Arančiny halušky

1 h 30 min | hlavní chod | 4 porce | Ostatní kuchyně | recept zobrazen: 1741x
Osvědčený recept na klasické romské jídlo, které s obměnami zná každý Rom.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Cibuli oloupeme a drobně nakrájíme. Kuře omyjeme, osušíme a naporcujeme na menší kousky, minimálně na jedenáct kousků. Slovenské papriky očistíme, rozčtvrtíme a nakrájíme na proužky. Rajčata spaříme, oloupeme, zbavíme slupky a nakrájíme na kousky. Pokud nemáme čerstvá rajčata, použijeme jednu plechovku krájených rajčat.

Cibuli osmažíme na sádle nebo oleji do světle medové barvy. Kuře necháme chvíli opékat na cibuli. Směs okořeníme pepřem, chilli kořením, po lžičce podravky, mleté papriky a grilovacího koření. Směs promícháme a podlijeme trochu horké vody. Kuřecí maso dusíme pod poklicí a dbáme, aby pod kuřetem byla stále šťáva. Klidně můžeme kastrol s poklicí dát do trouby.

Když nám maso změkne (asi po 35 minutách) přidáme nakrájené slovenské papriky. Po dalších 10 minutách přidáme nakrájená rajčata a kuře dodusíme. Mnozí Romové přidávají jakoukoli zeleninu kromě hrášku, ale já jsem napsala základní verzi receptu. Hotový pokrm by měl mít alespoň 2 cm šťávy. Před dosolením pokrm ochutnáme, protože koření je většinou slané.

Mezitím dáme ve větším hrnci vařit osolenou vodu na halušky. Brambory oškrábeme, potom je jemně nastrouháme na hrubším haluškovém (plackovém) struhadle, vmícháme vejce a hrubou mouku. Množství je informativní záleží na bramborech, jak jsou šťavnaté. Těsto nesmí téct a je skvělé, pokud je hmota tužší, aby se nám dobře protláčela pomocí stěrky přes haluškový cedník.

Těsto protlačíme přes haluškový cedník do vroucí vody a jemně promícháme, aby se nám halušky nepřichytily na dno a vaříme je asi 5 minut. Halušky po vyplavání děrovanou naběračkou vyjmeme a můžeme je propláchnout studenou vodou, ale není to nutné.

Arančiny halušky promícháme s připravenou kuřecí směsí. Tyto halušky mají mnohem jemnější chuť než halušky z hladké mouky, jak je běžně vařím, když je dělám s brynzou nebo s kysaným zelím a uzeným.

veraricna autor receptu:

Arančiny halušky

Počet přidaných receptů: 301

Ingredience

na porce
Vaše cena 5890 běžně 14780 Kč sleva 60 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY

Recept Arančiny halušky byl 19.05.2014 na 2. místě v žebříčku nejlepších receptů.

4,8
skvělý recept
71 hlasujících
  • Recept Arančiny halušky - Strouhání brambor na halušky

Kuchařky obsahující recept Arančiny halušky

Recept se nachází v 30 kuchařkách
Drůbež a králík od tety z Krnova
veraricna
Drůbež a králík od tety z Krnova 3150 receptů
Různé recepty
Hana Klovrzová st.
Různé recepty 8209 receptů
Vaření tety Věry z Krnova
veraricna
Vaření tety Věry z Krnova 303 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Arančiny halušky

Přidat příspěvek k receptu Arančiny halušky
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Kdy začít učit děti na lyžích?

    Kdy začít učit děti na lyžích?

    Jezdíte na hory a těšíte se, že si letos začnete užívat lyžování i se svými nejmenšími? Nebo jste sami naopak do tajů lyžařského umění nikdy nepronikli, ale nechcete tyhle ryze zimní radovánky odepřít svým ratolestem?

  • Péče o tělo podle fází měsíce

    Péče o tělo podle fází měsíce

    Luna ve velké míře ovlivňuje chod přírody a také našeho těla. Jak můžeme využít magickou moc měsíce při jednotlivých fázích v péči o pokožku a vlasy? Kdy je nejlepší čas pro začátek diety?




přidat nový recept