12

    Hned na zacatku bych chtela upozornit, ze Pavlova neni Australska nybrz NOVOZELANDSKA ( stejne jako Phar Lap) :-)

    Dortovou formu klidne vynechte, staci na plech dat pecici papir, do prostred plechu udelat hromadku ( jako od krtecka) hmoty, troubu rozehrat, to je dulezite vzdy. My peceme na 120, pac mame troubu bez vetraku-elektrickou.
    V receptu se pise, ze se ma nechat korpus dojit, lepsi po upeceni nechat Pavlovu tak jak je ve vypnute troube jeste cca hodinu.
    S nadobou ani hmotou netrast, a hlavne po dobu peceni troubu NEOTVIRAT.

    • Re: Pavlova Kiki 18.11.2010 20:04:27

      Pavlova je národní dezert jak Australanů tak Novozélanďanů. A byl vymyšlen na počest baletky z Ruska.

      • Re: Re: Pavlova Štěpík 21.05.2014 19:17:23

        A pokud řeknetě novozélanďanům, že je to i austrálský národní dort, tak vás předem odsoudí:D Možná tento recept australský je, protože ,,skutečná Pavlova" se od tohoto liší.

Celkový počet komentářů: 25
Nalezeno receptů: 25
|< << 123 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Australský dort Pavlova
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Vyrazte na borůvky - jsou všelékem!

    Vyrazte na borůvky - jsou všelékem!

    Sezóna borůvek, oblíbeného a velmi zdravého letního ovoce, je v plném proudu. Nejenže rostou v našich lesích, ale jsou jich také plné tržnice a stánky podél cest. Pokud jste letos borůvek měli jen po málu, dáme vám pár pádných důvodů, proč si je ve velkém dopřát, dokud jsou v čerstvé podobě.

  • Skolióza v dospělosti - kdy je nutná operace?

    Skolióza v dospělosti - kdy je nutná operace?

    Skoliózu poznáme podle vyčnívající lopatky, vykřivení v bederní oblasti, zkrácení trupu a prozradí ji i ramena, to když jedno převyšuje druhé. V dospělosti navíc skoliózu doprovázejí nepříjemné bolesti. Dá se skolióza v pozdějším věku vůbec napravit? Jaké jsou možnosti léčby?




přidat nový recept